Dopravní pravidla od 1.7.

| Vydáno:

Od 1. července 2006 platí pro mudly změny v pravidlech silničního provozu. Co to ale znamená pro kouzelníky? Existují i nějaká pravidla kouzelnického cestování. Samozřejmě, že existují.
Autor článku: Sofie z Arkádie

Letíte-li na koštěti, musíte dodržovat pravidla letového provozu. To znamená, že smíme létat jen v patřičných výškách a patřičnou rychlostí. Pirát oblak, který si to žene nadzvukovou rychlostí na svém vytuněném Forceru 2006, je pohromou pro všechny pokojné a opatrné letce a také často příčinou leteckých katastrof. Také nesmíte létat moc vysoko, zaprvé by vám hrozily potíže s nízkým tlakem vzduchu a zadruhé byste mohli potkat nějaké to mudlovské letadlo. A přece nechcete skončit na křídle podobně jako Pan Tau.

Technická kontrola košťat má určit jednotná pravidla, které musí každé koště dodržovat. Podobně jako mudlové mají bezolovnatý benzín, košťata musí mít „proudí“ (tj. kormidlová část, původně dělaná z proutí) vyrobeno z aerodynamického a bezmagičného materiálu. Vzhledem k tomu, že některá košťata staré řady Zametáků či Komet mají potíže s údržbou, Ministerstvo kouzel vyhlásilo, že musí na kontrolu každých půl roku.

Nezbytností je také ochranná přilba a brýle. Nejeden kouzelník již skončil u sv. Munga s rozbitou hlavou poté, co nevybral zatáčku a narazil v plné rychlosti do televizního vysílače. Děti do 10 let musí být umístěny v koštěsedačce, která se upevňuje na proutí. Přepravovat kouzelné tvory je možné jen ty menší ve schráně a ty větší vůbec. Nemyslete si, že můžete vedle sebe mít draka na provázku a společně letět na výroční sraz Organizace chovatelů draků. Nic takového není povoleno a pokuty od dopravních čarodějů-strážných bývají až několik galeonů.

Další změny se týkají letaxového cestování. Kupovat smíte jen prášky Letax označené logem a kolkem Ministerstva kouzel případně Bradavické školy. Objevilo se totiž několik nekvalitních napodobenin ve východoasijských tržnicích, které mají vedlejší účinky. Většinou majitel skončí pokryt zeleným slizem nebo ohořelými vousy a vlasy.

Taktéž na přemisťování a přenašedla musíte mít akreditované povolení Ministerstva kouzel. Tento způsob časoprostorového cestování se totiž dostává stále více do obliby a tak se výrazně zvyšuje riziko, že se dva kouzelníci v jeden okamžik přemístí na totéž místo – což vede ke splynutí obou kouzelníků do jakéhosi podivného siamského dvojčete. Připomínám jen, že přemisťovat se mohou jen kouzelníci a čarodějky starší 17 let.

Takže nezapomeňte, až budete zase někam cestovat – myslete hlavně na bezpečnost provozu a na to, že není vhodné na piráty oblak křičet: „Zlom si koště, ty jeden vzduchobřídile!“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *