Chodící pochoutky

| Vydáno:

Už jste někdy v hypermarketu narazili na zkažené zboží? Pokud ne, prodejně se podařilo vše řádně zamaskovat, pokud ano, někdo to pěkně zvoral. (Adriena McMalfoy)

Vydávat prošlé věci za čerstvé není nic nového pod sluncem, stejně tak i fakt, že zboží v hypermarketech často nestojí za nic a v konečném důsledku zaplatí spotřebitel mnohem více než kdyby nakupoval v normálním obchodě (abyste rozuměli, kvalita výrobku bývá zpravidla vyjádřena jeho cenou). Vezměme si například čokoládu. V normálním obchodě za ni dáte přes dvacet korun, v hypermarketu i o polovinu méně. Říkáte si: Zázrak! Ušetřil/a jsem. Jenže když se podíváte na složení, u první čokolády narazíte přinejhorším na kakao, u druhé na sóju, která je podstatně levnější a výrobní náklady ani zdaleka neodpovídají inzerované ceně, navíc je chuťově horší a někdy (to když je řetězec velmi drzý) i plesnivá. Česká obchodní inspekce se snaží takovým praktikám udělat přítrž raziemi a pokutami, ale všichni víme, že řetězec už stihl vydělat dost peněz a nad pokutami se jen pousměje.

Plísně se ale nevyhýbají ani Bradavicím. Podle našich informací byla druhého září objevena i na jedné nejdůležitějších součástí školního inventáře, Moudrém klobouku. Jedná se o starou známou všehožerku nenasytnou, která napadá především klobouky a požírá je neuvěřitelnou rychlostí. Profesorům se drahocenný klobouk podařilo zachránit na poslední chvíli, a aby nikdo nic nepoznal, spravili jej kouzlem s krátkodobým účinkem a vyrazili na Zařazování. Plíseň v klobouku ale dál přebývala. Jaký byl její vliv na zařazení studentů do kolejí? Jsou na škole zelení mrzimorští a červení havraspárští?

Komentáře

  1. Mrška jedna – A já si lámala hlavu, proč jsem skončila v koleji, kam se charakterově vůbec nehodím a ona za to může vlastně všehožerka nenasytná. Jen počkejte, já ji z toho klobouku vyženu a nandám jí to, že už nebude mít pomyšlení někde „plísnit“.

  2. Samozrejmne – Moudry klobouk je senilni, vsak to rikam stale.
    Mohl bych jmenovat nejmene pet studentu, kteri nejsou zarazeni ve spravne koleji.
    Ale kdyz jsem si stezoval na ministerstvu, tak se nedelo nic.
    Holt, proti zabehnutym tradicim ani zastupce reditele nic nezmuze.

    Kdyby ale byval klobouk vyrobil Salazar Zmijozel, tak by nikdy nezacal plesnivet. Holt,. kdo umi, tak umi, dukazem Salazarovy geniality budiz zapovezena komnata, ktera pretrvala dodnes v perfektnim provoyuschopnem stavu. A to jsou prosim s kloboukem zhruba stejne stari…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *