Četba trochu jinak

| Vydáno:
Patříte mezi fandy mudlovské literatury? Dokážete strávit hodiny nad dobrou knihou? Stává se vám, že v takovém okamžiku zapomenete na svět okolo? Pak neváhejte a čtěte dále…

Jak jsem zjistila, mudlové se vyžívají ve vybírání si knížek podle nějakého kritéria. V nekouzelnickém světě tak existují speciální akce pro náruživé čtenáře, jejímž cílem je odškrtávání si přečtených knih z předem zadaného seznamu.

Nedalo mi to, abych nenakoukla pod pokličku tohoto zvláštního koníčku a nevyzvěděla pro vás, milí čtenáři, více.

Jednu z takových akcí nabízí web Databáze knih pod označením Čtenářská výzva 2018.

V úvodu bych tedy zanechala odkaz, pod kterým si případný zájemce z řad našich kouzelníků může všechno podrobně nastudovat:
www.ctenarskavyzva.cz

Vaším úkolem je v tomto celoročním podniku přečíst pouhopouhých dvacet knih! No, řekněte, to určitě zvládnete! Zde se můžete podívat, jaká témata (či oblasti) mudlové vymysleli pro tento rok.

  1. kniha, která byla zmíněna v jiné knize
  2. kniha autora, který žil ve vašem kraji
  3. kniha s vánoční tematikou
  4. kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy
  5. kniha, která má čtyřslovný název
  6. kniha poprvé vydaná v roce vašeho narození
  7. kniha, podle níž byl natočen seriál
  8. kniha od slovenského autora
  9. kniha, která obdržela cenu Magnesia Litera
  10. kniha s tematikou moře
  11. kniha od více autorů
  12. kniha s válečnou tematikou
  13. kniha poprvé vydaná před rokem 1950
  14. kniha s ročním obdobím v názvu
  15. kniha, kde hlavní roli hraje knihovna (knihovník, knihovnice)
  16. poslední kniha již nežijícího autora
  17. kniha žánru, který běžně nečtete
  18. kniha, jejíž děj se odehrává v Brně
  19. kniha o jídle
  20. kniha poprvé vydaná v roce 2018

Nemusíte plnit seznam od začátku do konce. Je jen na vás, kterou knihou začnete. Pokud si zřídíte účet na Databázi knih, můžete si tam přečtené knihy odškrtávat a mít tak přehled, kolik knih vám ještě zbývá.

Pokud vás kupříkladu zrovna nenapadá žádná knížka s ročním obdobím v názvu, nezoufejte. Na výše uvedeném odkazu stačí rozkliknout červenou kolonku u čísla 14 a přenášedlem se přesunete do sekce, kde mudlové již nějaké tipy na takovou knihu zaznamenali. Takto si můžete vybrat třeba Zimní moře od Susanny Kearslyové.

Možná si říkáte, proč bych si měla vybírat knihu podle nějakého seznamu zapsaného na kus pergamenu?

Podle mého názoru by si každý člověk měl rozšiřovat obzory svého poznání a toto je jedna z možností, jak toho dosáhnout. Vzít do ruky knížku, která by se jen těžko domáhala mé pozornosti, třeba jen z toho důvodu, že tento typ knížek mě většinou nezajímá.

Vyzkoušela jsem to tedy na vlastní kůži a řekla si, že si schválně vyberu knihu podle výše zadaného listu a alespoň zjistím, jestli je taková výzva zrovna pro mě to pravé ořechové. A začala jsem zrovna tím nejtěžším – bodem číslo 17 – kniha žánru, který běžně nečtete.

Sáhla jsem po knize Tesla: génius, který zkrotil elektřinu od Davida J. Kenta. Životopisy slavných osobností a myslitelů či vědců mě nechávají docela chladnou. Ale tato knížka mě mile překvapila. Je plná ilustrací a fotografií, Teslových nákresů a dokonce tu najdete i komiks. Život tohoto geniálního vědce je podán čtivou formou, u které jsem se vůbec nenudila.

Takže ano, pro mě je Čtenářská výzva velice zajímavou volbou a ráda bych se jí letos zúčastnila. Tím pádem už čtu druhou knihu s motivem moře – číslo 10 – Národ od Terryho Pratchetta.

Samozřejmě mě zajímalo, jestli i literární fanatici z našeho hradního spolku ví, o čem je tu řeč. Obeslala jsem mnohé, soviček s odpovědí se mi však vrátilo poměrně málo. Představte si ale, co jsem z došlých odpovědí zjistila! Ono těch výzev existuje více druhů!

Denní věštec: Znáš čtenářskou výzvu? Účastníš se jí?

Zoraida Boyer: Ano, čtenářskou výzvu znám. Dokonce se jí i každý rok účastním, bohužel nikdy ji nesplním celou. Každý rok má jiné otázky. Je to zábava to plnit. Na Databázi knih je dokonce fórum, kde si člověk může najít nápovědu, když si s jistým tématem knih není jistý. Já se účastním i jiných čtenářských výzev. Například na různých čtenářských blozích je čtenářská výzva na počet knih nebo na jiná témata. Bohužel je to vše dohromady docela oříšek splnit. Ale určitě by to měl každý zkusit! – mrkne –

Calla TorováNezkoušela jsem to, ani jsem nikdy nic podobného nevyhledávala. Navíc nevím, jak bych si s letošními tématy poradila. Jestli vůbec.  usměje se –

Angela QuickBow: Čtenářskou výzvu na těchto stránkách (link) znám velice dobře. Pár let zpátky jsem ji postřehla a tak mě zaujala, že jsem ji chtěla vyzkoušet. Tehdy jsem si myslím dala za cíl přečíst 40 knih. V té době jsem ještě měla čas číst. Ten rok jsem to myslím i splnila. Další rok jsem si dala za cíl jenom 20 knih, a to už jsem nesplnila. Mudlovský život mi moje krásné bezstarostné několikahodinové čtení zatrhl a já se musela vzbudit do světa, kde na knížky nezbýval moc čas. Pak jsem to zkusila už jenom jednou, naposled, asi dva roky zpátky, a od té doby už to nesleduju. V mé poličce se nachází dost knih, které si chci přečíst, ale nemám kdy. Je toho prostě hodně. Kvůli tomu, ač to bolí, jsem si dala zákaz kupovat knížky, dokud nepřečtu ty, co tady mám (stejně jsem to porušila). Jednou, až mi to mudlovský život dovolí, se k této výzvě určitě vrátím, a snad se mi povede opět zabloudit do příběhů z knížek.

Stella Wiliems: Sice opravdu čtu mnoho knih, ale čtenářské soutěže mi nic moc neříkají. Času nemám nikdy moc, a tak raději čtu, než vyplňuji soutěže. Ale ano, o čtenářské výzvě na Databázi knih jsem již slyšela. Tento rok jsem se ji chtěla i zúčastnit, ale nakonec ne. Jako nápad mi to ale přijde super. Možná se někdy zúčastním. Také se mi líbí kreativní zadání a celkový podnět ke čtení.

Hazel Jane Morion: Čtenářskou výzvu znám, ale nikdy jsem se jí neúčastnila, jelikož jsem vždy měla dostatek knih ke čtení a nepotřebovala jsem si na svůj seznam přidávat ještě další kvůli výzvě. Několikrát jsem si však ze zvědavosti dohledávala odpovídající knihy a pár mně jich samozřejmě zaujalo. K ničemu jsem se však nikdy nezavazovala.

Doufám, že jsem vás alespoň trošku navnadila zjistit si o těchto akcích více. Samozřejmě budu velice ráda, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti v komentářích.

Kouzelné chvíle s knihami!

Pro Denní věštec
Mia Whitebear

Komentáře

  1. Zbožňuju tuhle “akci” Databáze knih! Loni jsem na ni přišla a plnila ji a rovnou jsem k tomu přidávala knížky zapadající do výzvy z roku 2016. 🙂
    Mé knihomolské srdce plesá nad tímto článkem!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *