Nová škola čar a kouzel v Itálii

| Vydáno:
Od září mohou italští studenti nově navštěvovat italskou školu čar a kouzel. Výuka v ní bude probíhat v italštině, popřípadě francouzštině. Podívejte se spolu s námi, jak bude výuka v nové škole vypadat.

Od nového školního roku byl dokončen již dlouho připravovaný projekt italské kouzelnické vlády, nová škola čar a kouzel. Podle původního názvu školy, Scuola di magia di Gran Paradiso se můžeme dovtípit, že se škola nachází ve stejnojmenném národním parku nedaleko Turína, u hranic s Francií. Přesnou polohu však italské ministerstvo neprozradilo. Jelikož se nám nepodařilo získat fotografii školy, vychutnejte si alespoň výhled podobný tomu, jaký budou mít italští studenti:


(zdroj: odkaz)

Po italské škole čar a kouzel se objevila poptávka už v padesátých letech. Poprvé se škola měla otevřít v roce 1967, ale nepodařilo se sehnat dost profesorů, z plánovaných padesáti se jich na místo přihlásilo jen pouhých sedm. Plány byly odloženy a italské ministerstvo se jimi začalo znovu zabývat až s přelomem tisíciletí. Největší problémy tentokrát byly, dle slov italského ministerského předsedy, „s nalezením vhodné lokace, která by byla dostatečně chráněna před mudly.“ Původní místo bylo totiž přestavěno na ústředí bystrozorů.

Italští žáci doposud navštěvovali především francouzské Krásnohůlky, popřípadě naše Bradavice. Gran Paradiso ale otevřelo všech osm ročníků najednou a vyjednalo s oběma školami přestup pro ty žáky, kteří by raději dostudovali ve své domovině. Přesná čísla přestupujících žáků zatím nejsou známa, můžeme však očekávat, že pokud se bude letos škole dařit, příští rok vzrostou.

V Gran Paradiso nebudou žáci rozdělováni do kolejí, jako je tomu u nás či ve Spojených státech, ale budou rozděleni podle svých studijních programů. Ty jsou prozatím tři: bystrozorství, sporty a úřední správa. Všichni studenti budou navštěvovat několik základních předmětů (namátkou lektvary, kouzelné formule či obranu proti černé magii), ale další předměty budou záviset na jejich programu. V bystrozorství budou mít studenti vyšší hodinovou dotaci OPČM a nitrozpytu, ve sportech budou studenti trávit více času na famfrpálovém hřišti. Jedinou výjimkou je pak první ročník, během kterého si žáci svůj program teprve vybírají. Program lze v průběhu let změnit, kvůli závěrečným zkouškám však nejdéle v šestém ročníku. Ministerstvo oznámilo, že do budoucna plánuje studijní programy rozšířit o péči o kouzelné tvory a předměty spojené s věštěním. Předměty tohoto směru jsou zatím volitelné pro všechny studenty.

Zda se nová škola a nový systém výuky uchytí, to je prozatím ve hvězdám. My však italským studentům i profesorům přejeme mnoho štěstí a skvělých studijních výsledků!

Pro Denní věštec
Áine Adair

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *