Ne zcela vážně o tom, jak vidíme časopisy

| Vydáno:
V pátek 7. února se konalo Udílení novinářských cen. Na programu byla i soutěž, již jsem pro zpestření připravil. Následující článek přináší nejen její obsah a výsledky, ale také pár dalších zajímavostí.

Cílem soutěže bylo tipnout si, ve kterém časopisu byly otištěné věty, které jsem přečetl. Všech šest pocházelo z článků, které vyšly v únoru 2019. Každá správná odpověď byla oceněna jedním bodem, kdo odpověděl dobře jako první, získal ještě bod bonusový.

Pokud jste na udílení nebyli přítomni, můžete si zkusit zatipovat zde:

  1. „A protože všichni víme, že cukr je droga, hrozí studentům abstinenční příznaky.“
  2. „Déšť, bláto, zima, tma… lepší podmínky pro sport snad neexistují.“
  3. „Proto mě zajímalo, jak se řeší problematika jídla, když někde dlouho čekáte.“
  4. „Noste roušky a buďte horší, než kdy dřív!“
  5. „Profesoři kontrolují výklady, tvoří semináře a trénují svou trpělivost pro opozdilce, kteří nestihnou svá vypracování odevzdat dříve než za minutu dvanáct, a to doslova.“
  6. „Tím bylo vyhlášeno všechno, co vyhlášeno být mohlo.“

A odkud tyto věty jsou?

  1. Denní věštec (Eillen McFir Elat: Medový ráj v rekonstrukci. Hrozí studentské nepokoje?)
  2. Hadí král (Andra Tigers: ŠFM Zima 2019 očima i ušima exkapitánky)
  3. Lví tlapou (Una Vinona Flare: Reportérský batůžek: Svačina sbalená na cesty)
  4. Žlutý Trimeles (Katy Ritch: Zmijozelem se šíří mor)
  5. Corvinus Declaratio (Mary Anne Vulpes: Zdravení v úkolech – slušnost nebo otrava?)
  6. Denní věštec (Narcisse Cinerea: UNC 2018 – reportáž ze slavnosti)

Soutěže se zúčastnilo jedenáct kouzelnic: Anseiola Jasmis Rawenclav, Bibi Anne, Elrose Rockwood, Helen Miltonová, Hetty Londsová, Kira Mae Spencer, Laura de Morganne, Marylin Cuthbert, Newika Shelley Lovecraft, Skylar Blair Anderson a Una Vinona Flare. Dříve, než se dostaneme ke jménům vítězů, přečtěte si několik statistik a z nich odvozených závěrů.

Nikdo ze soutěžících neuhodl všechny odpovědi správně. Pětkrát se trefily Bibi Anne a Newika Shelley Lovecraft.

Kamenem úrazu se stala otázka číslo čtyři. Téměř všichni tipovali Hadího krále, jen Bibi a Newika Corvina Declaratio. Newika nakonec nejistě nadhodila: „Nebo ŽT?“ Kdyby to řekla jistě, stala by se jedinou správnou tipující. Jak je patrné, hlášku ze žargonu Zmijozelu v časopise sluníčkovské koleje nečekal nikdo, a to ani Helen. (Zato byla dvakrát očekávaná v časopise modrém.) Nebo si všichni myslí, že se ve Zmijozelu nejvíce bojí koronaviru?

Denní věštec je zřejmě snadno rozpoznatelný, řečeno žargonem hudebníků: má ksicht. Obě věty z něj poznalo sedm účastnic, pokaždé se objevila jedna nesprávná odpověď. Denní věštec byl zaměněn s Corvinem Declaratio a se Lví tlapou. Je to ke cti těmto časopisům, nebo Věštci?

Dobře rozeznatelným časopisem je asi i Lví tlapou. Není se čemu divit, Nebelvír se dlouhodobě prezentuje jako kolej největších labužníků, zvláště řízkofilů. Monotónnost devíti správných odpovědí narušila jen madam Anseiola, která viděla červenou jako modrou. Aspoň že poznala barvu krve.

To, čeho jsme si již všimli, totiž že má Corvinus mnoho společného s Věštcem, se projevilo i v tom, že ho sice čtyři soutěžící poznaly, dalších šest však tipovalo jeho dvojče. Možná takový optimismus, co se obětavosti profesorů týče, očekávaly spíše tam.

Hadí král byl rozpoznán šestkrát, dvakrát zaměněn se Lví tlapou, jednou s Trimelem a jednou s Corvinem. Plyne z toho, že je zřejmě nejlépe se maskujícím časopisem.

A teď již konečně stupně vítězů.

Nejvíce bodů, a to sedmi, dosáhla Hetty Londsová. Na místě druhém se umístila Marylin Cuthbert se šesti body, o bronzovou medaili se podělily Bibi Anne a Newika Shelley Lovecraft, obě s pěti body. Gratulujeme!

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *