Mamonáři – seznam, bez kterého by bylo lépe?!

| Vydáno:

Zrovna tak, jako se díváme na bodový stav svých spolužáků, můžeme sledovat i jejich stav finanční.

Já jsem si položila otázku: „Je vážně ideální vidět si až do peněženky?“

Být na první stránce bodování slouží k osobní pýše a radosti. Jsou ale i tací, co se vidí raději na první stránce onoho žebříčku mamonářů. Díky němu můžeme zjistit s přesností na svrček, jak na tom kdo je. Podle mého názoru je to ale pěkně hloupá věc!

Příkladem nám může být dražba čokoládové žabky U Chytráka.
Zájemce povětšinou nejdříve navrhne standardní sumu 10 srpců. Poté se cena většinou posune na ještě standardnější galeon, ale to už si prodejce žabky všimne, že kupující je při penězích a cena by se dala o dost natáhnout.

Smutná pravda tedy často bývá taková, že bohatší kouzelník si za stejnou věc poněkud připlatí.

Tímto tedy volám po spravedlnosti!

Zatímco body jsou věcí celé koleje a není tedy nikterak ke škodě znát jejich přesnou hodnotu u každého studenta, peníze jsou věcí čistě osobní. Vždyť není důležité vědět, kolik si kdo vydělá, a nepotřebuje to vědět celý hrad!

Uvědomuji si, že se tímto způsobem mnohdy zjišťují „švindly s penězi,“ ale co je moc je moc.
Pamatuji si tu jednu červenou studentku, která dlouho stála na vrcholu žebříčku mamonářů. V infu o sobě měla jen jednu výstižnou větu, kterou si tu dovolím citovat: „Pro rádoby chtivé, nejsem banka!“ To asi mluví za vše.

Další fakt je ten, že někteří šetří jen proto, aby se ocitli na vrcholku žebříčku.

Jak se bránit? Doporučuji zlatý střed anebo ještě lépe – vzít na milost „mizinu.“ 🙂


Vak nebo váček? Není to snad jedno?

Komentáře

  1. – Máš pravdu… jednu dobu jsem byla v mamonářích druhá a hned se vyskytly prosby o půjčky…
    Také si velmi za žabky připlatím..
    Výhodou je, že víš, že člověk, kterému onu věc prodáváš má peníze na její zaplacení. Ale jinak mě finanční konto ostatních lidí vlastně vůbev nezajímá.

  2. – Jakože, na jedné straně máš pravdu, peněžní stav je věc soukromá a když jdeš v mudlově po městě taky každému neukazuješ kolik máš v peněžence, na druhou stranu… Je věc každého, za kolik co koupí či prodá… Když je někdo ochoten za žabku zaplatit dvakrát víc než je standardní cena, je to jeho problém… Ale je důležité vědět, kdo má kolik peněz… Myslím, že by se vám nelíbilo, kdyby jste někomu poslali žabku s tím, ať vám pošle domluvené gáčko a on se vám vysmál, že na to ani nemá, a že vám nic nedá… Takže, mamonaři – spíše ano…

  3. 🙂 – No, Noxy, máš pravdu, ale zase na druhou stranu si myslím, že pokud neobchoduješ s někým vyloženě novým nebo kdo tu moc není, že mu jde o pověst. Taková čestnější stránka. 🙂

  4. vysmát se – Pokud někomu pošlete žabku a on se Vám místo domluveného galeonu vysměje, není to o stavu jeho konta, ale o stavu jeho charakteru. Takový člověk by Vám galeon neposlal, ani kdyby ho měl. Nezveřejňování seznamu mamonářů vlastně není vůbec od věci.. navíc je to zavádějící informace. Jedná se pouze o stav finanční hotovosti. Divili byste se, když se člověk podívá na hodnotu majetku, jak to může být zcela jiné. A osobně jsem docela ráda, že můj stav konta není běžně studentům přístupný.. ano, co je komu do toho.?

  5. Dobrý článok… – Páčil sa mi ten obrázok na záver článku:
    „Vak, nebo váček? Není to snad jedno?“ 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *