Jak mezi mudly neumřít hlady

| Vydáno:

Minule jsem vám vysvětlovala jak cestovat ve světě mudlů, v tomto článku bych vám chtěla přiblížit jinou, velice důležitou součást mudlovského světa a tou je jídlo. Jak je jistě jasné každému kouzelníkovi, mudlové se nemohou spoléhat na různé vytuněné kouzelné vynálezy, jako je třeba Samoprostírací ubrousek nebo Samovařící hrneček a použití kouzel v jejich světě je samozřejmě nepřípustné, takže vám vysvětlím jak to udělat, abyste na návštěvě světa mudlů neumřeli hlady.


V první řadě se musíte zamyslet nad svojí finanční situací, to znamená, že záleží na tom, kolik máte tvrdé mudlovské měny a kolik jste na pořízení něčeho jedlého schopni obětovat. Podle stavu vašeho měšce pak máte možnost vybrat si

z několika úrovní mudlovského stravování. Úplně dnes pomineme možnost, že si sami něco uvaříte podle mudlovského způsobu, o této rozsáhlé problematice se zmíním v některém z dalších článků, protože je to věc dosti složitá a tady na její podrobné rozebrání nemám dost místa. Dnes se tedy budeme věnovat „Veřejnému stravování“, jak to mudlové nazývají, prostě místům, kde se jídlo prodává již hotové.

Místa, kde se dají koupit takové jídla bývají většinou označena nápisy jako např. Občerstvení, Bufet, Restaurace, Hospoda atd. Už tyto názvy vypovídají o daném podniku a o jeho cenové úrovni i o úrovni tam podávaných jídel. Tak například v stánky občerstvení, které se nacházejí většinou na ulicích a vypadají jako malinkaté domečky nebo boudičky, z nichž se linou různé prapodivné pachy, neprodávají často nic jiného, než různá rychle hotová z polotovarů připravená a nepříliš chutná jídla. Výhodou těchto stánků však jistě je, že se v nich člověk může najíst za zlomek toho, co by zaplatil za jídlo v lepším podniku. Bufety jsou na tom s úrovní o stupínek výše, ale i tak to nebývá často nijak slavné. Výhodou je opět nízká cena a také bohatší výběr jídel. Hospody a restaurace jsou na pomyslném žebříčku nejvýše, i když to nemusí platit vždy, najdou se i podřadné podniky, ale jídla se tu většinou dají velice snadno požívat, ačkoli cena je již vyšší.

Dále bychom se měli zabývat tím, jak takový nákup jídla vlastně probíhá. V bufetu nebo občerstvení řeknete prodávajícímu co by jste si přáli, jídlo si vyberete ze seznamu, který je pověšen často někde na zdi. Někdy jsou pro větší názornost k takovému seznamu připojeny obrázky. Prodávající si od vás vezme požadovanou částku mudlovských peněz, chvilku počkáte a pak hned dostanete požadované jídlo. Oproti tomu v restauraci nebo v hospodě mají knihu nazývanou „jídelní lístek“ a z ní vám dají vybrat. Na jídlo se čeká déle, protože jej často teprve vaří a mudlům to nejde od ruky tak, jako kouzelníkům, proto mějte chvíli strpení. ´Platba za jídlo proběhne až po jeho snědení.

Tak, doufám, že jsem vám vše srozumitelně vysvětlila a že tak zabráním nyní poměrně častým případům, kdy kouzelník ve světě mudlů buď vyhladověl téměř k smrti, nebo byl v zoufalství z hladu nucen použít kouzla. Šťastné cestování a dobrou chuť.

Autorkou je Eponina de Falconis

Komentáře

  1. hehe – „platba za jídlo proběhne až po jeho snědení“ – pokud ovšem někdo neodejde bez placení a mudlovský personál se ho bude bát zastavit, ŽE, NEKRO? :DDD

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *