Oblečení z Číny dorazilo i k nám

| Vydáno:

Kde jsou ty doby, kdy jste přišli do krámku Madame Malkinové a ta Vám ušila oblečení na míru? Kdy naposledy Vám pan Tanggins měřil míry? Ta doba je dávno pryč, neboť na Příčnou ulici dorazilo levné oblečení z Číny!

Autor: Andreas z Warwicku

Pokud jste si koupili v poslední době nějaké nové oblečení, jistě jste si všimli nenápadné cedulky s nápisem Fyrobeno v Šíně. Většina obchodníků z Příčné ulice totiž zjistila, že se jim už nevyplatí oblečení šít a raději si je objednávají od čínských obchodníků. Ti jej totiž dokáží vyrobit za daleko nižší cenu a rozdíl ve kvalitě je jen stěží patrný. Jestliže tedy dáváte přednost domácím výrobkům, budete muset nakupovat jen starší modely nebo nenakupovat jinde než na Příčné ulici.

Obchodníci čínského zboží přicházejí postupně, a tak z jarního oblečení ještě stále 20% tvoří domácí výrobky. Jak jste si ale jistě mohli všimnout, ceny oproti dřívějšku nijak výrazně neklesly, a tak cenový rozdíl mizí v kapsách obchodníků. Výrazné slevy jsou sice již na obzoru, ale v blízké době žádné větší výprodeje čekat nemůžeme.

Podařilo se nám zjistit, že tyto čínské produkty vyrábí firma Li-ťia, která je jedním největších výrobců na čínském trhu. Jedná se o společnost s dlouhodobou tradicí ve výrobě textilií, a tak zákazník pozná rozdíly mezi staršími a novějšími oděvy jen velmi těžko.

Ostatní druhy zboží se ale stále vyrábí u nás, neboť pokusy o jejich dovoz z Asie dopadly velmi bledě. Asijští výrobci totiž nemají v jejich výrobě praxi a protože si obchodníci z Příčné ulice nechtějí kazit jméno, rozhodli se zůstat u kvalitních dodavatelů z tuzemska.

Komentáře

  1. Protest – Jsem velmi pobouřena tímto článkem a musím se ohradit, protože nevím o tom, že by tyto výrobky byly z dovozu. Vypadám snad já jako Číňan? Nikoliv a pakliže všechny výrobky pochází přímo z mojí ruky, žádám tímto vysvětlení od autora článku, kde tuto informaci vyhrabal.
    Velmi rozhořčená
    Niam i Tirnanog

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *