Nový kvidyč – minulost a perspektiva

| Vydáno:
Po druhé sezóně nového kvidyče (neboli famfrpálu) jsem napsal článek, který se snažil vyjádřit mé zkušenosti s novým systémem. Budu na něj nyní navazovat. Máme za sebou sezónu třetí. Co přinesla? Jak to bude dál?


Rozhodně došlo k výraznému zlepšení technické stránky. V komentáři k výše zmíněnému článku pan Ronald Holms Williams, tehdy zástupce ředitele školy, dnes její ředitel a tiskový mluvčí Odboru kouzelnických her a sportů Ministerstva kouzel, slíbil, že se na odstranění těžkostí s mizejícími mířidly odrážečů apod. pracuje a že „pro novou sezónu to bude značný posun v hratelnosti“. Slib dodržel. K problémům v této oblasti došlo při trénincích a zápasech jen výjimečně, a sportovci se tak mohli plně soustředit na hru.

Začátek zápasů byl posunut zpět na devátou hodinu. Zároveň byla zavedena týmům povinnost potvrdit připravenost k utkání do doby oficiálního začátku, což znamená, že nejpozději se začíná pět minut po deváté. Bylo to přijato s povděkem. Každý hráč i fanoušek si tak může rezervovat čas pro kvidyč pouze na sobotní dopoledne.

Zůstávají dva body, které asi budou ještě nějakou chvíli předmětem diskusí.

Prvním z nich je zavedení profesionální ligy. Má sloužit k tomu, aby kolejní týmy opustily dlouholeté opory, a šanci hrát tak dostali mladší hráči, kteří nemají tolik zkušeností, a tudíž tak velkou kvalitu. Starší a zkušenější sportovci by místo toho hráli právě profesionální ligu, jež nebude mít vztah k zisku Famfrpálového poháru a získávání bodů pro kolej.

Snazší zapojení do kolejního týmu pro začínající hráče umožnila již změna získávání nové úrovně, kterou Ministerstvo kouzel zavedlo 7. září 2014 vyhláškou 4194/Z-F-1. Začátečníci mají díky ní větší šanci dotáhnout se na staré mazáky.

Zavedení profesionální ligy by – jak již bylo řečeno – znamenalo, že staří hráči již nebudou moci za kolej hrát, což by vedlo k nutnosti zapojit mladší borce. Protože však už delší dobu o ní nejsou obyvatelé hradu blíže informovaní, položili jsme otázku na ni tiskovému mluvčímu Odboru kouzelnických her a sportů Ministerstva kouzel, panu Ronaldovi Holmsi Williamsovi:
„Celý koncept profesionální ligy vcelku pokročil, leč nemůžu dát příliš moc konkrétních informací. Ministerstvo nad určitými částmi drží přísné informační embargo. Jinak ale platí poslední zmíněné – a to, že hranice bude věková, s jistou výjimkou pro starší hráče, kteří pro kolej dosud příliš nehráli. Nicméně – i vzhledem k tomu, co zaznělo na letním semináři – padlo rozhodnutí, že se celý koncept posune až na léto/podzim. Odbor kouzelnických her a sportů ještě v nejbližších dnech vydá oficiální vyjádření s důvody, proč na ten posun nakonec přistoupilo.“

Následující sezóna Léto 2015 bude tedy v zásadě hrána podle stávajících pravidel. Zavedení profesionální ligy se zřejmě odkládá na sezónu Zima 2016. Pan Ronald k tomu uvedl: „Ano, je to v podstatě tak – neříkám, že nebudou nějaké alternace pro další ročník, to pravděpodobně budou, protože celá hra se nadále vyvíjí, ale profesionální liga a odliv hráčů – to je jiná. Navíc to dá kolejím i prostor pro delší trénink mladších hráčů.“

Druhým problémem je příliš velká role chytačů a jejich pomocníků, odrážečů. Zápasy končí velmi rychle chycením zlatonky. Počet nastřílených gólů nehraje žádnou roli. Jen 16. listopadu 2013 se hrálo utkání (mezi Havraspárem a Mrzimorem), ve kterém o vítězi chycení zlatonky nerozhodlo. Budou mít v budoucnu střelci a brankáři větší šanci zasáhnout do výsledku zápasu? Opět jsme položili dotaz panu Ronaldovi:

„V tomto s vámi souhlasím – význam zlatonky ve famfrpálových zápasech se rapidně zvýšil, podle některých názorů až přespříliš. Můžeme debatovat o tom, jestli je to špatně, či správně, asi se na to dá dívat z obou pohledů. Osobně nejsem proti myšlence, že by měla být zlatonka takto důležitá – musí to ovšem mít nějaké meze. Poslední sezóna byla naprosto extrémní v tom, že snad ani jeden zápas netrval déle než hodinu. Podle mých informací nasadilo Ministerstvo tým, který to celé má prověřit a pak následně i vyřešit. Jaké konkrétní změny to ale přinese pro příští sezóny, v tuto chvíli nedokážu odhadnout.“

V poslední sezóně jediný zápas trval déle než hodinu. Sehrál ho Havraspár proti Nebelvíru 15. 11. 2014. Přestože se zdálo, že by Nebelvír mohl získat rozhodující náskok, nestalo se tak.

Problém s příliš velkou rolí chycení zlatonky by mohlo vyřešit právě zavedení profesionální ligy. Koleje by musela opustit většina jejich elitních chytačů. Zůstal by jim maximálně jeden, a s tím by si mohli poradit odrážeči, takže by se délka zápasů prodloužila. A to by dalo možnost střelcům zápas rozhodnout. Jde však pouze o spekulaci, nedá se přesně odhadnout, zda by tomu tak skutečně bylo.

Existuje i druhá možnost. Při starém systému 3. prosince 2005 proti sobě hráli Nebelvír a Havraspár. Zápas necelou půlhodinu a Nebelvír zvítězil 150 : 40, aniž by vstřelil jediný gól (Bohužel nevíme, kdo byl úspěšným chytačem.). Podobných utkání bylo více a vedly ke změně pravidel. Zlatonka začala být vypouštěna až po první hodině zápasu, což dalo střelcům šanci rozhodnout před jejím chycením. Možná by šlo stejné opatření zavést i v novém systému.

Uvidíme, s čím ministerstvo přijde. Pokud máte nápad, jak zmíněné problémy řešit, uveďte ho do komentářů. Každá myšlenka bude jistě zvážena.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *