Nebezpečné psaní

| Vydáno:

Konečně se mi podařilo napsat docela slušnou satirku. Něco proti přehnanému a nekritickému fanouškovství ve famfrpálu. Maminka i babička se tomu při odpoledním nedělním čaji velice nasmály. Pak jsem dala dílko přečíst jednomu svému známému. Pozorovala jsem napjatě, jak se bude tvářit. Nejdřív se usmíval, potom šklebil a nakonec mi povídku otráveně vrátil.
Autor článku: Sofie z Arkádie

„Prosím tě, proč má ten trouba z povídky fandit zrovna Nebelvíru?“ Sklopil oči a urovnal si nebelvírský odznáček.

Bože, na to jsem vůbec nevzpomněla. Rychle jsem tedy předělala hlavního záporného hrdinu na přívržence Havraspáru, uvedla v soulad dresy, zápasy a tak. Ale přítel se tu už týden neobjevil.

Odnesla jsem dílko do redakce.

„Tak co pro mě dneska máš,“ přivítala mě šéfredaktorka a odložila poslední výtisk Denního věštce. Zahlodala ve mně neblahá předtucha. Ale ne, žádný odznáček nemá, třeba bude neutrál.

„To by šlo,“ řekla po přečtení, „ale rozhodně bych tam nelíčila toho debila jako přívržence Havraspáru. Já nevím, jestli to víš, jsi přece jen nováček, ale my máme absolutně nejlepší tým!“

Polilo mě horko.

„A co by bylo podle vás nejvhodnější? Víte, mně nejde o žádný konkrétní tým, ale o zásadu.“

„Ale jo, jen je jmenuj, oni si to zasloužej za ty divočiny. Jen tam dej klidně zmijozeláky,“ poradila mi a já jsem přepsala Havraspár na Zmijozel, uvedla v soulad dresy atd.

„Jo, teď to má literární úroveň.“ řekla uznale šéfredaktorka. „Nech to tady, do týdne je to ve Věštci.“

Když se ani druhý týden nic neobjevovalo, přišla jsem se zeptat.

„Víš, s tím Zmijozelem to nepůjde.“ řekla mi korektorka Majdule, „Pan profesor Gravedigger si vzal Denní věštec do merku a dohlíží na korektnost, a tak jsem mu raději ani nepředložila. Nač ho dráždit hned od začátku! Snad později, ale teď ne. Dej to jinam, nebo to předělej na nebelvíráka.“

„To nejde, mám známého z Nebelvíru,“ vysvětluji.

„Tak na Mrzimor?“

„To taky nejde, ten profesor, co ho budu mít, je zuřivý jezevec. Určitě by mi pak udělal z učení peklo.“

„Hele, víš co? Proč si máš štvát proti sobě lidi takovým ožehavým tématem? Napiš něco jiného!“

Tak jsem napsala něco jiného.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *