Věznice CIA v Evropě?

| Vydáno:

Vězní opravdu CIA v Evropě údajné teroristy? A mučí je tam? O tom, o čem se nedávno začalo mezi mudly zapáleně debatovat, o tom je i tento článek. (A. J. Loyd)

MUDLOVSKÉ METROPOLE: CIA má utajené věznice ve východní Evropě a mučí tam vězně. Takovou zprávou odstartoval nedávno mudlovský deník Washington Post novou celosvětovou aféru. Věznice se údajně nacházejí v podzemí, kde vězni žijí v kobkách a nelidských poměrech a pouští se k nim pouze agenti CIA. Později jistý britský deník doplnil, že by se měly věznice nacházet v Polsku a Rumunsku. Co je na tom pravdy? Podíváme se na to tedy z několika úhlů.
Zprávy se samozřejmě ujaly všechny evropské mudlovské deníky a zveřejnily tak novou senzaci. Postupně se k tomu vyjádřily i mnohé světové organizace, z nichž první Human Rights Watch, jenž kromě Rumunska a Polska doplnila ještě Bulharsko. Amnesty International, další mudlovská organizace zabývající se lidskými právy, se připojila posléze.
Co na to říkají Američané? Prozatím mlčí. Ani to nepopřeli ani nepotvrdili a proto nemůžeme vědět nic jistě. Ale proč mlčí, jestli to není pravda? Proč to razantně nepopřou? Je to jedna z indicií jenž by mohla vést k odpovědi „ano, existují“. Prezident George Bush pouze dementoval, že by byli vězni mučeni, jenže jsou známé jeho postoje k mučení teroristů a z jejich činů podezřelých osob již z roku 2002, kdy odmítl respektovat mezinárodní mudlovské Ženevské konvence.
Polsko, Bulharsko i Rumunsko popřelo, že by o věznicích na svém území cokoliv vědělo. Je to celkem logický tah a moc toho nevypovídá, protože který stát by dnes veřejně prohlásil, že se v jeho zemi mučí lidé?
Takže stále nevíme nic… A o moc více se toho ani dozvědět nemůžeme. Co by ještě mohlo potvrdit existenci věznic? Je tu asi poslední věc, letadlo CIA jenž přistávalo několikrát v různých zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na jeho palubě se měli údajně převážet vězni směřující do Uzbekistánu, kde americké věznice oficiálně existují. V evropských zemích měly údajně jen mezipřistání.
Evropský komisař pro lidská práva uvedl, že nevěří těmto zprávám, ale nechá to nadále vyšetřit. Počkejme si tedy na výsledky a můžeme si o tom myslet, co chceme. Fakta neznáme a možná se ani nedozvíme, jisté však je, že jestli nemučí CIA v Evropě, mučí jinde. Na Kubě, v Iráku, na Uralu… A prezident o tom zjevně ví…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *