Nově objevená konžská flóra II

| Vydáno:

Nedávná výprava do Konga přivezla mnoho nových bylin s bizarním vzhledem či zajímavými účinky. Přinášíme krátké informace o nejzajímavějších z nich. Pro lepší pochopení doporučuji přečíst článek „Nová magie z Konga!“.

Autor: Andreas z Warwicku

V hlubinách pralesa se zrodily velmi zajímavé rostliny. Některé z nich Vás zaujmou krásným vzhledem, jiné opojnou vůní nebo zvláštními účinky. Protože se podařilo objevit spoustu zajímavých druhů, zmiňujeme pouze zajímavosti. Děkujeme za pochopení.

Fantastientis (orchidej) – Jedná se o velkokvětý druh orchideje. Má nádherné, pestře zbarvené květy, které okouzlí každého. Co je na ní tak zázračného? Má nadpozemsky nádhernou vůni, kterou ovšem mohou cítit jen Ti, kteří mají čisté svědomí. Byla by nepochybně velikým přínosem pro dnešní společnost, ale naše podmínky by nepřežila.

Antrophia – Malý keřík, který vypadá, jako by byl sestříhán do tvaru lidského těla. Není však sestříhán, ale do tohoto tvaru vyrůstá naprosto samovolně! Tělo má někdy i pohlavní rysy, ženská a mužská „těla“ se vyskytují v poměru 1:1. Když do keře říznete, vytéká červená tekutina, která připomíná krev. Těla jsou o polovinu menší než průměrný člověk. Kde se tyto rostliny vzaly a proč mají tento tvar, nikdo netuší.

Lístenka – Z dálky tato rostlina připomíná síť. Skládá se totiž ze samých lístků a nalezneme ji v korunách nejvyšších stromů. Každý list má tvar čtyřcípé hvězdy a každým koncem je spojen s dalším listem. Rostlina může čítat i několik tisíc listů. Dosud se nám nepodařilo zjistit, kde bere živiny.

Žebřičník – Tato rostlina byla pravděpodobně vyšlechtěna z normální liány a za pomocí kouzel se proměnila v žebřík. Vypadá jako provazový žebřík a udrží několik lidí. Pne se u kmenů stromů nebo visí z větví. Domorodci ji hojně využívají.

Růže temnoty – Růže tak černými květy, že jejich tvar nelze rozpoznat ani za denního světla. Květy pohlcují veškeré světlo, které na ně dopadá a žádná moucha, která na květu přistála už nikdy neodlétla. Trny této růže obsahují smrtelně jedovatou klátku, která vás do pěti minut naprosto ochromí a do dalších pěti minut úplně zabije. Láká hmyz zvláštní vůní, která lehce navozuje atmosféru smrti. Nikdo neví, kde se v pralese tato růže vzala a členové expedice se jí raději vyhýbali. Domnívám se, že zdaleka všechna její tajemství ještě nebyla odhalena.

Pavučinka – Nenápadný epifyt, který upoutává pozornost tím, že kolem sebe tká pavučinu ve tvaru koule, do které pak loví hmyz, kterým se živí. Je to rostlina velmi dravá a nikdy nepřestává růst. Větší exempláře (nalezli jsme pouze jeden) se živí menšími živočichy, ale člověk se jí bát v žádném případě nemusí.

Hyberna – Vizuálně nijak nezajímavá rostlina upoutává skvělými účinky na lidský organismus. Zahání únavu, napomáhá spánku, zpomaluje stárnutí, odstraňuje vrásky… Bohužel je návyková a způsobuje agresivní chování. Z tohoto důvodu se dá konzumovat jen velmi sporadicky.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *