Sedmiboj: Změny v pravidlech

| Vydáno:

Úderem půlnoci na 1. březen 2012 byl slavnostně vyhlášen čtvrtý ročník velkolepého klání Sedmiboje. Nyní mají koleje týden na to, aby ze svých řad nominovaly pět těch nejlepších. A protože rozhodnutí vhodit své jméno do Poháru nepatří mezi nejsnadnější, rozhodli jsme se projít si nová pravidla, aby si čtenář mohl udělat lepší představu o tom, jak bude letošní Sedmiboj probíhat, a studentům se rozhodování trochu usnadnilo.

Síň Sedmiboje spolu s arénou se nově přesunula zcela mimo hradní zdivo. Konkrétně až na kopec za hradem, odkud není vidět už ani na hodiny Severní věže. Oproti minulým létům jsou její prostory značně rozšířené, vzdušné a velkolepější než kdy předtím. Kdo si vzpomíná na vzhled síně Sedmiboje v minulých letech, jistě dá za pravdu.


Síň Sedmiboje v ročníku Léto 2010

V tuto chvíli je nově vystavený sál Sedmiboje ještě poloprázdný. Organizátoři se však nechali slyšet, že již zanedlouho bude praskat ve švech, neboť se do něj nastěhují samotní Sedmibojaři, jejich fanoušci a začátkem prvního úkolu se síň ještě více nafoukne. Máme se tedy opravdu na co těšit.

Pojďme se však nyní zastavit u sekce „Pravidla“. Položka, kterou čte jen málokterý kolemjdoucí, neboť je plna rozkazů, příkazů, nudných formalit a jiných tentononců, shledaných mnohými jako zbytečnosti. Žel vězte, že letos tomu tak není. Letos by si měl každý, ať už divák či potenciální účastník, sekci Pravidel přečíst, neboť struktura Sedmiboje 2012 se význačně mění oproti létům minulým.

Denní věštec vám pro usnadnění prošel každý řádek výše zmíněných regulí a nyní přináší soupis každého detailu každé změny, která byla od loňských let provedena. Pro osvěžení paměti si připomeneme, jak vypadala pravidla v roce loňském.

PRAVIDLA

Obecně

Prvním malým, leč velmi důležitým dodatkem v pravidlech je zahrnutí „jiného ručního umu, jenž nemusí zahrnovat ovládání kouzelného prutu“ jakožto požadavků na schopnosti správného Sedmibojaře. V loňském roce byla zmíněna „pouze“ tvorba povídek, básniček a kreseb. Můžeme si jen domýšlet, zdali mají organizátoři letos v úmyslu zahrnout do zadání úloh ve větší míře i ruční tvorbu a práce.

Bližší informace nám trochu mlhavou formou podal jeden z organizátorů, John Werewolf: „Ano ano, přesně to to znamená. Po soutěžících se již v minulých ročnících chtěla ruční práce, letos to však bude ještě trochu složitější, no však uvidíte. Proto bych jen upozornil, že soutěžící budou potřebovat mudlovskou fotoskříňku, protože budou muset vyfotit své dílko. Ale v dnešní době, obzvlášť když všichni na hradě kreslí do soutěží, již je toto takový standard.“

V úvodu pravidel byla dále zmíněna novinka, o níž jsme psali již v minulém článku o Sedmiboji (viz ZDE), totiž že úkoly budou dělené na dvě části, z nichž jedna nebude podléhat hodnocení poroty a bude záviset pouze na správnosti a rychlosti odpovědí daného soutěžícího. Porota bude mít následně na bedrech hodnocení druhé, kreativní části, která by dle všech informací měla odpovídat klasickým tvůrčím zadáním z let minulých.

V obecné sekci pravidel pak byla přidána zmínka a zdůraznění o tom, že „Sedmibojař se zavazuje přísahou a slovem svým k tomuž, že nepřijme pomoc při úkolu od nikoho jiného a všechny úkoly jemu svěřené bude plnit pouze vlastními silami.“ Doufejme tedy, že letošní ostříží zrak a čuch na vyčenichání každého nekalého úmyslu bude ještě přísnější než v letech minulých.

Asi nejdůležitější doplněnou informací v úvodu pravidel je minimální věk soutěžících. Soutěžit mohou všichni od druhého ročníku výše, a to včetně studentů rozšiřujícího studia.

Úkoly

Přistupme ovšem k sekci Úkolů. Zde došlo k dalším změnám a dodatkům, konkrétně tu máme upřesněno, že první, praktická část dané úlohy, bude sestávat ze série nástrah a překážek, které musí Sedmibojař překonat, aby získal zadání kreativní části. Bez projití praktika tedy Sedmibojař nemá šanci ani zjistit, jaké je zadání stěžejního, tvůrčího úkolu.

Dále je zde upřesněno, že praktická část úkolu bude procvičovat postřeh, logické a prostorové myšlení a rychlost. Řada z nás si tedy asi vybaví různé hádanky, logické hříčky, hlavolamy a jiné bolestivé procedury, které potrápí sedmibojařské mozečky a u nichž, a to zejména, je jen jedna správná odpověď, tedy se nejedná o kvalitativní výsledek, který by náležel k hodnocení porotě. Nutné je zdůraznit, že zde přichází do hry téma letošního Sedmiboje – „Ve stopách Harryho Pottera“, neboť i samotná pravidla zmiňují, že je doporučeno znát pro efektivní splnění praktické části knihy o tomto brýlatém čaroději. Dále je zde upozorněno na fakt, že čím dříve Sedmibojař projde praktickou částí, tím dříve se dozví zadání části tvůrčí a tím více také bude mít času na její splnění a vytunění. Vezmeme-li v potaz fakt, že na obě části budou mít Sedmibojaři letos pouhých sedm dní, je skutečně nutné umět pracovat s časem a dobře si jej rozvrhnout.

Splněný úkol

V této sekci pravidel byla přidána jen malá zmínka o tom, že praktický úkol musí Sedmibojaři projít bez výjimek. Pro tuto část navíc neexistuje omluva, o čemž pojednává i následující bod týkající se výjimky „nevím“.

Výjimka „nevím“

Černé na oranžovém je v pravidlech připsáno doslovně: „Výjimka „nevím“ lze uplatnit pouze v plnění kreativní části úkolu. Pro praktickou část žádné výjimky nejsou.“ Pokud tedy Sedmibojař byť jedenkráte zaváhá a neodevzdá tuto část úlohy, je automaticky diskvalifikován a z boje o vítězství v Sedmiboji nadobro vypadává. I nadále však platí, že lze uplatnit výjimku „nevím“, a to konkrétně přesně jedenkrát za celé sedmibojské klání. V pravidlech bylo upřesněno, že využitím takovéto výjimky získává Sedmibojař jednu hvězdičku od každého ze čtyř porotců – tedy bude mít hvězdičky čtyři, o čemž původní pravidla hovořila nejasně.

Hodnocení úkolů

Sekce Hodnocení úkolů byla pochopitelně rozšířena o regule určující, jakým způsobem bude hodnocena nová podoba úloh. Věc se má tak, že interaktivní, respektive praktickou část bude hodnotit systém skřítků, kteří měří Sedmibojařům čas průchodu. Ten sestává ze základního času, který uplynul od doby, co Sedmibojař vstoupil do praktické části, do chvíle, kdy protnul cílovou pásku. K němu se však přidávají ještě penalizační vteřiny, které se udělují jak za případné chyby v praktické části, tak za nyní blíže neurčené aspekty úkolů. Sedmibojaři jsou pak hodnoceni na základě výsledného času, který z těchto součtů vzejde.

Důležitou informací je fakt, že interaktivní i kreativní úkol jsou si svým hodnocením rovny. Za obě části lze získat maximum 48 hvězd, což znamená, že za jednu úlohu si Sedmibojař může odnést až 96 hvězd, a to je, jak si domyslí i ti horší počtáři, přesně dvakrát tolik než v loňských letech.

Dodatek u Hodnocení úkolů pak přidává povzbuzení: „Pokud se některá část příliš sedmiborci nepovede, nemusí ztrácet naději, v následujících úkolech může zazářit a rychle stáhnout způsobenou ztrátu.“ Toto tvrzení mohu jedině vehementně odkývat na základě vlastní zkušenosti z účasti v loňském Sedmiboji. Jeden nebo dva pokažené úkoly ještě neznamenají, že dotyčný ztrácí šanci na výhru. To je jedna z obrovských výhod kolosálního obsahu Sedmiboje, který má prostor sedmi úkolů, kde mohou Sedmibojaři prokázat své dovednosti.

Odměna

V sekci odměn byl připsán dodatek o ceně pro vítěze, konkrétně tedy o udělení putovního Sedmibojařského žezla, které může dotyčný nosit po dobu následujících čtyř hogwartských let až do dalšího ročníku klání Sedmiboje, kdy žezlo předá svému nástupci.

Připomeňme si jen okrajově, že krom Sedmibojařského žezla výherce získá vlastní čokoládovou žabku se svými zásluhami, výhru 100 galeonů, zápis do Síně slávy a 777 bodů pro kolej. Sazby peněžních a bodových odměn pro všechna umístění zůstávají od loňského roku neměnné.

Cena sympatie

Nově byla zavedena též Cena sympatie, speciální ocenění pro Sedmibojaře, který obdržel od hradu nejvíce podpor. V loňských letech bylo udělování podpor oblíbenou, leč tak trochu smysl postrádající aktivitou. Organizátoři tedy letos vtiskli podporám symbolické ocenění, jehož vítěz obdrží 7 galeonů. Nutno však podotknout, že držitel Ceny sympatie do Síně slávy zapsán nebude.

Zeptali jsme se organizátora Johna Werewolfa, zdali dojde v udělování tradičních podpor k nějakým změnám, když bude na jejich základě udělována jedna z cen. Reagoval velice ochotně: „Jsem rád, že se na to ptáte, protože ano, podpory letos prošly významnou reformou. Jejich cena v minulosti byla 1 svrček a ze statistik vyplývá, že za ně fanoušci utratili v minulém Sedmiboji skoro 65 galeonů! To je neuvěřitelná částka na to, že v podporách vlastně nešlo skoro o nic. Letos jsme se tedy rozhodli, že i z této části Sedmiboje uděláme něco nového. Tím vlastně vznikla Cena sympatie. A aby to bylo napínavější, tak v průběhu Sedmiboje nebudeme zveřejňovat přesné počty podpor u jednotlivých Sedmibojařů, ale vždy s vyhlášením výsledků úkolů zveřejníme toho, kdo průběžně v podporách vede. A jelikož se jedná o Sedmiboj, další rozhodnutí bylo spíše symbolické – cena za jednu podporu je letos stanovena na 7 svrčků.“


Vývěska podpor v ročníku Léto 2010

Porota

Bod týkající se poroty byl rozšířen o nové pravidlo, totiž že porotci mají povinnost hodnotit kreativní úkol nejen počtem hvězd, ale také slovním hodnocením. Po skončení každého úkolu bude slovní hodnocení porotců zveřejněno u vypracování jednotlivých Sedmibojařů. Soutěžící tak budou mít průběžnou zpětnou vazbu od jednotlivých porotců. Jelikož však přesný počet hvězd pro soutěžící zůstává utajen až do konce, v pravidlech je výslovně zakázáno zmiňovat ve slovním hodnocení pořadí, které porotce Sedmibojaři uděluje. Stejně tak není povoleno hodnotit ve slovní zpětně vazbě vzájemně práce jednotlivých účastníků.

Realizační tým

V závěru už jen přibyl dodatek, že realizační tým má právo na změny v pravidlech i v průběhu Sedmiboje.

***

Výše uvedené jsou v detailu veškeré menší či větší změny a dodatky, které byly v pravidlech Sedmiboje provedeny. Snad náš průchod soutěžními regulemi usnadnil orientaci v „novodobém“ Sedmiboji roku 2012 a napomůže případným zájemcům v rozhodování, zdali se do takového klání pustit chtějí či nikoliv.

Komentáře

  1. – „Černé na oranžovém…“ :-))
    + moc se jí líbí, jakým způsobem o Sedmiboji slečna Larrie informuje +
    Myslím, že kvalitu Sedmiboje zvyšuje i fakt, že o něm někdo takhle píše a ostatní tím vtahuje do hry. Jen tak dál, slečno!

  2. – Parádní článek, myslím, že za něj můžou být opravdu vděční všichni účastnění i neúčastnění! 🙂 Navíc, když má takovou larstonovskou čtivou formu 8)

  3. Jéé – Moc děkuji za pochvaly! 🙂 Jsem ráda, že to pár lidem přijde k užitku a trochu vypomůže. Děkuji moc! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *