UNC 2022: Nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:
Udílení novinářských cen se opět hlásí o slovo, tento rok již podeváté. Po úvodním článku jistě netrpělivě očekáváte uveřejnění nominací. Nebudeme vás dále napínat, pojďte se s námi podívat na nominace ve čtenářských kategoriích

Udílení novinářských cen dělíme na dvě kategorie – čtenářské a odborné. Právě první jmenovaná kategorie nás v tomto článku bude zajímat. Hlasujete v ní vy – čtenáři – a je jen na vás, kdo si na závěrečné novinářské slavnosti odnese sošku za nejpovedenější článek, nejlepší hradní periodikum a nejkvalitnější redaktorskou práci.

Do každé kategorie, čtenářské i odborné, mohou být zaslány maximálně dvě nominace. Zpravidla tyto nominace posílají šéfredaktoři všech hradních periodik, tak se pojďme podívat, kdo to měl letos na starost.

Za Corvina Declaratio již třetí rok nominovala své favority Aya Watanabe. Po loňské premiéře své nominace zkušeně poslaly Christina Meadows za Hadího krále i Simelie Mallorny za Lví tlapou. A stejně jako loni i nominace Žlutého Trimela zaslala Amanda Wright, tentokrát už ale jako oficiální šéfredaktorka. Celohradní plátky reprezentují Denní věštec, kterému šéfuje již mnoho let Theresa Veilin Brendi, a čítárna Sub Salix v čele s Eillen McFir Elat.

REDAKTOR ROKU 2022

Tato kategorie náleží těm redaktorům, kteří jsou v očích svých šéfredaktorů nejlepší a v redakci září na všech frontách. Je jen na vás rozhodnout, které z následujících jmen vás v loňském roce nejvíce zaujalo, pobavilo či vám přineslo svými články něco nového.

Corvinus Declaratio
Addie Hazel – Letošní výběr nominací byl zatím nejnáročnější, kterým jsem prošla. Kategorie Redaktor roku ale byla výjimka, v té jsem měla jasno hned. Addie je pro Corvina vše, co si pod pojmem redaktor roku představíte. Je aktivní, neustále přichází s novými nápady na články, s chutí přispívá do každého čísla a Corvina podporuje, jak to jde. Občas v ní vidím kousek sebe, jako by pro Corvina psala se stejným zápalem, který mívají šéfredaktoři, již pro své časopisy žijí. Dokonce vám tu i na rovinu přiznám, že v loňském i předloňském roce vyšlo několik čísel, která by bez Addie a její chuti psát a oddanosti časopisu pro nedostatečný počet článků zkrátka nevyšla. Proto si tak moc cením její práce pro redakci, že nominace je to nejmenší, čím ji mohu odměnit. Od doby, cos do redakce vešla, jsi mně i jí velkou oporou a nejaktivnějším redaktorem, kterého časopis má. Díky, Addie!

Grace Annabeth Reatcher – Slečna Grace má jako velká knihomolka znalost různých spisovatelských stylů a to, že má načteno, se krásně promítá i v jejích článcích. Jsou kvalitně a čtivě napsané, jako by se je občas snažila napsat jako tu nejlepší knihu, kterou zrovna přečetla. O knihách, pravda, právě často píše nejen na svůj blog, ale i k nám do Corvina. Nejsou to ale jen knižní články, kterými přispívá do našeho časopisu. Neváhá se chopit nových témat či je vymyslet a připravit pro ostatní. Přesně takhle aktivní a iniciativní by redaktor roku dle mého měl být. Slečna Grace toto všechno splňuje, a navíc neustále hýří nápady, jak Corvina vylepšit. V neposlední řadě nemohu opomenout její přispívání do Módní patroly, kde se její příspěvky řadí mezi ty kvalitnější, a ač říká, že módě nerozumí a patroly psát neumí, ráda jí to pokaždé vyvracím i se spokojenými čtenáři jejích patrol. Vaše patroly i články zkrátka lidé rádi čtou, slečno, a proto jste vhodným kandidátem na tuto nominaci. Díky za vaši práci pro časopis!

Denní věštec
Amanda Wright – Napsat dobrý článek pro noviny je slušná práce. Psát dlouhodobě kvalitní články pro noviny už je umění. A právě slečna Mandy splňuje a udržuje laťku vysoko ve všech článcích, které píše. Spolehlivost, kvalita, originalita… vše je potřeba skloubit, aby vznikl dobrý článek, a s tím vším musí pracovat kvalitní redaktor. A to Mandy je. Pro Denní věštec je oporou, na kterou je spoleh. Co víc si může šéfredaktor přát? (redaktorčiny články)

Hadí král
Nina Yozhinski Nina si srdce svých čtenářů získala hlavně úderností a ostrovtipem, který jí rozhodně není cizí. Dokáže glosovat jakékoli téma, co jí přijde pod její nehmotnou ruku, a zároveň udržet šmrnc a čtivost článku. (redaktorčiny články)

Veronica Narcissa Williamsová – Madam Veronica má spoustu zájmů a široké pole působnosti, o čemž svědčí i její náměty. Jak často potkáte někoho, kdo píše o archeologii, aktuálním kolejním dění a zároveň dokáže udělat zajímavý rozhovor? Články madam Veronicy dlouhodobě patří mezi nejčtenější a mají největší odezvu, proto si myslím, že si nominaci na redaktora roku jednoznačně zaslouží i letos! (redaktorčiny články)

Lví tlapou
Princess StarPrin je typ redaktora, který vše vždy dodává nejenom včas, ale s výrazným předstihem. Vždy si pro své dotazníky vybere na zpovídání velké množství lidí a následná úprava jí musí dát hodně práce, jelikož vše čaruje na mudlovské mluvící kosti. U jejích článků je vždy vše připraveno tak, jak by si každý šéfredaktor přál. Vše je pěkně upravené, jména zvýrazněná a celkově po jejím sepsání pro korektory nezbývá moc práce. Také si v minulém ročníku UNC vzala na svá bedra skoro celý speciál a je vždy ochotná přiložit pomocnou tlapku k ruce. Z těchto důvodů a díky její neutuchající energii psát ji nominuji za LT na redaktora roku. (redaktorčiny články

Žlutý Trimeles
Tery Poe Redaktor roku je jedinou kategorií, kde jsem se rozhodla nominovat pouze jedinou duši. Tím, že Trimeles dlouho hibernoval a opravdu se teprve probouzíme, téměř všichni přispěvatelé teprve pomalounku odbourávají strach z psaní pro veřejnost a pouští se do svých prvotin. Na druhou stranu věřím, že v příštích letech už budeme moct do této kategorie vybírat z opravdu mnoha kandidátů. Tery Poe vletěla do světa novinařiny jako střela. Obnovila všemi oblíbené memes, na bedra si nabrala i svůj nápad rubriky Třináct otázek a často přispěje chodu časopisu také dobrým nápadem, trefnou připomínkou nebo radou. Těší mě její zájem, její snaha vždycky pomoct, a hlavně když jsou krize, umí je s ledovým klidem zažehnat. Jenom se omylem zmíním, že není co vydávat, a ona je schopna druhý den přijít s kvalitně rozpracovaným článkem. Věnuje se také korekturám a na to, že začala psát teprve v letošním roce, je opravdu famózní redaktorkou, kterou si může tajně přát každý časopis. (redaktorčiny články)

ČLÁNEK ROKU 2022

V této kategorii byly nominovány ty nejpovedenější články, které se za uplynulý rok 2022 podařilo sepsat. Jsou to články, které se mezi zbytkem vymykaly nejvíce, ty, ke kterým jste se nejvíce vraceli, ty, které mají něco navíc a zkrátka jsou nejlepší.

Corvinus Declaratio
Famfrpálové vedení v průběhu věků (Aimée Leavittová)
Nominace na Článek roku je každý rok jedna z nejsložitějších, neboť každý článek má něco do sebe. Já se v této kategorii snažím prosadit články, které mají něco navíc, nějakou přidanou hodnotu. Tento článek o historii famfrpálového vedení Havraspáru té přidané hodnoty má ažaž. Aimée si s ním dala neskutečnou práci, prošla nespočet archivních záznamů, aby vůbec sestavila kostru článku. Tu doplnila o rozhovory s lidmi, kteří se už na hradě ani nevyskytují, ale v havraspárském famfrpálu hráli důležitou roli. Sehnat je určitě tedy také nebylo jen tak, a o to vzácnější tento článek je. V neposlední řadě je článek, stejně jako každý od Aimée, napsán velmi kvalitně a čtivě, ona to snad ani jinak neumí. (článek)

Děsuplné delikatesy (Charlie Ann Whitaker)
Jak jsem zmínila v předchozí nominaci, Článek roku je za mě ten, který má něco navíc. Tento článek plný halloweenských receptů od Charlie Ann Whitaker má přesně tu přidanou hodnotu, kterou mám na mysli. Nejenže v něm Charlie předvádí svůj spisovatelským um a kreativitu při přetváření receptů do nám srozumitelné „kouzelnické řeči“, ale prokládá krásně čtivý text vlastními fotografiemi zpracovaných receptů. Je vidět, že za článkem stálo mnohem více než hodina a půl škrábání brkem na pergamen v redakci s hrnkem horké čokolády. Velmi to oceňuji a s radostí tento článek nominuji, neboť to, že se povedl, není jen mým názorem, ale především názorem spokojených čtenářů, dle kterých jsem se též rozhodovala, a jsem si nyní jistá, že jsem vybrala správně. (článek)

Denní věštec
Cesta do minulosti Hogwarts (Ťasendi Nima Taygeta)
Články zabývající se věcmi minulými, byť i takovými, kde lze dohledat data, jsou vždy náročné. O to víc je třeba cenit si úsilí a času redaktora, který si s tím dá tu práci. Podívat do se minulosti hradu takovým způsobem považuji za příjemnou „cestu“ a musím ocenit práci, kterou si s tím autorka dala. Nejeden zvědavý čtenář jistě našel zajímavé informace a možná i začal pátrat sám. (článek)

Hadí král
Soutěž o nejšílenější jméno? (Nina Yozhinski)
Po přečtení této nominace budou možná někteří pochybovat o mém duševním zdraví, ale myslím si, že krásně vystihuje atmosféru a dojmy z Hadího krále, nechybí ona pověstná údernost a lehká jedovatost, která ve finále pobaví, a takový přesně náš časopis je. Navíc – není snad úkolem hradních periodik informovat o dění, ať už je jakkoli bizarní, a pobavit čtenáře? (článek)

Zákoutí zmijozelského sovince II. (Astoria von Pens)
Článek, který přinesl pohled do sovinců zelenofialových, se setkal s velice pozitivními ohlasy, což naprosto chápu. Kdo by nechtěl nahlédnout do sovince movitých profesorů, jejichž trezory v Gringottově bance praskají pod náporem zlatých galeonů! Astorka navíc výsledky svého bádání zpracovala pomocí grafů, a tak je vše přehlednější, všichni milujeme grafy! (článek)

Lví tlapou
Násilný Mezinárodní den nenásilí (Nebelbrach Mechacha)
Článek z pera Nebelbracha Mechachy pojednává o tom, jak příšery ve sklepení vidí Mezinárodní den nenásilí a jeho dopad na jejich živnost. Nebe se svým humorem je stálicí LT a jeho každoroční nominování je ukázkou toho, že svou práci redaktora dělá dobře. (článek)

Mezinárodní den kouzelnických úrazů (Ema Talia)
Článek pojednávající o úrazech a nebezpečích, jež nás na hradě mohou potkat. V článku se můžete dočíst, která z nich jsou nejčastější, při jakých aktivitách je dobré si dávat pozor, a nakonec se i dočíst něco o historii kouzelnického léčitelství. (článek)

Žlutý Trimeles
Copak by jen kluběnky nosily? (Ivy Emersonová)
Velkým faktorem pro výběr do této kategorie je pro mě originální pojetí, a to článek od mladičké Ivy Emersonové zkrátka má. Aktuálně, pohotově a trefně reagovala na příchod kluběnek na hrad, k tomu využila i dalšího ze svých talentů, aby své povídání obohatila, a i přes nedůvěru v sebe samotnou z toho vznikla opravdu velmi milá redaktorčina prvotina. (článek)

Pohádka od Soptíka: O děsivém drakovi (Ludovic Astier)
Někdo by se možná ujišťoval, jestli nejsem pošetilá, když do novinářské soutěže posílám zrovna pohádku. Na tomhle absolutně neokoukaném díle z pera Ludovica Astiera si však cením kreativity a originality, nádherného příběhu a snad ještě hezčích kreseb. Do komiksů, přestože jsou nejenom u kouzelnické populace velmi oblíbené, se dneska už nikdo moc nepouští, protože zaberou spousty času i práce, ovšem jak můžete vidět, když jste ochotni se do toho pustit, může i z pohádky vzniknout opravdu nádherný článek hodný nominace do UNC. (článek)

ČASOPIS ROKU 2022

Časopis roku je jediná kategorie, do které jsou nominovány všechny časopisy automaticky. Mezi šéfredaktory jde o důležitou kategorii, protože vyhrát Časopis roku znamená opravdu hodně. Je to pocta, neboť tak dáte šéfredaktorům najevo, že v jejich časopise vycházely v uplynulém roce ty nekvalitnější články z brků nejlepších redaktorů, a i po všech dalších stránkách časopis zkrátka předčil ty ostatní. A že konkurence je vážně veliká, jelikož letos byla velmi aktivní téměř všechna hradní periodika!

Corvinus Declaratio (šéfredaktorka Aya Watanabe)
Denní věštec (šéfredaktorka Theresa Veilin Brendi)
Hadí král (šéfredaktorka Christina Meadows)
Lví tlapou (šéfredaktorka Simelie Mallorny)
Sub Salix (šéfredaktorka Eillen McFir Elat)
Žlutý Trimeles (šéfredaktorka Amanda Wright)

To je z nominací ve čtenářských kategoriích vše. Nyní je to ve vašich rukou, čtenáři, tak pečlivě rozmýšlejte, vybírejte a hlavně hlasujte. Ať už se rozhodnete jakkoli, svým hlasem uděláte radost a podpoříte hradní novinařinu i novináře.

Hlasovací lístky každý z vás obdrží sovou během 8. a 9. března a favority na nich budete moct zaškrtnout až do 16. března 2023 včetně.

Pro Denní věštec
Aya Watanabe

Published by

Aya Watanabe

Redaktorské činnosti se začala věnovat až v 7. ročníku na konci Zimy 2019 (na prvotinu v podobě reportáže z celohradní aukce, kterou napsala pro někdejší spolek Pra-se-kou-mág ve svém 1. ročníku, raději často zapomíná), kdy napsala první článek pro Corvina Declaratio, do kterého od té doby aktivně přispívá. V Zimě 2021 se dokonce stala jeho šéfredaktorkou a v šéfredaktorském křesle seděla dlouhých sedm školních let až do konce Zimy 2024. Její stůl v corvinovské redakci zdobí dvě UNC sošky za Šéfredaktorku roku 2021 a 2022. Pro Denního věštce začala psát až na konci Léta 2020 a věnuje se výhradně reportážím z famfrpálových zápasů a tématu famfrpálu obecně, neboť s ním má dlouholeté zkušenosti z vedení havraspárského týmu a hraní na zápasech. Vedle toho ještě do Denního věštce přispívá články z celohradních srazů.

Komentáře

  1. Zdá se mi to, nebo je rok od roku těžší vybrat toho nejlepšího? Ale to je vlastně dobře, protože to znamená, že novinařina tu jede na top úrovni ve všech plátcích.
    Přeji všem hodně štěstí!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *