UNC 2019 – nominace v odborných kategoriích

| Vydáno:
Před pár dny jste se mohli seznámit s nominacemi ve čtenářských kategoriích a nyní nás čekají nominace v kategoriích odborných!
Jaké kategorie skrývají odborné nominace? A kdo byl do nich nominován? Kdo vůbec bude o odborných kategoriích rozhodovat? Pojďme se na to podívat!

Je už tradicí, že Udílení novinářských cen se na hradní novinařinu dívá ze dvou pohledů. Z prvního, který je spíše čtenářský a ve kterém čtenáři všech hradních plátků mohou rozhodnout svým hlasem, a pak z druhého, který je více odborný.

Tento odborný pohled je tu proto, abychom zajistili, že na nominovaná díla bude pohlíženo opravdu okem odborníka a bude tak hodnocena kvalita. Samozřejmě se takové hlasování neobejde bez odborné poroty a právě na tu se teď podíváme.

Tradičně se porota skládá z devíti členů. Ani my jsme letos tuto tradici neporušili. Šest míst patří šéfredaktorům hradních časopisů a tři jsou pro odborníky, kteří mají zkušenosti na poli hradní novinařiny. Jsou to odborníci na slovo vzatí. Svému řemeslu rozumějí a jejich odborný pohled je pro nás jedině přínosem.

Nebudeme vás déle napínat. Odborná porota pro letošní Udílení novinářských cen bude v následujícím složení:

  • Hetty Londsová (Corvinus Declaratio)
  • Theresa Veilin Brendi (Denní věštec)
  • Kira Mae Spencer (Hadí král)
  • Marina Liquett Charrette (Lví tlapou)
  • Helenia Kukková (Sub Salix)
  • Theodor Mudd (Žlutý Trimeles)
  • Any Dawson (bývalá šéfredaktorka Corvina Declaratio)
  • Anseiola Jasmis Rawenclav (bývalá šéfredaktorka Denního věštce)
  • Lilien Emity Meissed (bývalá šéfredaktorka Denního věštce, čítárny Sub Salix i Corvina Declaratio)

Věříme, že celá porota bude hodnotit odborně a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Děkujeme celé porotě, zejména našim třem zasloužilým slečnám, že se uvolili k náročnému úkolu porotce.

Jenže to by samo o sobě asi nestačilo, co? Ještě by bylo dobré vědět, v jakých kategoriích vůbec bude naše porota hodnotit.

  1. Novinářský debut roku 2019
    Kategorie, která se zaměřuje na nejtalentovanějšího nováčka za uplynulý rok. Novinářské řemeslo je obtížné, vyžaduje spoustu času, obětování a tvrdé práce.
  2. Projekt roku 2019
    Pod touto kategorií si můžete představit cokoliv, co nějak originálně zaujme mezi běžnými články časopisu. Soutěže, komiksy… klidně také speciální čísla.
  3. Neviditelná tvář časopisu 2019
    Ne každý musí nutně psát články a být vidět na titulcích, aby byl pro redakci nepostradatelný. Mnohdy ty nejdůležitější osobnosti jsou skryty pod pergameny a někde v útrobách redakcí. A právě touto kategorií se na ně myslí.
  4. Umělecký počin roku 2019
    Tato kategorie patří výhradně čítárně Sub Salix, která tak má šanci ocenit nejlepší svá díla za minulý rok.

Kategorie známe. Víme také, co si pod kterou představit, a nyní už nám nezbývá nic jiného než se podívat, jaké byly nominace. A začneme kategorií Novinářský debut roku!


KATEGORIE NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU 2019

Corvinus Declaratio
Co se letošního debutu týče, volba byla těžší, ale nakonec padla na Mary Anne Vulpes, která byla první půlrok neskutečně aktivní. A i když druhým půlrokem její aktivita maličko opadla, zvládla napsat nádherných 12 článků, včetně jejího projektu se studentkami Lessou Istari a LiNeerLay Argith. Její články mají šmrnc, skvělé nápady a hlavu a patu.

Denní věštec
Myslím, že nebudu lhát, když do této kategorie nominuji velkou mladou posilu Denního věštce – Helen Miltonovou. Helen kypí energií, píše zajímavé a čtivé články a do redakce přináší svěží vítr. Nemohu tedy jinak, za svou aktivitu si nominaci rozhodně zaslouží.

Hadí král
Za uplynulý rok se velice výraznou posilou zelené redakce stala Leila Dusk, jejíž přítomnosti v novinách si všiml snad každý, kdo Hadího krále alespoň jednou za poslední rok otevřel. Leila je velice aktivní redaktorka, srší jedním nápadem za druhým a její články jsou čtivé a vtipné… Leila si nominaci do této kategorie za svou práci rozhodně zaslouží.

Lví tlapou
V kategorii Novinářský debut roku se prosadily dvě milé dámy – Newika Shelley Lovecraft a Christina Elizabeth Stark, které se členkami redakce staly v uplynulém roce. I přesto, že jsou „nové“, ale obě nesmírným způsobem redakci obohacují, dodávají jí nový náboj, nebojí se přicházet s novými nápady a je na ně vždycky spoleh. Christie navíc svými povedenými ilustracemi zdobí stránky časopisu a těší tak oko nejednoho čtenáře, za což jí patří náš neskonalý dík.

Žlutý Trimeles
Pro tento rok nenominoval nikoho. Snad se poštěstí v následujícím roce.

KATEGORIE PROJEKT ROKU 2019

Že je to s projekty snadné? Ale kdeže! Právě naopak! Někdy se povedou, jindy ne. Přesto se nevzdáváme a pořád se snažíme přijít s něčím novým. S čím nejlepším jsme přišli v loňském roce?

Corvinus Declaratio
Vánoční speciál 2020
Vánoční speciál Corvina Declaratio obsahuje nejen plno zajímavých článků, nad kterými se zamyslíte, ale také plno mini projektů, jako byla např. letošní tombola. Mezi patnácti články nalezneme různorodá odvětví, na každý adventní týden je zde jedno vánoční luštění, pro milovníky módy jsou zde patrolářské perly nebo historie havraspárských vánočních dárků. Dále zde ještě naleznete plno soutěží, přání do nového roku nebo shrnutí práce kolejního časopisu za uplynulý rok.
K vydání vyšlo i devět tematických patrol, které si také zaslouží jistou pozornost.

Denní věštec
Letní věštecká soutěž
Zabavit obyvatele hradu během prázdnin bývá obtížný úkol. Tato soutěž však dokázala zabavit na celé léto spoustu hradníků. Byla kreativní, myslela na vše možné a účastníci se tak mohli ukázat v mnoha směrech. Organizace takové soutěže není snadná, ale povedla se. Právě proto si nominaci zaslouží.

Hadí král
Antivalentýn
Projekt roku bude za náš časopis reprezentovat oblíbený a dnes již (snad!) všemi známý Antivalentýn.
Zpovědnice
Dále nominuji Zpovědnici, projekt Inees Rut Gowstring, který hovoří o těch nejtajnějších a nejstrašnějších tajemstvích obyvatel našeho hradu.

Lví tlapou
Za Projekt roku bych ve Lví tlapou označila zejména kompletní změnu celého webu, na které jsme pracovali přes půl roku a která vás, doufám, potěšila alespoň z poloviny tak jako nás. Já bych ráda vyzdvihla osoby, bez kterých bychom se dnes ještě pořád dívali na starý design stránek. Jsou jimi Martin Matýsek, který celý přechod zorganizoval po technické stránce a byl tak skvělý, že neodmítl ihned všechny naše bláznivé nápady, Emma Ellie Lewis, která novému webu věnovala velkou spoustu svého drahocenného času a tvůrčí energie, a Christina Elizabeth Stark, autorka nového loga Tlapy. Všem třem chci ještě jednou poděkovat, bez vás by to nešlo.

Sub Salix
Velikonoční drabblování
Zprvu se mi zdálo, že Vrba poslední měsíce poněkud odpočívá… Ale když jsem si prošla vše, co jsme za celý rok zvládli, vlastně toho vůbec nebylo málo!
Mezi drobnějšími soutěžemi na pokračování a jednorázovými kláními vyniká Velikonoční drabblování, kdy v průběhu celého velikonočního devítidenní měli účastníci za úkol každý den sepsat jedno drabble dle zadání. Do soutěže přišlo 63 stoslůvek a čtyřem autorům se podařilo sepsat kompletní devatero vajíček. Celé shrnutí soutěže najdete ZDE.
Spisovatelské klání
Na co jsem pak opravdu hrdá, tím je Spisovatelské klání II. Druhý ročník prestižní soutěže se po letech opravdu povedlo zrealizovat a z devíti účastníků jich hned 8 dokončilo úžasný příběh o čtyřech kapitolách s jasně zadanou strukturou. Osm opravdových spisovatelů, jen považte!

Žlutý Trimeles
K Projektu roku 2019 bych svou nominaci udělil U Tří Soudků (v postranním pravém panelu), kde naše soudky odpovídají na nevšední dotazy našich čtenářů. Na tento dotaz nedostanou odpověď od jednoho z nich, ale od všech zároveň, a tak má čtenář na výběr, kterou radou se bude řídit.

KATEGORIE NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU ROKU 2019

Nemyslete si, že články, které se vám dostanou do rukou, jsou takové od začátku. Kdepak! Někdo musí článek přečíst, opravit, doladit, obarvit, dokreslit… někdy i spálit. Tuhle, dalo by se říci nevděčnou, práci mají korektoři, grafici a zástupci šéfredaktorů, kteří tak vlastně stojí ve stínu šéfredaktora. Umíte si představit, jak by bez nich vypadaly noviny? Raději ani ne, co?

Corvinus Declaratio
Aimée Leavittová
Pokud někdo v redakci opravdu tvrdě maká po celý rok, není to nikdo jiný než právě Aimée. Celý rok dělá poctivě korekturu každému vydání, tvoří grafiku a pravidelně přispívá i do sekce Padni komu padni. Pro časopis je zapálená, pravidelně podporuje okolní redaktory a práce jí jde od ruky. Redakci je velkou oporou, ale i příkladem, a nominaci si tedy právem odnáší.

Denní věštec
Práce v redakci je těžká, je jí hodně a mnohdy je to ještě práce pod tlakem. To ve chvílích, kdy si šéfredaktor vzpomene, že něco nutně potřebuje. Denní věštec má lidí, bez kterých by prostě fungovat asi nemohl, hned několik. A vybrat z nich dva, to se tentokrát ukazuje jako zhola nemožný úkol. Nakonec první nominace padá na Nerys Heliabel Ghostfieldovou. Duše věrná novinám, co pamatuji. Bez ní nevím, kde by noviny byly. Stará se o články, stará se o všechno, na co šéfredaktor zrovna zapomene. Právě její zásluhou noviny fungují tak hladce. A za to jí patří hluboký dík!
Druhou nominovanou letos bude Lilien Emity Meissed. Taktéž dlouholetá věrná redaktorka, chvíli i šéfredaktorka. Poctivě a perfektně vede sekci bloků. Sekci, která dělá noviny něčím speciálním a kouzelným. Bez ní by Denní věštec o tuto skvělou věc přišel, a proto i jí patří obří dík!

Hadí král
Zde nominuji Loralei Silwerin, která má na ramenou nelehkou práci korektorky, a díky její výrazné pomoci časopis funguje tak, jak funguje. Dále nominuji Zpytlehněva Zďáblíkova, protože bez jeho špičkového grafického umění bychom se všichni mohli jít zahrabat.

Lví tlapou
Neviditelnou tváří časopisu by se letos měl – alespoň podle mého skromného názoru – stát právě autor nového webu, skvělý čarostavitel a obětavý člen redakce, Martin Matýsek. Bez něj bychom měli nejenom starý, ale z velké části taky věčně nefungující web. Díky, že jsi tu, ať už se děje cokoliv!

Sub Salix
Do kategorie Neviditelná tvář časopisu 2019 v první řadě nominuji Eillen McFir Elat, zakladatelku naší čítárny, která je v současnosti mou velkou oporou, zástupkyní a studnicí nápadů, moudrosti i zkušeností. Eil, děkuji za vše, cos pro čítárnu udělala a stále děláš.
Hned v závěsu pak nominuji Any Dawson, ztřeštěné modrofialové duo, které pro Sub Salix odvádí neskutečné množství práce, se kterým se mi nesmírně dobře spolupracuje, vymýšlí i tvoří, na které se zkrátka mohu spolehnout a opřít se o ně. Díky, holky, nevím, jak bych to bez Vás zvládla!

Žlutý Trimeles
Jako neviditelnou tvář časopisu bych nominoval Veasse Waterlee. Za její neustálou podporu i roli korektora, který dokáže bezchybně očistit článek od všech hrubek během několika hodin po jeho napsání.

KATEGORIE UMĚLECKÝ POČIN ROKU 2019

V roce 2019 vyšlo Pod vrbou o něco méně dílek než v roce předešlém, přesto bylo mým úkolem vybrat do kategorie Umělecký počin roku pouhých 5 z 216 krásných příspěvků. Uf! Vybrala jsem díla různá, každé výjimečné něčím jiným. Každopádně se jedná o skvosty uplynulého roku. Užijte si je! Nominuji tedy následující literární díla (Helenia Kukková):

Anyon – město magieZendaer Amattis
Jedno z děl, které vzniklo v rámci Spisovatelského klání. Ironické, svižné, chytré, zkrátka výborné, a ještě k tomu fantasy. Co víc si přát?

Bouře jménem AvaesHetty Londsová
Jednorázová povídka sepsaná k příležitosti svátku Hromnice, jejíž symboliku také zručně využívá. Utkvěla mi v paměti, dobře sepsáno.

Čaj pro mistraXavier Simmons
dílko, které do čítárny doputovalo z Literárního semináře a zaslouží si z mého pohledu nominaci.

Letní sen
Povídka, která je sama o sobě velmi zdařilá, ovšem má ještě přidanou hodnotu. Má 16 autorů, kteří ji postupně skládali dohromady svými drabbles nebo double-drabbles v rámci Vrbové výzvy. Vzniklo úžasné dílko, které si plným právem zasluhuje nominaci v této kategorii.

Učedník SmrtiTheresa Veilin Brendi (t. č. ještě studentka)
Opět povídka o čtyřech kapitolách, která byla sepsána snad během několika dní do Spisovatelského klání. Čtivá, kompaktní, napínavá, nechybí vtip, moc se mi líbí.


A máme to za sebou. Nyní už víte, jaké jsou nominace pro odborné kategorie pro rok 2019. My se moc těšíme na výsledky a doufáme, že se budete těšit s námi! Kdy se výsledky dozvíte? Slavnostní Udílení novinářských cen pro rok 2019 proběhne v pátek 7. února 2020 od 19 hodin ve Velké síni!

 

Pro Denní věštec
Theresa Veilin Brendi

Komentáře

  1. Páni. Nominaci jsem vůbec nečekala. Pro čítárnu pracuji ráda. Vlastně to vůbec není práce. Je krásné vidět, jak se vrbě pod rukama Hel daří.

    Gratuluji všem nominováným a přeji hodně štěstí.

  2. Už z předchozí nominace jsem byla v šoku, ale nominace i v odborných kategoriích jsou ještě víc nečekané. Moc si toho vážím. Jak už jsem psala, už to je pro mě výhra.
    Všichni nominovaní jsou skvělí 🙂

  3. Děkuji za nominaci. Vůbec jsem to nečekal.
    Mimochodem proč je Hetty ve stejné kategorii vedena jako žlutá?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *