Moudrý klobouk je moudrý!

| Vydáno:

Od zařazovací slavnosti už uběhlo skoro čtrnáct dní, zatímco studenti jsou vesměs (až na pochopitelní vyjímky) z volbou Moudrého klobouku spokojeni, jejich rodiče rozesílají sovy na všechny možné strany. Od ředitele Hogwarts až po Ministra kouzel. Jako by zapomněli na to, že Moudrý klobouk je moudrý!(Kniga Sitara)

Tento starý, obnošený, záplatovaný a snad i trochu plesnivý kouzelný klobouk je nadán mocnou schopností. Během několika okamžiků zjistí, co je studentík zač, jaký má potencionál, povahu apod. Poté vyřkne název koleje, kam bude dotyčný patřit. Občas jsou studenti hodně překvapeni. Kam že je to Moudrý klobouk posílá, ale po několika týdnech (ve vzácných případech měsících) jsou mu neskonale vděčni za jeho volbu.

Pro doložení uvedu jeden příklad. Jistě všichni známe spolužáka Harryho Pottera nenápadného a tak trochu zakřiklého Nevilla. Když se Nevill chystal do Bradavic, všichni jeho příbuzní mu věštili, že skončí v Mrzimoru. Což se jak je známo nestalo a tak mohla nebelvírská kolej v tichém a na prvním pohled ustrašeném chlapci posílit jeho odvahu. Kdyby Neville patřil do Mrzimoru jistě by stále exceloval v bylinkářství, jenže by byl odrhnut od dění kolem Harryho Pottera, nikdo by ho nelákal ke „špatnostem“ a porušování Školního řádu. Tím by se Nevillova odvaha a statečnost nikdy nevyvynula tak, aby se mohl stát účastníkem, tak důležitých dějů (viz. ministerstvo)!

Podobně na tom byla i Hermiona, ta by zase pro změnu jistě vynikla v Havraspáru, jenže jak by bez jejích rad a informací zvládl Harry Potter to co zvládl? Moudrý klobouk ví co činí! Jeho schopnost posoudit situaci je opravdu dokonalá!

A i když je náš Moudrý klobouk zase o hezkých pár let starších stále mu to jde! Jako důkaz nám poslouží Havraspárská kolej. Jak je jistě všem známo Rowena si vybírala studeny nadané inteligencí a chutí věnovat se naplno vzdělávání (poznámka pro nehavraspárské, zkrátka si vybírala samé šprty :-)) a jaká je situace dnes? Do modré koleje patří jedna jediná studentka, jež se dostala až do 5. ročníku – Michelle Neevlt! Taktéž havrapárský 4. ročník je nejsilnější (počtem studentů) ze všech! A že bibi střeštěnka vyhrála školní bodování a Lucass One se stal šplhounem roku není snad nutno připomínat.

Zkrátka a dobře Moudrý klobouk je opravdu moudrý a pokud o tom snad některý z rodiču (příbuzných) našich nováčků stále pochybuje, ať si vzpomene na své zařazení. Možná ho a jeho rodiče také tehdy rozhodnutí Klobouku zaskočilo, nakonec toho však jistě nikdy nezalitoval!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *