UNC 2017 – nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:
Práce redaktora není zrovna zlatý důl. Sem tam sice pár srpců za svou práci dostane, zbohatnout se na tom ale nedá. Proč to tedy děláme? Proč trávíme hodiny sběrem informací a zpracováváním viděného a slyšeného? Proč sedíme hodiny u svých pergamenů a psacích strojů, zatímco nás čím dál tím víc bolí záda a oči? Přece pro tu nejlepší redaktorskou výplatu – pro nadšení našeho čtenáře.
Milí čtenáři, dejte hlas těm, které rádi čtete!

Většina z vás již s námi absolvuje Udílení novinářských cen poněkolikáté a věřím tomu, že bych mezi vámi našla i ty, kteří hlasovali ve všech ročnících – vám asi nemusíme říkat, co vás čeká. Náš hrad však každoročně pojme dvě vlny nováčků a jsou mezi námi i tací, kteří pravidelně zapomínají, čí jsou, takže zejména pro ty si vysvětlíme to nejdůležitější.

Novinářské ceny jsou tradičně udělovány v sedmi kategoriích. Čtyři jsou určené bystrému oku odborníka, osud tří je však v rukou vás, čtenářů. Jedná se o kategorie: Redaktor roku, Článek roku a Časopis roku. Pojďme se seznámit s jednotlivými kategoriemi a nominacemi.

REDAKTOR ROKU 2017

V této kategorii mají šéfredaktoři možnost nominovat až dva redaktory svých novin, kteří si podle nich zaslouží titul Redaktor roku. Kritéria pro výběr má každý šéfredaktor jiná. Může se řídit počtem napsaných článků, kreativitou a nápaditostí redaktora, kvalitou jeho psaní. A koho vám šéfredaktoři letos nabízí?

Corvinus Declaratio
James Watfar: Za letošní rok nominuji Wronku Zabloudilovou a Edmunda Heusingera.
Wronka patří mezi nejvěrnější redaktorky. Poctivě přispívá do každého čísla a její články jsou vždy poutavé, často velice pracné. S oblibou přináší čtenářům módní přehledy, které příjemně osvěží záplavu textu.
Edmund je… Edmund. Na redakčním stolku vždy nechá článek s velkým Č, propracovaný text, který nepostrádá vtip ani originální a neokoukané téma. U takového redaktora vedení doufá, že nepřestane, a kolegové, že přestane, aby se taky prosadili.

Denní věštec
Niane z Libelusie: Letos se mi poštěstilo a mohla jsem vybírat hned z několika kvalitních novinářů. Nakonec jsem zvolila Edmunda Heusingera a Narcisse Cinereu.
Pan Edmund není v Denním věštci žádný nováček a podává po celou dobu vyrovnané a kvalitní výkony. Má neuvěřitelný novinářský čich na zajímavé kauzy, schopnost zachytit aktualitu ještě aktuální a odvahu napsat ožehavé věci černé na pergamenovém. Krom toho dokázal tento rok pobavit redakci nejpravidelnějším přispíváním do bloků Denního věštce – každý měsíc celým jedním příspěvkem (s jedinou výjimkou v podobě pěti příspěvků – což rozhodilo celou redakci!). Máte-li rádi kauzy, reportáže a zprávy z hradu, je Edmund Heusinger váš člověk.
Ani slečna Narcisse není v redakci žádný zajíc a stejně jako pan Edmund odvádí pravidelné a kvalitní výkony. Jako novinářka je schopná zpracovat jakýkoliv žurnalistický útvar, dodržet jeho náležitosti a přesto nebýt nudná a suchopárná. V naší redakci je jakýmsi arbitrem čistého novinářského stylu, poctivé přípravy a kvalitního zpracování. V tomto roce vás bavila množstvím čarointerview, statistikami, reportážemi z hradu, ale také pro vás pečlivě sledovala hradní a kolejní změny na vyšších postech. Je-li to váš šálek čaje, už není víc co řešit!

Hadí král
Lucretius McBrave: Zpytlehněv Zďáblíkov. Tento redaktor dominuje především v módních článcích, které umí perfektně okořenit o humor jemu vlastní, pro který nemusí chodit daleko. Je schopný čtenářům podat i důležité informace tak, že je baví, ať jsou sebevíc nezáživné. V loňském roce v redakci odvedl obrovský kus práce a byl jednou z nejvýraznějších redaktorských tváří.

Lví tlapou
Marina Liquett Charrette: V kategorii Redaktor roku jsem se rozhodla nominovat stálici svého redaktorského týmu, Nebelbracha Mechachu. Důvodů je hned několik – Neb je pracovitý, vždy ochotný komukoliv v redakci podat pomocnou ruku, má vždy dobré nápady a také osobitý novinářský styl. Neb zvládá pracovat úplně samostatně, navíc vždy dodržuje uzávěrku a jeho články mě pokaždé nadchnou, protože v nich dokáže vyjádřit úplně novou, unikátní myšlenku. Podle mého názoru jde o velmi talentovaného a hlavně výjimečného jedince, který by si toho ocenění jistě zasloužil, a to nejen díky své osobní kvalitní práci, ale i díky schopnosti spolupracovat a stmelovat celou naši redakci.
Druhou nominovanou za Lví tlapou je Angie Claire Silvery – slečna, která do redakce vždy přinese úsměv, dobrou náladu a hlavně dobré nápady. Svými neotřelými návrhy už nejednou zachránila téma čísla, protože když už opravdu nikoho zhola nic nenapadá, je ona tou, která zvedne ruku a přijde s něčím naprosto bombastickým. Angie si vážím jak jako týmového hráče, který by se pro naše společenství obětoval, tak i jako excelentní redaktorky a rozhodně jedné z nejsilnějších osobností redakce Lví tlapou i hradní tvorby jako takové.

Žlutý Trimeles
Andrew Uroboros: Rád bych na Redaktora roku nominoval Patricii Baloure za její neutuchající snahu hledat, nacházet a pomáhat. Za její optimismus a… ale tohle jí neříkejte, protože by prskala jako kočka Šklíba, za lásku, se kterou to dělá. Dále chci také nominovat pana Nicholase McElena. Za články, které píše s profesionální jistotou, věcně a pokaždé perfektně. Články, které se tak trochu vymykají běžné náplni normálních kolejních časopisů, ale o to vítanější jsou, protože nejenže zaujmou, ale ve většině případů obohatí.

ČLÁNEK ROKU 2017

Pokaždé, když na stránkách některého hradního časopisu vyjde článek, autor i šéfredaktor (a často celá redakce) s napětím čekají, jak bude přijat. Zaujme? Bude se líbit? Vyvolá chuť komentovat, vyjádřit se? Přinese autorovi článku titul schopného redaktora? Každý měsíc jste zaplaveni velkým množstvím článků, které se snaží vás zaujmout. Šéfredaktoři pro vás zúžili jejich počet a na vás je, abyste vybrali ten, který splňuje vaše kritéria Článku roku!

Corvinus Declaratio
James Watfar: Koho se opravdu bát? Článek Edmunda Heusingera se spoustou čísel a tabulek pobavil celý hrad (pevně doufám), byl srdci šéfredaktora velmi blízkým mezikolejním pošťouchnutím a nápad na něj patří skutečné novinářské perly. Dalším nominovaným článkem jsou Havraspárští primusové dob minulých. Z pera Annie Reprobate vyšlo výjimečné shrnutí minulosti a zpověď bývalých primusů naší koleje. Článek je počinem, který bude i v budoucnu vyhledávaným čtením. Málokdy se podaří tak praktický a dobře zpracovaný článek.

Denní věštec
Niane z Libelusie: Rok 2017 přinesl ve vybírání Článku roku paradox – na přelomu loňského roku zažil Denní věštec fénixovo zmrtvýchvstání: nová redakce, nové rubriky, nový přístup ke kvalitě. S novou redakcí přišla i vlna energie a příliv článků – Merlinudík jsem měla z čeho vybírat. Merlinužel to paradoxně bylo o to těžší, že toho bylo tolik.
Vybrala jsem nakonec dva články, které reflektují události našeho hradu – přece jen jsme hradní periodikum a hlavně u nás byste měli najít vše, co vás o naší škole zajímá.
První článek (autorkou je profesorka Lilien Emity Meissed) byl součástí halloweenského speciálu – Vzpomínáme: Halloween na Hogwarts v průběhu let. Z toho článku jsem měla velkou radost, protože je ukázkou poctivé novinařiny – autorka musela v archívu vylovit dávná vydání hradních časopisů, vyzpovídat množství zdrojů, informace protřídit, vybrat to nejlepší a zpracovat v poutavém článku. Povedlo se jí to náramně.
Stejně kvalitní je článek OVCE – oblíbenost předmětů v historii slečny Theresy Brendi, která se pustila do náročné statistiky Ohavně vyčerpávajících celočarodějných examenů. Ve svém článku se však neomezila na pouhá čísla, vyzpovídala také hned několik hradních absolventů a tím dala do rukou šikovný návod těm, které tyto důležité zkoušky čekají. Na článku jde vidět pečlivá příprava a precizní zpracování – a takhle má článek otištěný v Denním věštci vypadat.

Hadí král
Lucretius McBrave: Zpytlehněv Zďáblíkov – Halloween. Tento článek naprosto bez zádrhelu propojuje informace s humorným pojetím, které čtenáři mají rádi. Je zde vidět, že není těžké přejít od jednoho k druhému, pokud to má člověk v brku a je mu psaní vlastní. Článek Halloween ukazuje, že i na malém prostoru je možno čtenáře obohatit o mnohé, zároveň je však neunudit a nenechat je litovat, že si jej rozklikli.
NaSaŠí Jackson – Jak se to má se Salazarnáliemi. I zmijozelská kolejní ředitelka umí propojit humor s informacemi. Dnes jsou články týkající se historie velmi cenné, neboť obohacují hradní obyvatelstvo, zvlášť to, které je na hradě kratší dobu a nemá tušení, kdy a proč některé tradice vznikly.

Lví tlapou
Marina Liquett Charrette: V kategorii Článek roku jsem se rovněž rozhodla nominovat za LT dva zástupce – dvě malá umělecká dílka. Jde o články Byla Ariana Brumbálová obscurial? a Vtip roku – a tohle je ve vedení koleje?!, které pochází z dílny Nebelbracha Mechachy a Angie C. Silvery. Jde podle mého názoru o jedny z nejpovedenějších počinů LT v roce 2017, a nikoho zřejmě nepřekvapí, kdo jsou jejich autoři. Články skýtají podle mého názoru četné kvality, jsou skvěle promyšlené a živě napsané. A to je to, čeho bychom se u každého článku měli snažit dosáhnout.

Žlutý Trimeles
Andrew Uroboros: Nominuji jako Článek roku Písmo na Hogwarts. Tento článek od začátku považuji za jedno z nejlepších děl, které v Trimelovi vyšlo. Není to dílko, které má pobavit nebo vypustit do éteru bulvární senzace, ale přináší informace o změnách, kterými nás mudlové sužují, a rady, jak se s nimi vypořádat. Ne s mudly, ale s těmi změnami a komplikacemi.
Druhý článek, který nominuji, je Halloweenský rozhovor umírajícího ducha – cílem tohoto článku je naopak prvoplánově pobavit. A koho lepšího si vzít do ringu než ostřílenou smečařku Grapišku Česnekovic, dej jí Merlin lehké spočinutí. Troufám si tvrdit, že u čtení tohoto rozhovoru se nudí málokdo.

Máme za sebou náročné nominace v kategoriích Redaktor a Článek roku 2017, čeká nás tedy kategorie poslední:

ČASOPIS ROKU 2017

Tato kategorie se zdá být zdánlivě nejjednodušší – nenutí vás probírat se jednotlivými čísly a zkoumat, který redaktor se více činil. Tato kategorie se vás ptá: Který časopis jste letos otevírali nejraději? Který vás nejvíc bavil? Který vás nejvíc informoval?
Každý z hradních časopisů v tomto roce odvedl kus práce a ta není měřitelná počtem článků, protože každá redakce má jiné podmínky. Proto volte podle nejlepšího vědomí a svědomí –které z našich periodik bylo letos Časopisem Vašeho srdce?

Nominované časopisy (abecedně):
Corvinus Declaratio – havraspárský kolejní časopis (šéfredaktor: James Watfar)
Denní věštec – hradní časopis (šéfredaktorka: Niane z Libelusie)
Hadí král – zmijozelský kolejní časopis (šéfredaktor: Lucretius McBrave)
Lví tlapou – nebelvírský kolejní časopis (šéfredaktorka: Marina Liquett Charrette)
Žlutý Trimeles – mrzimorský kolejní časopis (šéfredaktor: Andrew Uroboros)

Nominace ve všech kategoriích máme za sebou, zbývají nám tři důležité body.

Bod 1 – Soutěž o šťastný galeon
Každý hlasující, který vyplní hlasovací lístek a uvede na jeho konci své kouzelnické jméno, bude zařazen do slosování o jeden šťastný galeon. Vítěz bude oznámen v průběhu slavnostního předávání UNC.

Bod 2 – Vyjádření souhlasu s možností kontaktování
V závěru hlasovacího lístku budete mít možnost souhlasit, či nesouhlasit s tím, aby vás organizátoři kontaktovali s prosbou o sepsání toho, pro koho a proč jste hlasovali. Rádi bychom zdůraznili: zaškrtnutí souhlasu neznamená, že bez svolení uveřejníme vaše hlasy. Znamená to pouze, že vás kontaktujeme s konkrétní prosbou a na vás pak bude, zda budete souhlasit, či ne.

Bod 3 – Termíny
Hlasovat můžete do 3. února včetně. Odkaz na hlasovací lístky najdete v tomto článku, ve svých sovincích a také v blocích Denního věštce.

Co říci závěrem… Přeji všem nominovaným hodně štěstí v závěrečném klání. A vám čtenářům přeji šťastnou ruku při hlasování a spoustu příjemných chvil nad vašimi časopisy.

Již zítra se můžete těšit na nominace v odborných kategoriích.

Pro Denní věštec za organizátory UNC
Niane z Libelusie

OTEVŘÍT HLASOVACÍ LÍSTEK

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *