Vzpomínáme: Halloween na Hogwarts v průběhu let

| Vydáno:
Letos na našem hradě slavíme 14. Halloween. Za ty roky se prostřídala spousta strašidelných kolekcí, vydlabala spousta hrůzostrašných dýní a zajisté se mnoho z nás bálo u strašidelného povídání. Jedno je ale jasné, Halloween patří mezi hradními zdmi společně s Vánocemi k nejoblíbenějšímu období. Proč? Myslím, že na to si musíte odpovědět sami, ale pojďte si společně s redakcí Denního věštce připomenout, co se během let dělo v tento strašidelný den na našem hradě.

Hned v první větě jsem vás uvedla v malý omyl. Na hradě zažíváme již 14. Halloween, co se týká nakouknutí do kalendáře, ale Halloween, který známe dnes, se začal rýsovat až v roce 2010. Do té doby byl jaksi opomíjen. Respektive dohledala jsem zmínku z roku 2008, kdy se na hradě den po Halloweenu, tedy na Dušičky, objevily duchové: modrý, zelený, žlutý a červený. Kdo ví ,snad se objeví i letos. Ovšem zpět k Halloweenu!

Vše začalo na Příčné ulici, kde se tehdejšímu vedoucímu Johnu Werewolfovi podařilo domluvit se světoznámým obchodníkem Tykvem Dýňovcem, že u nás na jeden prostičký, ale vzácný strašidelný den předvede svůj pojízdný krámek U Veselé dýně. Pamětníci určitě vzpomínají, jaký byl díky tomu rozruch! Do krámku se drali obyvatelé hradu hlava nehlava, snad se i o nejeden kousek poprali a prázdné měšce pak oplakali navlečeni v nádherné kolekci. Litovat však mohli ti, co neukořistili, oč stáli. V té době to nebyla vůbec levná záležitost, ale stálo to za to! Psal se rok 2010!

(Náušnice „Dýnušničky“, Halena padlé hranice, Halloweenský kebuláček, Halloweenská šála, Šaty Róba královny Halloweenu, Temný (a oranžový) maskovací pláštík, Chlouba Halloweenu, Dýňová sukně)

Kromě speciální kolekce jsme mohli spatřit také krásnou výzdobu po celém hradě. Různě rozvěšené girlandy a na každém kroku světélkující dýně – třeba zrovna na krbu v kolejní místnosti. Vyšlo speciální vydání Příčného nepravidelníku, kde se mimo jiné dočteme, že úchvatná kolekce, kterou pan Dýňovec v tento rok předvedl, skýtala rovných devět kousků.

Z tohoto roku pochází i recept na výbornou dýňovou polévku, kterou už několik let nabízejí ve svých obydlích v Godrikově Dole majitelé nemovitostí. Máte fazolky? Tak na co čekáte, proměňte je v dýňové bomby a hoďte je v nestřeženou chvíli na… no to už je na vás. Jen pozor, ať nejste na mušce vy, leda že byste toužili po slušivé dýni místo hlavy. Krom polévky si do svých domečků mohli vlastníci pořídit i krásnou tematickou kolekci. Nepodařilo se mi zjistit, zda se kolekce postupem času doplňovala, či je od té doby neměnná, ale zde si můžete prohlédnout nazdobený domeček pana ředitele:

Objevily se také první dva z magíků, zaměřených na předvečer svátku Všech svatých: Polévka je grunt a Koledu, nebo vám něco provedu. (Více o těchto magících se dočtete zde. )

Další halloweenské čtivo z našich redakcí:
Lví Tlapou – Halloween

Byl to vskutku zlomový rok pro halloweenské řádění na našem hradě, ale to už se posouváme o rok dál. Halloween 2011! Po loňském úspěchu si působení na zdejších pozemcích nemohl nechat ujít pan Dýňovec a opět dovezl krásné halloweenské kousky. Všichni jsme si mysleli, že krámek s úderem půlnoci opět na rok zavře své dveře, ale jaké nás čekalo překvapení! Zdržel se ještě o den déle, tedy celý den Dušiček. Dokonce přibylo ještě několik nových kousků!

(Levitující dušičky, Tajuplné lahvičky, Bílý, Černý a Šedý háv)

O rok později, v roce 2012, už vedl Příčnou ulici Ernie Cihlička. Ani on se nenechal zahanbit a pozval v tento strašidelný den pana Dýňovce s jeho krásnou kolekcí. Opět nechyběly starší a ani nové modely.

(Silonky z pavoučích nití, Pavoučí náušnice kolejní a profesorské, Netopýří přívěšek, Netopýří síla, Dýňová čepice, Záblesk dýně, Květy Halloweenu, Jackova košile,)

Pro starší studenty, respektive ty z 3. ročníku a výše bylo přichystáno překvapení i ve sklepení, kde se mohli poprvé utkat s postavou, která k Halloweenu již neodmyslitelně patří, není jí nikdo jiný než proslulý Jack’o’Lantern. Pokud ho někdo porazil, připočetl se mu i zbrusu nový magík Jack-o‘-lantern.

Když se překulil další rok, byl tu Halloween 2013, mohli jsme vidět Halloween pod taktovkou nynější vedoucí Příčné ulice, Seleny Enail Smithové. Objevily se nové kousky oblečení, nové předměty a především jsme si mohli konečně pořádně zamlsat! Mezi cukrovinkami jsme našli třeba Muchomůrkový donutek, Dýňové sušenky, Zmrzlinové kosti, Škvarkové bonbónky či Super-kyselé želé-sliz. Pan Dýňovec se opět vytáhl a zde si můžete prohlédnout i kolekci nových hadříků, na které se krom samotné správkyně Příčné ulice podílela Evelina van Eyck.

(Náramek „Mumie“, Klobouk ala vlk, Čelenka „třetí“ oko, Plyšový strašidelný Jack, Náramek – smutná lady – v kolejních barvách, Maska Trollí škleb, Bulvy, Náušnice „Stříbrní vlkodláčci“, Triko „frankulín“, Tričko fešák Frankie, Triko s Jackem Skellingtonem, Triko Kůstka v dámském i pánském provedení, Jackovy půlnoční návleky, KOSTkovaná sukně)

Je libo trochu halloweensko-dušičkového počtení z modrých brků? Zde si můžete projít speciální vydání, jež vyšlo před čtyřmi lety: Halloween a Dušičky II.

I Halloween 2014 přinesl tu pravou strašidelnou atmosféru. Krásně nazdobená Příčná ulice, o kterou se postaral Matthew Whitecrow, přivítala již popáté krámek U Veselé dýně. V tento den sice nebyla vedoucí Příčné ulice k zastižení, ale vše hravě zvládla Evelina van Eyck, která ji v nepřítomnosti zastoupila. Na regálech jsme tak mohli vidět šest nových neotřelých kousků.

(Rozesmáté Strašušnice, Rozesmáté Strašištrimfle, , Kalhoty/sukně ze zátoky Blátošlapů, Trikošile „Paralelní světy“, Strašioko z Maelströmu a Strašistraš maska)

Černobílou kolekci dokonale zachytilo pár Havraspárských, jen se podívejte sami:

Tento rok se nenechaly zahanbit ani redakce na našem hradě. Shrnutí, které o tom vypovídá, vám ten rok přinesl redaktor Denního věštce Edmund Heusinger. Stačí tedy trochu listovat hradními periodiky a začíst se do hrůzostrašných perel hradního tisku.

A co se dělo v roce 2015? I to se nám po několika dnech pátrání v různých spisech a pamětech podařilo zjistit. Již tradičně se U Veselé dýně objevilo několik starších halloweenských kousků z let minulých, tento rok ovšem nebyly naskladněny žádné novinky… ale nenechte se mýlit, i tento rok jsme se dočkali doplnění strašidelného, respektive dýňového šatníku. Zasloužila se o to přední návrhářka Niam i Tir-na-nog, která ve svém Salónu Stříbrná NiT představila úchvatnou kolekci. Měla jsem v plánu pro vás vytvořit krásnou koláž těchto modelů, ale to by nebylo nic proti tomu, když vám ji předvádí kolega George McBrave a pan Inkar Tarkis. Nakouknout můžete sem. No řekněte, sekne jim to, že? Přeci jste si nemysleli, že je to jen pro dámy!

Opět můžete zalovit ve starých výtiscích modrého speciálu:
CD Speciál – Čarodějný speciál

Lví Tlapou: Dušičkový speciál
Hadí král: Halloween v kuchyni

Zatím poslední Halloween 2016 přinesl nevšední zážitek. Samozřejmě byl otevřen tradiční krámek U Veselé dýně, ale také nás čekala novinka v Godrikově Dole. V krámku se totiž objevilo několik opravdu vkusných kostýmů, které jsme mohli získat za symbolický 1 srpec. Už to napovídalo, že kostýmy budou jen zapůjčeny, to potvrdilo i oznámení vedoucí ulice, Seleny Enail Smithové. Ve vybraném kostýmu jsme se pak mohli vydat k někomu, kdo nám otevřel svůj domeček a vpustil nás do něj. Pokud jsme správně koledovali, mohli jsme získat spoustu sladkostí, ale také jeden speciální dárek – Woodoo panenku! A co nás čeká dnes při Halloweenu 2017? Zde máte malou ochutnávku, naleznete jak kousky z roku 2016, tak zcela nové, které budou zajisté hitem v tomto roce!

A co se tento rok dělo v redakcích? V Corvinu Declaratio vyšel speciál Strašidelné Hogwarts I a určitě si pamatujete na Turnaj Shnilé dýně, který si pro vás loni připravil Denní věštec.
Hadí král – Halloween snadno a rychle
Lví Tlapou: Opožděný Halloween

A než se s vámi rozloučím, mám pro vás otázku za „bludišťáka“. Z kterého roku pochází tyto dva povedené a oblíbené kousky? Mně už se to dohledat nepodařilo, ale vy třeba víte…

Opomněla jsem něco? Chcete se s námi podělit o nějaký svůj halloweenský zážitek či vzpomínku? Jen do toho, v komentářích máte dost prostoru, budeme jen rádi.

Strašidelný a veselý Halloween všem!

Pro Denní věštec
Lilien Emity Meissed


Zdroje obrázků a informací: Kolejní časopisy, Denní věštec, hradní pozemky…
Pozn. redaktora: Je dost možné, že jsem některé kousky z kolekcí zařadila do špatného roku nebo nějaké opomněla, proto se dopředu omlouvám, pokud najdete nějakou nesrovnalost – byly věci, u kterých mi byl rok jasný, ale také věci, u kterých jsem tápala a tápu doteď, tak snad mě případně omluvíte… – usměje se –

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *