Ohlédnutí za Zimou 2016

| Vydáno:
Přestože se už nezadržitelně rozjel nový školní rok, my v Denním věštci věříme, že alespoň někteří se s námi rádi ohlédnou za tím právě uplynulým. Jaké novinky přinesla Zima 2016? Pojďte si s námi ty nejdůležitější z nich ještě jednou projít…

Se školním rokem Zima 2016 se spustil nový systém výuky. Změna se dotkla zejména omlouvání úkolů, sjednocení termínů pro jejich doplňování a konečného termínu pro přihlašování na předměty, který byl zkrácen už na 3. termín. Zautomatizovalo se udělení omluvy na žádost studenta (student už tak nemusí čekat na její přidělení profesorem) a také udělení trolla ihned po termínové půlnoci. Zajetí na nový systém proběhlo nakonec vcelku hladce, byť se neobešlo bez drobných systémových obtíží, které byly ale ve většině případů velmi rychle řešeny vedením školy. Jedním z nich bylo např. velmi rychlé obsazení předmětů, které vedlo až k dočasnému uzavření zápisů do prvních stupňů předmětů a také dootevírání některých tříd, aby se alespoň s jedním předmětem dostalo skutečně na všechny. Přes zpřísnění si ovšem studenti zachovávali obvyklý počet předmětů, výsledek letošního Snaživce roku, Kim Sarah Reevesové, se v průměru nelišil od těch předchozích. Kim je v celé historii školy teprve druhou mrzimorskou studentkou, které se titulu podařilo dosáhnout.

Boj o pohár v minulém školním roce rozhodně nepatřil k nejnapínavějším. Nebelvír si postupně vybudoval suverénní náskok, ke konci snad byl jen zajímavý boj o třetí místo mezi Havraspárem a Zmijozelem.

Spousta novinek se odehrála i na hřišti. Koleje poprvé sehrály zápasy bez svých nejstarších opor, které byly zařazeny mezi tzv. profesionální hráče. Ukázalo se, že s touto změnou se prozatím nevyrovnal Mrzimor, který se tak po čtyřech školních letech ocitl ve Školním famfrpálovém mistrovství na posledním místě. Naopak Nebelvíru i Zmijozelu se podařilo potvrdit roli favoritů, když to byly opět právě tyto dvě koleje, které sehrály nejnapínavější souboj mistrovství. Krom kolejních tréninků hráči famfrpálu mohli nově po celý školní rok trénovat i individuálně. Do hry se během školního roku vrátily také některé z lektvarů.

Změny se dočkalo také sklepení, v němž byly posíleny potvory Krysího sídla. Když už jsme u těch živých tvorů, nemůžeme nezmínit, že se na hradě o Vánocích objevili netopýři. Mnohé hradníky potěšil výskyt žab ve Zvířecím útulku. Koupě žáby ale v minulém školním roce nebyla jediným důvodem, proč zavítat do Godrikova Dolu. Několika dalším domkům se totiž dostalo vlastníků. Novými obyvateli Godrikova Dolu se stali Lilien Emity Meissed, dany Kiribatin a Esperanza Milagrosa. Právě poslední jmenovaná se také stala vítězkou dalšího kola Čarodesignu, který tentokrát probíhal na téma Halloween. Naopak z Godrikova Dolu a vůbec z celého hradu se definitivně odstěhovala Elyssea Ellesméry.

Rozhodně stálo za to zastavit se také v salónu NiT. Majitelka obchodu se blýskla zbrusu novou halloweenskou kolekcí a ke konci roku se jí podařilo oslovit hrad také zdařilou studijní kolekcí. Takřka po celý rok byly v salónu k dostání některé ze starších kousků. Byla to tak trochu náplast za méně kolekcí na Příčné ulici. Správkyně Příčné ulice pustila do světa v novém pouze podzimní kolekci, přesto se ani na Příčné ulici nezahálelo. Obchodům na Příčné ulici se dostalo nových vývěsních štítů. Během roku se objevily tematické krámky spojené s oslavami a svátky.

Měnilo se také obsazení v hradních funkcích. Matthewa Whitecrowa vystřídala ve funkci zdravotníka Oresta Vianueva, mrzimorská absolventka, jejíž zfialovění uprostřed roku bylo nemalým překvapením. Výměna na pozici inspektora výuky a supervizora soutěží se odehrává velmi zřídka. Ojedinělá je pak situace, kdy na postech končí oba najednou. Filiuse Orionise a Davida Nekromacera jsme právě ve školním roce Zima 2016 viděli v těchto funkcích naposledy. Snad jejich nástupkyně budou vykonávat funkci stejně zodpovědně a minimálně stejně dlouho. Jak si NaSaŠí Jackson a Tydynka Flyová ve svých funkcích povedou, ukáže až Léto 2016, kapitola Zima 2016 je už definitivně uzavřená.

Pro Denní věštec
Vicky Charmant

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *