Udílení novinářských cen 2020 – Odborné kategorie

| Vydáno:
Nominace ve čtenářských kategoriích již známe, ještě vás však musíme seznámit s kategoriemi odbornými. Tak jdeme na to!

Ani letos jsme neporušili tradici a opět bude na odborné kategorie dohlížet odborná porota. Proč? Protože občas je třeba zkušeného, odborného oka, abychom mohli spravedlivě a poctivě vybrat vítěze.

Čtenářské kategorie jsou přece jen trochu více o oblibě, čímž vůbec nechceme naznačit, že by nominovaní nevykazovali kvalitu. Právě naopak, jinak by se do nominací vůbec nedostali, odborná porota je však něco jiného. Musí přece jen trochu více rozvažovat a pak udělit svůj hlas dílu, které si dle daného porotce zaslouží cenu. To je práce nesmírně náročná a zodpovědná.

Odborná porota se každý rok skládá celkem z devíti členů. V první řadě jde o šéfredaktory hradních periodik. Dále se porota skládá ještě ze tří dalších osob, které nějak významně přispěly nebo přispívají k hradní novinařině.

Částečně tedy složení poroty tušíte, částečně ne. A my vás již déle nebudeme napínat. Odborná porota pro Udílení novinářských cen roku 2020 je následující:
Aya Watanabe (Corvinus Declaratio)
Theresa Veilin Brendi (Denní věštec)
Saiph Lacaille (Hadí král)
Marina Liquett Charrette (Lví tlapou)
Eillen Mcfir Ellat (Sub Salix)
Helen Miltonová (Žlutý Trimeles)
Any Dawson (bývalá šéfredaktorka Corvina Declaratio)
Patricia Baloure (redaktorka a skvělá organizátorka soutěží pro ŽT, zkušená účastnice soutěží v DV)
Barbara Arianne Lecter (stále aktivní redaktorka Hadího krále)

Věříme, že celá porota bude hodnotit odborně a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Všem zmíněným členům také děkujeme, zejména našim třem zasloužilým slečnám, že se uvolili k náročnému úkolu porotce.

Porotu jsme si představili, teď ještě kategorie, ve kterých bude rozhodovat. A ty jsou následující:

Novinářský debut roku 2020
Kategorie, která se zaměřuje na nejtalentovanějšího nováčka za uplynulý rok. Novinářské řemeslo je obtížné, vyžaduje spoustu času, obětování a tvrdé práce.

Projekt roku 2020
Pod touto kategorií si můžete představit cokoliv, co nějak originálně zaujme mezi běžnými články časopisu. Soutěže, komiksy… klidně také speciální čísla.

Neviditelná tvář časopisu 2020
Ne každý musí nutně psát články a být vidět na titulcích, aby byl pro redakci nepostradatelný. Mnohdy ty nejdůležitější osobnosti jsou skryty pod pergameny a někde v útrobách redakcí. A právě touto kategorií se na ně myslí.

Umělecký počin roku 2020
Tato kategorie patří výhradně čítárně Sub Salix, která tak má šanci ocenit nejlepší svá díla za minulý rok.

Kategorie známe. Víme také, co si pod kterou představit, a nyní už nám nezbývá nic jiného než se podívat, jaké jsou nominace. A začneme kategorií Novinářský debut roku!

KATEGORIE NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU 2020

Corvinus Declaratio
Tady jsem, pravda, trochu váhala. Nakonec jsem ale objevila velice nadějnou redaktorku, u které jsem moc ráda, že se v loňském roce chopila brku a objevila svět novinařiny, protože její články jsou vždy dobře zpracované. Sice neměla kvůli mudlům moc šancí ukázat nám i vám, co umí, ale věřte mi, že psát opravdu umí a předvedla dost na to, aby si tuto nominaci zasloužila. Charlie Ann Whitaker, nominace Ti náleží po právu.

Denní věštec
Nováčků v redakcích poslední dobou ubývá, proto je pro mě nesmírným potěšením, že se do našich řad zapojila slečna, která rozjasňuje nejen redakci, ale také plátky našich novin. Petromila Nivalis zvládá vše od článků vážných až po příjemně odlehčené a já jsem nesmírně ráda, že se k nám přidala. Kéž to vydrží.

Hadí král
Hadí král měl v roce 2020 obrovské štěstí – do řad redakce zavítalo mnoho nových tváří, které mají nejen ohromný talent, ale též touhu ho usměrňovat a rozvíjet. Kolik nových ikonek s obličeji redaktorů jsem se navyráběla! Není však nic hezčího než vidět redakci se rozrůstat, ačkoliv mi to při rozhodování, komu dát šanci „zazářit“, dělá vrásky. Dnes bych totiž nejraději nominovala každého z hadokrálové bandy, i když nemohu.

Proto bych některým chtěla alespoň veřejně poděkovat a říct jim, že si jich nesmírně vážím. Obrovskou posilou redakce je pro mě Christina Meadows, která vždy srší nápady, nemá problém psát pod tlakem a nikdy neztrácí nadšení. Neuvěřitelnou radost mám také z článků Niny Yozhinske, vždy jsou totiž humorné, plné obrázků, a jazykový projev naší beztělnaté entity je pohlazením pro duši. Překvapením je pro mě rozhodně i naše kolejní ředitelka Veronica Narcissa Williamsová, která dokáže v tom, co napíše, pobavit a informovat zároveň! Uplynulý rok si nedovedu představit ani bez Noah Limbani, která se nebojí reportů, módy ani turnajů – a jejíž lehkou ruku při psaní i humor jí tiše závidím.

Aby však mé díky nebyly kilometrové – nominaci na debut si ode mě za svou práci zasloužila Maraike Auri Nordahl. Její expresní famfrpálové reporty, článek o výpravě, do něhož si sama nakreslila obrázek víly (!) nebo třeba spolupráce s Christinou na Žabím speciálu – a mnohem víc. Maraike je přínosem od chvíle, kdy do redakce vstoupila, články je schopná psát i ve spánku a její připomínky jsou vždy k věci.
Protože mám právo na nominace dvě, hodlám je pochopitelně využít – druhou nominovanou na debut roku je totiž Ontaria Emori Reyes. Ta se možná zpočátku bála, zda jí psaní půjde, ale vůbec nemusela! Nejenže jsou její famfrpálové články naprosto skvělé (aby taky ne, když je kapitánkou), ale zároveň si získala přízeň našeho baziliška Ferdinanda a humornou, zábavnou formou předává čtenářům jeho zážitky ze zahraničí.

Lví tlapou
Skylar Blair Anderson
Ač má plné ruce práce při krocení divých lvů, přesto se Skylar Blair Anderson v uplynulém roce uvolila a svou návštěvou poctila redakci Lví tlapou. Nepřesvědčíte ji, aby psala tuctové kousky; všechno, na co sáhne, je zkrátka originál. Do kategorie Novinářský debut roku jsem se rozhodla Sky nominovat jednak proto, že je velký novinářský talent, a jednak proto, abych ji nenásilně donutila víc psát.

Žlutý Trimeles
Zde se opět musím přiklonit ke stejné nominaci jako v prvním případě, a to tedy volbou Petromily Nivalis. Myslím, že se jí vstup na hrad z redaktorského hlediska povedl velice úspěšně, a tak s radostí nominuji právě ji.

KATEGORIE PROJEKT ROKU 2020

S projekty je to vždy složité, ale my se pokaždé snažíme přijít s něčím, co naše čtenáře nadchne. A jak se nám to povedlo loni?

Corvinus Declaratio
Týden živlů
Po mnoha letech se podařilo v koleji najít nadějné a aktivní havrany, kteří dali za vznik jedinečnému klání Týden živlů, které zprostředkoval náš časopis. Během klání soutěžily čtyři dvojice na poli kreativity, důvtipu, píle i spolupráce. V rámci projektu byly se všemi soutěžícími uskutečněny velice zajímavé rozhovory, které jsou náplní živlového speciálu Corvina Declaratio.

Módní patrola
I přesto, že Corvinus Declaratio neoplýval takovou aktivitou, na jakou jsme u něj zvyklí, jeho sestra Módní patrola vzkvétala. Ani letos nezklamala a objevila se v ní spousta pozoruhodných modelů. V loňském roce dokonce přibrala patrola nové patroláře, kteří ji obohatili o nové pohledy na hodnocené outfity.

Denní věštec
Tajemství Merlinova moře
Tato kategorie je vždy ošemetnou záležitostí, ale nakonec jsem došla k závěru, že projekt, který měl DV během léta, Merlinovo moře, si svou propracovaností nominaci zaslouží. Byť nás trochu trápily ke konci technické potíže, nedá se upřít, že projekt byl zpracován velmi pěkně, hravě a hlavně pečlivě a že dal opravdu spoustu práce. A té si cením zejména.

Hadí král
V roce 2020 se uskutečnilo v Hadím králi celkem pět větších akcí, je tedy těžké vybrat pouhé dvě hodné ocenění. Tento rok však z nominace vynechávám šestý ročník Antivalentýnu, neboť byl nominován již mnohokrát, ačkoliv si jeho organizátorka – Astoria von Pens – zaslouží obrovské díky. Poděkování patří také Noah Limbani, která uspořádala Maššškvorkový turnaj pro celý hrad, jenže navzdory tomu, jak skvěle šlapal, ani ten se do výběru nakonec nedostal (protože jsem omezená jen dvěma nominacemi!).

Za nejpovedenější projekt roku v Hadím králi považuji Adventní kalendář, proto si první nominaci zasloužil právě on. Vypovídá za něj už to, že se jej zúčastnilo přes 50 lidí všemožných barev! Organizátorské trio, které tvořila madam Barbara Arianne Lecter, Noah Limbani a moje maličkost, umožnilo každý den za splnění menšího úkolu účastníkům odnést si odměnu z „otevřeného okénka“. Kalendář měl navíc obrovský přesah – umožnil lidem se zamyslet nad pravým smyslem svátků a dal jim prostor si navzájem poslat třeba menší dárek.
Druhým projektem, který chci ocenit nominací, je Ďáblova výzva 3, kterou zorganizovala Inees Rut Gowstring. Byla určena pro celý hrad, probíhala bez nutnosti zaplacení účastnického příspěvku a na její pořádání přispěly nejen koleje, ale i hromada jednotlivců (takže se celková hodnota odměn vyšplhala na neuvěřitelných 43 galeonů).

Lví tlapou
Hradní výstava mazlíčků 2020
Pokud jste tam nebyli, jako byste nebyli! Tento slogan by mohl být heslem jarní Hradní výstavy mazlíčků v časopisu Lví tlapou, která vznikla z iniciativy Uny Vinony Flare. Úplně první akce svého druhu na několik týdnů ovládla hrad a propojila mazlíčky napříč kolejemi. Nejúspěšnějším chovatelům vynesly investice v podobě pamlsků (čti úplatků) hodnotné ceny a čestný titul Mazlíčka roku 2020. A co je víc?

Letní nováčkovské soutěžení
Léto je pro některé koleje časem odpočinku a hibernace, ne však pro červené a jejich (radio)aktivní tým vedení. Jak lépe strávit prázdniny než při vymýšlení záludných úkolů pro budoucí obyvatele hradu? Letní nováčkovské soutěžení umožnilo novým tvářím lépe poznat zákoutí naší školy a vybudovat cenná přátelství bez ohledu na barvu koleje.

Sub Salix
V čítárně každoročně probíhá více akcí a výběr nebývá snadný. Letos jsem se rozhodla pro dva projekty, které zaujaly i naše autory.

Detektiv na scéně
Sepsat detektivní příběh není nic snadného. A přesto se sešlo krásných 35 děl, přičemž několik autorů v rámci všech kol sepsalo ucelený příběh o několika částech.

Lov literárních bobříků
Po administrativní stránce zatím asi nejnáročnější a nejdéle probíhající akce v čítárně. Lov bobříků byl však náročný i pro autory, a to v množství literárních žánrů, které bylo třeba sepsat. Bála jsem se, že pro svoji náročnost se bude jednat o klání, kterého se zúčastní jen pár autorů. Ale naši spisovatelé mne dokázali mile překvapit. V rámci lovu bobříků bylo sepsáno úžasných 249 děl a 9 autorů dokázalo ulovit veškeré bobříky a stát se tak hrdými Lovci.

Žlutý Trimeles
V letošním roce bohužel nemáme adepta na nominaci v této kategorii.

KATEGORIE NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU ROKU 2020

Cesta, kterou musí článek urazit, než se dostane čtenáři do rukou, je dlouhá. Není to jen o tom článek napsat, ale časopisy také potřebují někoho, kdo je opraví, doladí a teprve pak je možno dílka vydat. Tato práce je vlastně neviditelná, ale nesmírně důležitá…

Corvinus Declaratio
I když už je nominovaná na Redaktora roku, zaslouží si být i v této kategorii. Kromě psaní kvalitních článků totiž v redakci odvádí i další práci, které si nesmírně vážím. Nejenže je mi důležitým poradním hlasem a pomocnou rukou v situacích, kdy si nevím rady (a že jich s mým nástupem bylo hodně), ale stará se také o to, aby veškeré články, co u nás vycházejí, byly přehledné, upravené a bez chyb. Nominuji tedy opět Aimée Leavittovou.

Denní věštec
Neviditelné tváře redakce jsou sice na první pohled nepostřehnuté, za to obrovsky důležité. Na prvním místě proto nominuji Beteramis Athenodoros, protože její neviditelná práce spočívá v mnohém a ona vše zvládá, vlastní starostí má sama dost. Je radost mít v redakci takového člověka.
Druhá nominace pak patří Lilien Emity Meissed, protože je to má pravá ruka, pokud jde o bloky. Funguje skvěle, její práce možná není na první pohled vidět, ale rozhodně je pro chod redakce nezbytná a já si jí moc vážím.

Hadí král
Lidí, kteří kolem Hadího krále dělají první i poslední, je hromada, o mnohých z nich se však vůbec neví. Nedovedu si představit fungovat bez mozku a pečlivosti naší Christiny Meadows, která je vždy ochotná pomoct s jakoukoliv prací, neumím a nechci si redakci představovat ani bez naší věčně usměvavé Marguerity Laux, která dělá korektury a nikdy se nezdráhá přispět na výplaty redaktorům. Obrovský kus práce, který běžný čtenář nevnímá, dělají také naše další korektorky – Loralei Silwerin, Maya Prinz a Nina Yozhinski. Stejně tak je úžasné, že se vždy mohu spolehnout na kolejní ředitelku Veronicu Narcissu Williamsovou a její grafické počiny – komu by se ostatně nelíbily diplomy za akce? Navíc má, na rozdíl ode mě, nerozmazané printy – zlatý důl!

I zde však musím nekompromisně vybrat jen dvě hadokrálové duše – nechť jsou to tedy Maraike Auri Nordahl a Noah Limbani. Obě dvě pro Hadího krále dělají hromadu práce – Maraike korektury a editace, Noah pořádá turnaje, navíc obě vždy mají čas, když se s nimi potřebuji o něčem poradit. Nezdráhají se psát aktuální sssykoty, zastoupit mě, když je potřeba, propagují Hadího krále, kudy chodí, a Ferdinand na ně navíc nikdy nesssyčí! Možná jsou to ve světě novinařiny nové tváře, ale jsou to bez debat neviditelné tváře roku 2020 pro Hadího krále – u psaní sov, vymýšlení akcí, témat na články i možností zapojení časopisu do vnitrokolejky strávily v uplynulém roce desítky hodin a já jsem jim za to nesmírně vděčná. Na hradě bych nenašla žádnou lepší pravou (Maraike) nebo levou (Noah) ruku.

Lví tlapou
Christina Elizabeth Stark
Nedosažitelná čarokreslířka, výtvarnice, nápaditá redaktorka – ale taky skvělá kamarádka! To a mnohem víc je Christina Elizabeth Stark, nominovaná do kategorie Neviditelná tvář časopisu 2020. Ptali jste se někdy sami sebe, kdo že to vytváří všechny ty povedené ilustrace na webu Lví tlapou? Tady je. Je naše, ale když budete hodní, třeba se na vás ve Velké síni příště aspoň hezky usměje.

Sub Salix
Helenia Kukková
Byť se musela vzdát svého postu Vrbové královny, neznamená to, že by na čítárnu úplně zapomněla. Nadále pomáhá. Neustále s ní konzultuji jak probíhající, tak i budoucí akce pro čítárnu. Pomáhá mi tak utřídit si myšlenky a často přijde s jiným úhlem pohledu, který dokáže ze zatím hrubého nápadu vytvořit první pracovní verzi, kterou poté jen rozpracovávám.

Any Dawson
Oproti Helenii byla vidět trochu více, ale i tak skoro nikdo netuší, s čím vším pomáhá, když se nikdo nedivá. Přichází se skvělými nápady i milým slovem, když schází energie. A když už nestačí milá slova Any, pouští ke slovu (tedy spíše činu) Dawsonku, která je schopná mě znovu dokopat k práci.

Žlutý Trimeles
V této kategorii nemohu jinak, než nominovat naši neviditelnou korektorku Ankaret RIannon Sarkany, která dostává naše články do podoby jazyka českého. Kde bychom bez ní byli, že?

KATEGORIE UMĚLECKÝ POČIN ROKU 2020

Dle mého názoru by si ocenění zasloužil každý, kdo letos do čítárny poslal své dílo. Avšak to v rámci UNC není možné, proto přicházím s třemi nominacemi. Každé z nominovaných děl je jiné, jedinečné. Každé by si zasloužilo vyhrát. Proto jsem ráda, že finální rozhodnutí mohu přenechat odborné porotě. Zde jsou mé nominace.

Jarní probuzení
Dílo sepsané 18 autory v rámci druhého kola Vrbové výzvy. Každý z autorů se zapojil formou drabble či double drabble a společně dílek po dílku stvořili úžasné dílo.

Šedá žena
Příběh sepsaný v rámci lovu literárních bobříků, a to na žánr, který není tak snadné napsat. Městská legenda o Šedé ženě od slečny Viljy se mi nesmazatelně zapsala do paměti. A vůbec bych se nedivila, kdyby si našla cestu do mudlovského světa a za pár let jsem ji slyšela vyprávět mudly mezi sebou…

Zdánlivé náhody
Série dech beroucích detektivních příběhů sepsaná slečnou Myker v rámci spisovatelského klání Detektiv na scéně, kterou by si nikdo neměl nechat ujít.

Tak, a to je pro letošek vše. Porota to nebude mít snadné. Vy se na výsledky jak odborných, tak čtenářských kategorií můžete, jak již bylo napsáno, těšit v sobotu 13. února od 19:00 ve Velké síni. Těšíme se na vás!

Pro Denní věštec
Theresa Veilin Brendi

Komentáře

  1. Spousta úžasných projektů, počinů, výtvorů a kreativních studentů i profesorů. Když si přečteme tento článek, vidíme jak moc má studium na naší škole význam. Rozvíjí v lidech jejich potenciál a zanechává nám v archívech a školních časopisech spoustu úžasných děl. Těším se na vyhlášení.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *