Závěrečná slavnost Léta 2023

| Vydáno:
Den za dnem jsme zápasili s překážkami i se radovali z maličkostí, které nám přinesl uplynulý rok. A jak to tak bývá, čas, který utíká neúprosně a nekompromisně, nás dovedl zase až k závěrečné slavnosti. Ta bývá vrcholem celého školního roku a obzvlášť v létě nám startuje dlouhé prázdniny. Co se na letošní slavnosti událo, jaká jména padla a jak dopadl soubojový turnaj?

Ještě dvě minutky před šestou hodinou dne 29. 6. to ve Velké síni nevypadalo, že by se mělo schylovat k velké slávě. Hned po šesté hodině však vešel pan řídící a na hradě najednou bylo plněji než obvykle. Ze stropu se začaly snášet květiny a pan ředitel Nimrandir Elénére nás vřele přivítal. Letošní slavnost však nezahájil tradičně. První přišly na přetřes výsledky z jedné z novinek, kterou pro nás pan ředitel letos připravil. Turnaje soubojového klubu se zúčastnilo neskutečných 55 kouzelníků, kteří v rámci turnaje odehráli 1 378 soubojů. Nejlepší desítka obdržela finanční odměnu. Výsledky si můžete prohlédnout v soubojovém klubu, ovšem za zmínku určitě stojí první tři místa. Bronzovou pozici brala Maraike Auri Nordahl se 38 výhrami. Na druhém místě se umístila Mara Flycatcher, která měla jen o výhru více než Maraike. A konečně první místo putovalo díky neuvěřitelným 44 výhrám k panu Filiusovi Orionisovi. Za potlesku celé síně se inspektor výuky Filius spolu s připraveným projevem přesunul k pultíku převzít vítězný pohár. 

Rok byl zhodnocen jako průměrný. Celkově bylo ukončeno 321 předmětů (nejnižší číslo za posledních šest školních let) a rozdáno 121 vysvědčení. Gratulace z úst pana Filiuse putovaly k Freye Reeves a Therese Meyers za 10 ukončených předmětů, k Vilje Carrie Dechant za 11 úspěšně zvládnutých předmětů a k Amandě Wright, která jich zvládla zakončit rovnou 18. Hned vzápětí jsme si zhodnotili i semináře, kde letos nastoupila novinka v podobě Moudrého klobouku. Ten asistoval z celkem 1 224 odevzdaných seminářů rovnou u 328 z nich. Semináře letos nalákaly 145 studentů a rovnou 92 z nich alespoň jednou Moudrý klobouk vyzkoušelo. To je rozhodně pozitivní!

Tradičně byli vyzdvižení všichni, kteří si zapsali tři semináře ve všech možných termínech. Z Havraspáru byli nejpilnější Eilonwy Ellesméry, Ginevra Eleanor Zauberinová a Zyair Jamie Sagrada, kterého pan Filius zaměnil za slečnu, ovšem vše se naštěstí vyjasnilo. Samozřejmě se to neobešlo bez řečí. Skylar Blair Anderson měla velmi trefnou připomínku: „Sagrada, ta Sagrada, jasná ženská.“ Smetena ze stolu však byla hned vzápětí Annyou Liddle: „Anderson, ten Anderson… jasnej SkayLah!“ Mezitím už pan Filius zmínil i dvě mrzimorské dívky Amandu Wright a Ivy Emersonovou. Nebelvírská seminářová delegace byla početnější a gratulace si převzali David Charles Lewis, Ema Talia, Laurie Elenie Arrow, Princess Star, Simelie Mallorny a Tarabas Orionis (také pasován na slečnu). I ve Zmijozelu se našli aktivní seminárníci, kterými byly slečny Annya Liddle, Enola Gatito, Maya Prinz a Ruby Élise Day. Profesor nezapomněl zmínit ani zástupce pilných fialových, ke kterým patřili Tadäus Trottertickler a Mintaka Orionis.

Nového profesora jsme letos neměli žádného, a tak jsme se posunuli k těm starším a pokročilejším. Povýšení se dočkala madam Oresta McCollin Vianueva, a to po neskutečných čtrnácti letech. Osmý rok má odučený Nerys Heliabel Ghostfieldová, a tak se i ona posouvá výš a snad dostane i přidáno na platu. Jako hřeb projevu byl udělen i Picatrixův řád čarodějů, a to Tadäovi Trotterticklerovi, který slovy pana Filiuse začal letos tak nějak od začátku a aktivně reagoval na poptávku.

Hned vzápětí se ujala slova madam Anseiola Jasmis Rawenclav a představila nám letošní zkouškaře. Nejdříve však přišla pochvala, trollů je rok od roku méně, přestože není tolik zapsaných zkoušek. A jako bonus! Všichni zkouškaři letos odchází s jedničkou. Zkoušky OVCE letos úspěšně složily Maya Prinz z Literárního semináře, Monika Fireová z Právního minima kouzelníka, Noah Limbani už je vzdělaná v oblasti Péče o kouzelné tvory a Newika Shelley Lovecraft úspěšně složila zkoušku dospělosti z Kouzel všedních dnů. Mohutný potlesk protla jména Amandy Wright a Tadäuse Trotterticklera, kteří skládali zkoušku ještě o stupeň vyšší, a to zkoušku KOZA. Amanda volila Šéfredaktorské minimum, zatímco Tadäus Kouzelné formule. 

Právě pan Trottertickler, supervizor soutěží, si převzal slovo jako další. Ve školním roce Léto 2023 bylo vypsáno neskutečných 271 soutěží, do kterých jsme přispěli ještě méně uvěřitelnými 7 260 díly. Pan profesor nechtěl zdržovat, a tak se hned po poděkování vrhl k udělení Řádu kouzelného pera, který letos putoval do rukou madam Grace Annabeth Reatcher, která si jej zasloužila především za svou aktivitu a včasné opravování.

Večer se posunul dál a dle slov pana ředitele se již tradičně místo šéfredaktorky DV objevila koule. Když se zhmotnila profesorka Theresa Veilin Brendi, poděkovala všem čtenářům i těm, kteří se podílí na tvorbě hradních periodik. Řád ostrého brku putoval letos teprve podruhé v historii do žluté koleje k šéfredaktorce kolejního časopisu Amandě Wright, a to především za dlouhodobou aktivitu.

Pak už začaly samostatné proslovy kolejních ředitelů. Poprvé, i když na dálku, si jej zkusila i novopečené držitelka Řádu kouzelného pera madam Grace Annabeth Reatcher. Koule se rozblikala a mohli jsme si vyslechnout slova havraspárské kolejní. Chválila a děkovala modrým za podporu, a především zasedačce za jejich práci. Cenu Roweny z Havraspáru si odnesla Eli Sparrow, a to za opravu modrého webu, který prý povstane z popela jako fénix. 

Ani další kolejní ředitelka nebyla bohužel přítomná. Z koule tak vykoukla madam Oresta McCollin Vianueva, aby zhodnotila počínání jezevců. I ta chválila, nejvíce pak osobu, které předala řád do rukou. Cenu Helgy z Mrzimoru si odnesla ochotná, veselá pilná a aktivní kapitánka famfrpálového družstva Tery Poe

Esperanzu Milagrosu, která již je v současné době u mrazu, jsme si mohli prohlédnout naživo v celé její kráse a ne pouze z věštecké přenášecí koule. Kolejní ředitelka Nebelvíru to shrnula opravdu stroze a ve dvou krátkých odstavečcích vyzdvihla kapitánku Jane Oak, ke které putovala i samotná Cenu Godrika Nebelvíra. Vysloužila si ji svou schopností motivovat a na nic si nestěžovat.

A klasicky – to nejdelší nakonec! Každoročně si říkám, jestli nás toho madam Veronica Narcissa Williamsová ušetří, ale i letos jsme se dočkali propracovaného dlouhého proslovu kolejní ředitelky Zmijozelu. Co všechno v něm zmínila? Na to by stačil snad celý článek, a tak se přesunu k té závěrečné části. Kdyby prý měla madam vést kolej sama, do týdne by se rozpadla, rozhodně by to byla zajímavá reality show, každopádně bát o rozpad koleje se nemusí, neboť má v zádech zasedačku, které poslala díky, a poděkování patřilo i několika studentům mimo zasedací místnosti. Ještě před tím se nás madam snažila přesvědčit, že Zmijozel je vlastně ve skutečnosti první ve školním bodování, ale díváme se ze špatného úhlu. Dřív, než jsem stihla zaznamenat, která bije, se už síní nesl mohutný potlesk pro primusku Nessu Naiadés, které madam Veronica na závěr svého monologu předala Cenu Salazara Zmijozela

Se svým proslovem přišly i zástupkyně Studentské rady. Envy Reeves nejdříve poděkovala všem profesorům, kteří pro nás výuku vytvářejí a jsou snad tím nejdůležitějším aspektem. Řád Vox Scholaris se potom studentská rada rozhodla udělit za výjimečnou kvalitu ve výuce madam Patricii Baloure. Slovo si převzala Nessa Naiadés, která by se s délkou projevu skoro mohla rovnat své madam kolejní. Že by se měla madam Veru obávat nové konkurence? Změny, novinky, akce a spousta novinek – hrad ožil a udělit Spiritus Magicus tak bylo potěšením. Nessa nás provedla celým školním rokem a všechno dění pěkně shrnula. Řád neputoval k nikomu jinému než k samotnému řídícímu celého tohoto institutu. Nimrandir Elénére přebral svou cenu a Nessa naposledy poděkovala hradu.

Večer se již pomalu blížil ke svému konci, když přišlo velké překvapení. Pan Nim nás chvíli napínal, jaký řád a komu se bude udělovat, ale když zaznělo jméno Filius Orionis ve spojení s Řádem Bradavic, ozval se hlasitý potlesk a gratulace.

Zlatým hřebem večera bylo udílení pohárů. Pokud jste pravidelnými čtenáři našeho periodika, určitě vám neuteklo, že čtvrté místo si v letošním ŠFM odnesl Mrzimor, bronzovou pozici Havraspár a stříbrnou Zmijozel. Vítězství a zisk poháru mohl oslavovat Nebelvír, který na tuto chvíli dlouho čekal. Ještě než byl předán školní pohár, zaznělo jméno letošního Snaživce roku, kterým se s 6 867 body stala mrzimorská Amanda Wright. Stejně jako famfrpálový pohár, i ten školní putoval do Nebelvíru. Studenti, především ti červení, oslavovali, hodovali a bavili se. Nebelvírští v letošním roce nasbírali 44 241 bodů, což je o téměř 20 000 více, než měl druhý Havraspár (24 463). Na takzvané pomyslné stupínky vítězů se vlezl ještě Mrzimor (19 432) a na brambo… prvním místě z jiného úhlu pohledu – ctí názor madam Veronicy – se umístila zmijozelská kolej (17 082).

Závěrečnou slavností jsme ukončili další školní rok, přivítali na hradě nové tváře a otevřeli dveře dokořán prázdninám. Pokud se ani o prázdninách nechcete nudit, Denní věštec, stejně jako Lví tlapou a Žlutý Trimeles vám nabízejí příjemné zpestření v podobě letních soutěží. No, a nám už nezbývá nic jiného než zvědavě čekat, co se na hradě bude dít v roce následujícím, a že určitě bude o co stát a o čem psát. Krásné prázdniny!

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *