UNC – nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:
Největší radost redaktora přichází, když je jeho článek čtený. Nemusí mít jen pozitivní ohlasy, i konstruktivní kritika či nesouhlas je úspěchem. Nejsmutnější chvíle naopak nastává, když zůstane něčí článek nepovšimnut nebo hůř – když je označen jako absolutně nezajímavý a nic neříkající. Být oceněn odbornou porotou, to je jistě velké uznání, ale být oceněn čtenáři, to je to, co opravdu zahřeje – být tím, kvůli komu čtenáři otevřou stránky novin. Pojďme si ukázat, kdo bude letos bojovat o Vaši čtenářskou přízeň!

Čtenářské kategorie jsou celkem tři a jejich výsledky hezky vypovídají o tom, který časopis nejraději otevíráte, na kterého redaktora se nejvíc těšíte a který typ článků vás nejvíc láká. Je však pravdou, že kdybyste měli vybírat ze všech časopisů a ze všech článků za hodnocený rok, po desátém by vás to začalo nudit a při dvacátém by možná i došlo na definitivní otravu. Práci vám tedy ulehčí šéfredaktoři, kteří dle nejlepšího vědomí, svědomí a získaných zkušeností vybrali z toho velkého množství dva nejlepší články a dva nejlepší redaktory. Na vás pak je, abyste hlasovali pro to, co vás nejvíc těšilo číst, a pro ty, kteří vás nejvíc oslovili. Pojďme se nyní podívat, z čeho letos můžete vybírat.

REDAKTOR ROKU

V kategorii Redaktor roku nominuje šéfredaktor ty členy své redakce, kteří se v uplynulém roce podíleli pravidelně na chodu časopisu, svou práci vykonávali včas, pečlivě a kreativně. Toto ale samozřejmě nejsou jediná kritéria pro výběr – každý časopis je jiný a potřebuje pro svou činnost něco jiného. Kteří redaktoři zaujali své nadřízené letos?

Corvinus Declaratio: Letošní nominaci si vysloužila Wronka Zabloudilová za příkladné konání redaktorské, a to nejen to, které vidíme zhmotněno v řádcích předložených čtenáři. Mimo zajímavých a pro kolej i hrad přínosných článků je velkou oporou časopisu v Módní patrole. Ta pod jejím vedením jen kvete a funguje bez nejmenších škobrtnutí. Wronka tak zvládá skvěle zastávat i tu výrazně nudnější část práce, kterou v redakci máme.

Denní věštec: Letos se mi poštěstilo, že mohu nominovat rovné dva členy, respektive dvě členky, své redakce. Má první a zcela jednoznačná volba padla i letos na Nerys Heliabel Ghostfieldovou. Je s podivem, že při vší té práci, kterou zvládne vykonat v zázemí Denního věštce i jinde, zvládá ještě psát inspirativní články. Dokonalým redaktorem je pro mne i proto, že svou práci dodá vždy včas a vykonanou nad žádanou míru a pečlivě. Kromě toho ovládá nejeden literární útvar, takže články, které si od slečny Nerys můžete přečíst, jsou opravdu různorodé. Druhou nominovanou za Denní věštec je slečna Gita Hrdličková. Slečna Gita je dlouholetou DV-redaktorkou a je zároveň takovým zvláštním fenoménem našich novin. Víte, v mých očích je hrozně lehké psát líbivé bulvární články, protože počet přečtení vás namotivuje k další činnosti, ale psát specifické texty pro užší skupinu čtenářů, velmi kvalitně a čtivě, vytrvat v tom po léta, to je obdivuhodné. A ještě obdivuhodnější je psát humor – ne každý to umí a spousta lidí na tom ztroskotá. Slečna Gita to umí. Já si vážím toho, jak flexibilně dokáže reagovat na mudlovskou i kouzelnickou scénu svým neotřelým ironickým humorem. Přeji oběma slečnám mnoho štěstí.

Hadí král: Letošní nominovanou je Ariana Charlotte Bernadotte. Vzhledem k vysoké úmrtnosti mezi zmijozelskými autory letos nominuji jen jednu redaktorku, a to Ari, protože je spolehlivá, šikovná, má spoustu skvělých nápadů a její články si udržují jistou úroveň, což jsou všechno vlastnosti, jimiž by měl správný redaktor disponovat.

Lví tlapou: Nominuji dva naše skvělé redaktory, jsou jimi Angie Claire Silvery a Nebelbrach Mechacha.

Žlutý trimeles: Redaktora roku bych rád vybral ze dvou jmen.
1. Kim Sarah Reevesová, která se neúnavně starala o všemožné soutěže v Trimelovi. Vymýšlela, hodnotila, hledala a makala jak žlutý mraveneček a se stejnou energií lidi povzbuzovala. Má můj upřímný obdiv a dík.
2. Patricia Baloure. Naše patikladnička je totiž nejen výjimečný hlídač pokladny (kam se hrabe strážní drak), ale má schopnost rozmlouvat se zvířaty. A že jí to jde mimořádně dobře, ukázala ve svém seriálu Rozhovory s koľajnými zvieratkami. Navíc její neutuchající optimismus a dobrota… – culí se a téměř neznatelně mrkne –

Známe nominace v kategorii Redaktor roku, nyní se tedy můžeme přesunout ke konkrétním článkům, které nám časopisy nabídly!

ČLÁNEK ROKU

Corvinus Declaratio: Prvním nominovaným je článek Fobie a fobikové mezi námi. Edmund Heusinger v něm mistrně a s vtipem sobě vlastním využil potenciál strašidelného tématu speciálního čísla a jeho počin by rozhodně neměl být zapomenut. Druhou nominaci si s textem Pod stromečkem budou dárky vysloužila Any Dawson. Obsáhlé pojednání o typicky hradním obdarovávání nepostrádá vtip a lehkost naší oceňované redaktorky. Byla by velká škoda nechat poutavý vánoční článek zapadnout a nevzpomenout na něj.

Denní věštec: Bráno chronologicky nominuji jako první článek slečny Hekatey Centaurix z projektu S Denním věštcem na cestách: Renesanční perla Moravy. Je to článek poučný, kvalitně sepsaný a navíc tak čtivě, že má čtenář chuť zabalit to nejnutnější do batohu a vyrazit! Jako druhý článek vybírám Některé dítě je asi prokleté Nebelbracha Mechachy. Pan Mechacha skvěle reflektoval mudlovsko-kouzelnickou novinku, na kterou jsme se všichni těšili a kterou nám svým článkem příjemně přiblížil.

Hadí král: Jako první článek nominuji Tajemství profesorského večírku od Gity Hrdličkové. Gitina reportáž z profesorského večírku popisuje, co nejspíš mělo zůstat jen mezi zúčastněnými. Barvité líčení celého dramatu, v němž figurovali nejen fialoví, rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v Hadím králi za poslední rok vyšlo. Druhým nominovaným pak je Zmijozelské patnáctero před posledním zápasem (Zuzana Malron, Chelle Lailah Fay). Když už nemáte pořádný famfrpálový tým, soupeře zaručeně rozhodí spoře oblečení hráči a vydání časopisu umístěná na příhodná místa na tribunách. No dobře, možná to nebyla úplně ideální taktika, ale poučili jsme se. A jestli nebyla úspěšná sezóna, článek určitě ano.

Lví tlapou: Rozhodla jsem se nominovat články
Krutá posila profesorského sboru
od Angie Claire Silvery a Kolik žije na světě kouzelníků? z pera Nebelbracha Mechachy.

Žlutý trimeles: 1. Konečně pravda o baziliškovi – rozhovor přímo od zdroje! – Bazilišek je totiž už po staletí opředen mýty, pověrami a zbytečným strachem. Bylo už třeba ukázat, jak to je ve skutečnosti, a to, myslím, je záslužná věc. 2. Temná cesta k bohatství – Tenhle článek není moc na pobavení, ale na druhou stranu vystihuje všechny strasti a bolesti chudáka, který s nasazením života riskuje ve Sklepení a odměnou mu nakonec bývá… pozůstatek po některém jiném bojovníkovi. Smutné. Smutné!

Překlenuli jsme se i přes druhou kategorii, a tak nám zbývá ta úplně poslední – ČASOPIS ROKU. V této kategorii byste měli dát svůj hlas tomu z časopisů, který vás v tomto roce nejvíc těšil, nejčastěji a nejraději jste ho otevírali a nejvíc jste se těšili na nové přírůstky na jeho stránkách.

Jak můžete hlasovat? Zcela jednoduše – stačí vyplnit náš hlasovací lístek, který najdete na konci článku či v bloku Nepřehlédněte! a také ve svých sovincích. Ti z vás, kteří se na konci hlasovacího lístku podepíší, budou zařazeni do soutěže o jeden šťastný galeon.

Co zbývá říct závěrem – přeji všem šťastnou ruku při hlasování a také při losování šťastného galeonu. Zároveň prosím, abyste své hlasy udělovali spravedlivě a dle nejlepšího přesvědčení.

Hlasovat můžete do 5. února včetně. Slavnostní večer Udílení novinářských cen proběhne ve středu 8. února od 19.30 ve Velké síni.

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

OTEVŘÍT HLASOVACÍ LÍSTEK

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *