Stávka po Bradavicku

| Vydáno:

Studenti, kterým se nepoštěstilo studovat na některé z kouzelných akademií mají jedinou možnost…pracovat bez kouzel, jako obyčejní mudlové, ale nechají to tak?(H. Sweetsunnyová)

Před několika málo dny zažily Bradavice bouřlivý příchod nových žáků do prvního ročníku. A že se jednalo skutečně o oslavu velkolepou dosvědčuje i to: „Že nebylo slyšet vlastního slova“, jak mi vypověděl jistý žák Havraspáru. Klobouk s úsměvem komentoval jak účesy zúčastněných, tak i melancholicky vzpomínal na nezbedné tatínky a chytré maminky žáčků.

Celá oslava se nesla v duchu radosti a nadšení. Tedy alespoň pro 270 žáků, kterým se povedlo započít kouzelnické studium. Ostatním zbyly jen oči pro pláč, nebo snad ne?

Z důvěryhodného zdroje se mi podařilo zjistit, že letošní „nepřijatí“ chtějí vzít spravedlnost do vlastních rukou a to tím, že v brzkých dnech započnou před Bradavickým hradem stávku.

„Takhle to už dále nešlo, aby jeden člověk určoval kdo má a kdo nemá předpoklady pro studium čar a kouzel. Nikdo není neomylný a klidně se může stát, že podcení nějakého mocného kouzelníka, který se tím pádem nenaučí ovládat svou moc a může dojít ke katastrofě. Nebylo by to nic nového!“ podělila se se mnou o názor jedna z vůdkyň celé akce. Přitom poukazovala na aféru známou pod názvem „Thirick“, kdy čaroděj (známý jako“Thirick“), kterého v mládí nepřijali na školu, v dospělosti neuměl svou moc ovládat a způsobil, náhlým návalem zlosti, protrhnutí hráze a následné záplavy.

Všichni se tehdy ptali: „Jak se to mohlo stát?“ Zmatené pohledy ministra Popletala všechny jen utvrzují v názoru, že systém našeho školství má trhliny, které se neustále zvětšují.

Ráda bych se ale vrátila k tématu chystající se stávky, protože tohle kouzelnické společenství skutečně ještě nezažilo. Více jak 1500 stávkujících mladých kouzelníků má strávit před Bradavickým hradem celkem pět dní, během kterých chtějí nejen letošní, ale i minulí nepřijatí studenti ukázat, jaké nespravedlnosti se jim dostalo.

Průběh celé akce samozřejmě budeme neustále sledovat.

Závěrem, jaká je pravda? Záleží na úhlu pohledu. Pravdu mají všichni i nikdo…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *