Co vás čeká u kouzelnických zkoušek?

| Vydáno:
Každého mladého kouzelníka to jednou čeká – zkoušky! Jak na ně a na co se psychicky připravit?

Na naší škole lze skládat celkem čtyři typy zkoušek: NKÚ, CKÚ, OVCE a KOZA.

NKÚ skládáte v pátém ročníku studia a bez této zkoušky nemůžete projít do šesťáku. Na výuku máte klasicky osm termínů a závěrečnou esej. Zkoušky se píší buď na podzim, nebo na jaře, podle toho, jaký školní rok zrovna je. NKÚ můžete dělat z předmětu, u kterého máte vystudovaný alespoň jeden rok. Abyste mohli zkoušku vůbec skládat, je třeba se domluvit se zkoušejícím profesorem. Většinou by vám měl vyhovět, ale nezapomínejte na to, že všechny zkoušky jsou nenárokové, a je tedy na profesorovi, jestli vám je vypíše. Řídíme se ovšem pravidlem, že když to jde, zkouška by měla být vypsána.

Když vám profesor zkoušku odsouhlasí, následuje zadání. Tam zkoušející zadá téma a může jej specifikovat, jak chce, abyste to psali, kolik má čeho být a tak dále. Ministerstvo kouzel doporučuje, aby se výsledná délka práce pohybovala kolem 26 palců. Samozřejmě se můžete rozepsat víc, za to vám nikdo hlavu neutrhne (maximálně vás třeba kousnu).

Na vypracování zkoušek NKÚ (a jejich obdoby CKÚ pro dospělé) máte měsíc a hodnocení vám přijde do konce školního roku.

OVCE už jsou o něco složitější. Skládáte je v sedmém ročníku a bez nich se z vás nemůže stát absolvent. Z daného předmětu musíte mít vystudované alespoň dva ročníky a i tady platí, že zkouška je nenároková. Zkouška má dvě části – písemnou a ústní. Na písemnou část dostanete zadané téma v pár slovech, a jak to pojmete, je většinou na vás. Pokud budete chtít téma upřesnit nebo si něco ujasnit, neváhejte kontaktovat zadávajícího profesora.

Písemné OVCE se píší buď v zimě, nebo v létě, a máte na ně měsíc po konci šestého termínu. Do šestého termínu byste také měli odevzdat alespoň jednu esej a zajistit si, aby vám ji profesoři opravili a dali známku na vysvědčení. Doporučená délka písemných OVCÍ je opět 26 palců.

Po ohodnocení písemné části přichází na řadu ústní část OVCÍ. Se zadávajícím profesorem se musíte domluvit, kdy se sejdete na chatu (většinou v Severní věži) a zkoušku složíte. Budou u toho ještě dva nebo tři přísedící profesoři, kteří vás budou taktéž hodnotit. Ústní část je veřejná, takže se může stát, že budete mít obecenstvo. Zkoušející se vás zeptají na několik otázek k písemné práci (ta bude vyvěšena na stránkách OVCÍ) a potom vás vyzkouší z učiva předmětu. Teoreticky by se to mělo stihnout tak za hodinu i s vyhlášením výsledků ve Velké síni, ale může se stát, že se rozpovídáte, nebo to z vás naopak poleze jak z chlupaté deky.

KOZA je pak obdoba OVCÍ pro dospělé a studenty v sedmém a vyšším ročníku rozšiřujícího studia.

Každopádně se nemáte čeho bát. Všichni jsme hodní. Teda… většinou.

Pro Denní věštec
Anseiola Jasmis Rawenclav

Published by

Anseiola Jasmis Rawenclav (Z)

Autorka je kousavá potvora, která občas překoná svou lenost a něco napíše. To, že se blíží, poznáte podle jejích vrzajících kostí. Historici stále marně pátrají po jejím rodném listu.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *