Udílení novinářských cen – Slavnostní večer

| Vydáno:

V sobotu 13. 2. 2021 proběhlo slavnostní udílení novinářských cen za rok 2020. Byl to již sedmý ročník, kde byli oceněni hradní redaktoři a redakce za svou práci a píli. Všichni se už těšíme na to, co nám přinese následující rok, ale ještě se společně ohlédněme za slavnostním večerem…

Zde si můžete připomenout jednotlivé nominace tak, jak je vybrali šéfredaktoři hradních periodik.
Udílení novinářských cen 2020 – Odborné kategorie
Udílení novinářských cen 2020 – Čtenářské kategorie

Slavnostním udílením nás provedla šéfredaktorka Denního věštce Theresa Veilin Brendi a redaktorka Amanda Wright. Pomocnou rukou se jim stala Nerys Heliabel Ghostfieldová, která těsně po vyhlášení jednotlivých kategorií odesílala ceny… člověk by řekl, že si dala takový večerní maraton: Velká síň-sovinec-Velká síň-sovinec- Velká síň-sovinec… Když to tak vezmeme, dělala to, co má ráda – neviditelnou práci, za kterou již byla v UNC několikrát odměněna.

V 19:00 začala úvodním slovem Theresa, která nás vřele přivítala a pronesla pár hezkých slov o hradní novinařině:

„Hradní novinařina je tu s námi už dlouhá léta a denně přináší radost. Ať už jde o časopisy celohradní, kolejní nebo o náš milý Sub Salix. Dozvídáte se novinky z kolejí, z hradu, čtete krásná dílka… a za tím vším stojí redaktoři a redaktorky, autoři a autorky a těm všem patří velký dík, že dobrovolně věnují svůj čas psaní, protože je to krásná kratochvíle a doplňuje hrad o jeho kouzlo.“

Jako první byla vyhlášena kategorie Článek roku 2020. Třetí místo obsadil článek od Astorie von Pens: Zmijozelský tým vítězů B4 s 10 hlasy. Na druhé místo bylo zapotřebí dvou obálek, protože se na něm umístily články dva. S počtem 15 hlasů ho získaly Ewenlia Lerche: Stále méně… a Petromila Nivalis: Krutých 48 hodin bez kávy.
V tuto chvíli mělo přijít na řadu vyhlášení prvního místo – a taky že přišlo, jen si Theresa musela udělat pořádek ve svých obálkách, chudák nám málem přečetla svou valentýnku! Nebo snad nějakou antivalentýku?! To ví jen ona… První místo v kategorii Článek roku 2020 nakonec ukořistila dušice Marguerita Laux: Akademický klub s 31 hlasy.

Nutno podotknout, že při každém zeleném úspěchu musel být program večera na chvíli přerušen. Všude totiž poskakovaly žáby a kolegyni Barbaře chvilku trvalo, než je všechny zachránila a odnesla do bezpečí. A to už vůbec nemluvím o explozích… nebo možná spíše ohňostrojích z laboratoře. Každopádně od zelených to byla stylová oslava, to jim musíme přiznat.

Hned nato bylo předáno slovo Amandě, aby vyhlásila kategorii Projekt roku 2020. Na třetím místě se opět umístily dva projekty. Jde o Výstavu mazlíčků organizovanou Lví tlapou a Tajemství Merlinova moře, jež uspořádal Denní věštec, oba dva získaly od odborné poroty 6 hlasů. Na druhém místě se se 14 hlasy umístil projekt Hadího krále, Adventní kalendář. A první místo obsadil Sub Salix se svým Lovem bobříků, který získal 15 hlasů.

Další vyhlášenou kategorií byla Neviditelná tvář 2020 roku.

„Kategorie oceňující práci, kterou dělají určití lidé pro časopis, a přesto nejsou vidět. Bez nich by však redakce nemohla pořádně fungovat. Jsou to skryté duše redakcí.“

Třetí místo obsadila se 6 hlasy od odborné poroty modrá (ne)viditelná tvář Aimée Leavittová za Corvinus Declaratio. Na druhém místě se umístila Noah Limbani za Hadího krále se 7 hlasy. U prvního místa opět zavládl zmatek vyhlašující Theresy, protože z obálky vytáhla jména dvě! Nakonec se potvrdilo, že první místo se rozdvojilo… s 12 hlasy ho obsadily Beteramis Athenodoros a Lilien Emity Meissed, obě za Denní věštec.

Po vyhlášení neviditelné tváře se slova ujala šéfredaktorka Hadího krále Saiph Lacaile. Poté, co Saiph moc hezky promluvila o své redakci, došlo na vyhlášení Šťastného galeonu, který po Amandině losování získala Cesmína Hardy.

Dalším proslovem za kolejní časopis nás obdařila modrá šéfredaktorka Aya Watanabe, která taktéž vyzdvihla práci své redakce. Ještě než došlo na další kategorie, byl vyhlášen Brk sympatie.

„V této kategorii může kdokoliv nominovat kohokoliv, u koho se domnívá, že je pro hradní novinařinu nezbytný, důležitý a nepostradatelný. S pár větičkami nám přišlo celkem 7 jmen!“

Ocenění Brk sympatie si nakonec s 18 hlasy odnesla Saiph Lacaille, což opět na chvíli zaplavilo Velkou síň zelenými oslavami.

Slova se opět ujala šéfredaktorka Denního věštce Theresa Veilin Brendi, ale tentokrát promluvila ke své redakci a využila slavnostní chvíle, aby předala speciální předmět, Čapky z výtisků Denního věštce.

„Tyto čepičky se rozdávají, mimo jiné, za oddanou práci pro redakci. A tím oddanou myslím opravdu dlouholetou a kvalitní. Případně za práci, která se nějak vymyká běžnému normálu.“

Čapky byly za příkladnou práci předány Helen Miltonové a Beteramis Athenodoros.

Umělecký počin roku 2020, kategorie, jejíž vyhlášení následovalo hned poté, nás zavedl pod naši milovanou vrbu – do čítárny Sub Salix. Druhé místo obsadila dvě díla se 17 hlasy, a to Jarní probuzení, sepsané osmnácti autory v rámci druhého kola Vrbové výzvy, a Šedá žena od Vilji Carrie Dechant.
První místo pro sebe ukořistily Zdánlivé náhody s 19 hlasy od Myker Fae McGarden.

Poté se slova ujala šéfredaktorka Lví tlapou Marina Liquett Charrette. Ani ona nešetřila hezkými slůvky.

V tuto chvíli Theresa oznámila, že se pomalu blížíme do finále, čekaly nás už jenom tři kategorie. Jednou z nich byl i následně vyhlášený Redaktor roku.

„Tato kategorie je nejvyšším oceněním pro redaktora, jaké je asi možné získat. V rámci této slavnosti tedy. Na nominaci do této kategorie potřebujete víc než jen umět psát. Potřebujete nápady, trochu talentu a pak tu kapku něčeho zvláštního, co se nedá dost dobře popsat…“

Na třetím místě se umístila Maraike Auri Nordahl za Hadího krále se 17 hlasy. Vyhlášení dalšího místa bylo trochu dramatické, Therka totiž roztrhla obálku s výsledky na dvě poloviny. Naštěstí dokázala jméno nakonec přečíst… druhé místo obsadila Aimée Leavittová za Corvinus Declaratio s 19 hlasy. Vítězem této kategorie se s 21 hlasy od čtenářů stala Astoria von Pens za Hadího krále.

Debut roku 2020 vyhlásila Amanda, na které bylo vidět očividné nadšení z celého vyhlašování.

„Někdy se nestačím divit, jak moc aktivní dokáží někteří prváčci být. A i když člověk tolik dění hradu třeba nesleduje, některé nové tváře prostě nelze přehlédnout.“

Na třetím místě se umístila Skylar Blair Anderson s 11 hlasy. Stříbrnou pozici obsadila Petromila Nivalis, která byla nominována jak za Žlutý Trimeles, tak za Denní věštec, od odborné poroty získala 13 hlasů. Amanda nám ukázala, že vytáhnout pergamen s výsledky, když na vás všichni koukají, není úplně jednoduché, ale nakonec se jí to podařilo, a tak jsme se dozvěděli, že zlatou pozici v této kategorii obsadila Maraike Auri Nordahl s 15 hlasy.

Poslední vyhlášenou kategorií byl Časopis roku 2020. Možná to byla kategorie, na kterou všichni čekali, a možná už to byla jen pomyslná třešnička na dortu… ať tak, či onak… výsledky byly důležité stejně jako ty již zmíněné!

„Kategorie, která odráží, jak si který časopis během roku vedl, koho čtenáři nejraději otvírají a kdo udělal „díru“ do hradu.“

Na třetím místě se umístil Denní věštec s 11 hlasy. Druhé místo obsadil Corvinus Declaratio s 20 hlasy. A na prvním místě stanul Hadí král, který od čtenářů získal 41 hlasů.

Všem oceněným moc gratulujeme a přejeme nejen jim mnoho dalších úspěchů!

Toť všechno, já už se s vámi pouze rozloučím slovy Theresy Veilin Brendi, protože s nimi nelze než souhlasit:

„…budeme se na vás těšit zase příští rok. Do té doby novinařině zdar a pište, pište… jinak nebude co číst!“

Pište, pište… ať se tu můžeme sejít zase příště a užít si toto slavnostní udílení s nabouchanými nominacemi!

Pro Denní věštec
Lilien Emity Meissed

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Komentáře

  1. Slávnostného večera som sa bohužiaľ nemohla zúčastniť, ale tento krásny článok mi pekne zhrnul celú slávnosť 🙂
    Každý, kto venuje svoj čas nejakému hradnému časopisu si podľa mňa zaslúži uznanie, je to naozaj ťažká práca. Ja bohužiaľ na písanie talent nemám, inak by som určite do Corvina prispievala :).

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *