UNC 2023: Nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:
Jubilejní desátý ročník Udílení novinářských cen je zde a opět tak máme možnost ocenit ty nejzajímavější a nejpovedenější články a projekty stejně tak jako redaktory a redaktorky, kteří v uplynulém roce nejvíce zářili. V tomto článku se budete moct podívat, koho šéfredaktorky všech hradních periodik nominovaly na ocenění ve čtenářských kategoriích.

Všichni už jistě víte, že UNC dělíme do dvou kategorií – odborných a čtenářských. V odborných kategoriích hlasuje odborná porota, ve čtenářských vy, čtenáři. Rozhodujete o tom, kdo byl nejlepším redaktorem či redaktorkou roku, kdo napsal ten nejpovedenější článek a jaký časopis byl v roce 2023 nejoblíbenější.

Šéfredaktoři či jejich zástupci mohou do každé kategorie poslat až dvě nominace. Za Corvina Declaratio letos již počtvrté nominovala Aya Watanabe, jednu nominaci vložila i její zástupkyně Aimée Leavittová. Ani šéfredaktorka Hadího krále Faye Sages nebyla na nominace sama, pomáhala jí bývalá šéfredaktorka Christina Meadows, která v čele časopisu stála první půlku roku 2023, Faye tu druhou, a tak si nominace rozdělily. Nominace za Lví tlapou měla opět na starost Simelie Mallorny a u Denního věštce a Sub Salix také změny nenastaly, opět své favority nominovala Theresa Veilin Brendi a Eillen McFir Elat. Změna ale nastala u Žlutého Trimela, kde si své první UNC vyzkoušela Olivia Wines.

REDAKTOR ROKU

V této kategorii naleznete jména těch, kterými se jednotlivé hradní časopisy pyšní. Jde o ty, kteří pravděpodobně napsali značné množství článku, svým časopisům výjimečně pomohli, jejich práce byla kvalitní a jejich články oblíbené a hojně čtené.

Corvinus Declaratio
Nicolette Marique LeroyČekala jsem na toto UNC tak dlouho a konečně jsou tady. Konečně mohu nominovat Nicolette na Redaktorku roku. Je to nejvíc zasloužená nominace, kterou jsem za svého šéfredaktorování zvolila. Za uplynulý rok napsala NiC velké množství článků a každý byl velice kvalitní, propracovaný a nápaditý. NiC umí perfektně vést rozhovory, hodnotit módu, podat reporty nejen z kolejních akcí či vymyslet vánoční projekt, a především cokoli upéct a vytvořit. V tom je nejsilnější – v kreativitě a pracovitosti. Nad jejími články o velikonočních, vánočních a halloweenských dekoracích doteď žasnu. Nevím, kde se v ní bere tolik šikovnosti, nápadů, kreativity, a hlavně jakési kolejní loajality. Neboť pro časopis píše bez nároku na jakoukoli finanční odměnu, přestože i tak mám nutkání jí vždy štědře zaplatit za tyto propracované články, které mi kolikrát dává ke kontrole i v průběhu psaní, aby se ujistila, že jsou přesně takové, jaké být mají, že jsou dostatečně kvalitní a že postupuje správně. To jen dokazuje, jak moc si na nich dává záležet a kolik času jim dává. Kde ho se dvěma malými havrany bere, je mi doteď záhodou, ale neskutečně si vážím, že ho věnuje právě našemu časopisu. Ráda bych tedy její celoroční práci odměnila alespoň nominací. Kdyby to vyšlo až na sošku, asi bych měla větší radost než NiC sama. – zasměje se – Z její nominace mám totiž větší radost než kdykoli z jakékoli svojí v této kategorii.

Denní věštec
Amanda Wright Najít redaktora, který bude aktivní a k dispozici po celý rok a navíc bude ještě psát kvalitní a čtivé články, to je poměrně složitý, někdy skoro nemožný úkol. Mandy splňuje škatulku spolehlivého redaktora a vím, že její články budou vždy kvalitní a na úrovni. Považuji ji za všestranného redaktora, který se nezalekne ničeho, a to je jedna z vlastností, kterých si cením nejvíc. (redaktorčiny články)

Eilonwy Ellesméry – Mám radost, že mohu nominovat i Eil, která si svou nominaci zaslouží nejen tím, že se nebojí k psaní přistoupit kdykoliv, ale také vím, že ať napíše cokoliv, bude to přesně tak, jak má být. Oceňuji, že jde do psaní s nadšením a elánem a nebojí se přijít se svými nápady a rovnou se i vrhnout do jejich uskutečnění. Nebojí se pustit do soutěže stejně jako do reportáže nebo čehokoliv jiného, zkrátka mě ohromuje svou všestranností a to je něco, co nemůžu než ocenit. (redaktorčiny články)

Hadí král
Faye Sages – Nominace Faye Sages jistě nikoho nepřekvapí, už ve svých začátcích redakci obohatila o hojnou dávku humoru a stala se přední módní kritičkou Hadího krále. Móda však není to jediné, o čem umí psát, jak dokazuje ve dvou článcích otisknutých pod štítkem Redakce. Faye ovládá i grafický um, což dokazuje tvorbou nádherných diplomů v jednom ze svých článků a právě kombinací všech těchto dovedností jsem přesvědčena, že si nominaci nezpochybnitelně zaslouží. (redaktorčiny články)
(nominovala Christina Meadows)

Enola Gatito – Redaktorka Enola Gatito se do psaní článků vrhla s velkou chutí a nadšením. Pod jejím jménem vyšly v Hadím králi pouze dva články, ale věrným čtenářům jistě neuniklo, že některá její tvorba byla otištěna pod jménem Redakce. Kromě toho, že píše opravdu poutavě a vnáší do svých textů i nefalšovaný zmijozelský humor, obohacuje své články i nádhernými ilustracemi. K tomu pomáhá i v zákulisí časopisu, podílela se například na přípravě celohradní vánoční akce. (redaktorčiny články)
(nominovala Faye Sages)

Lví tlapou
Princess Star – Naše dotazníková stálice. Díky Prin víme, co červené a profesory z naší koleje trápí, co mají rádi a čím se rádi baví. (redaktorčiny články)

Simelie Mallorny – V letošním ročníku si dovolím nominovat i sebe. Mojí specializací v časopise jsou větší akce, většinou tedy letní a vánoční. Tyto akce se plánují dlouhodobě, kdy mají svoji přípravnou část během roku a jsou doprovázeny autorskými obrázky. V letošním roce si myslím, že se akce povedly a moje nápady pomohly v LT vytvořit smysluplné akce, které lidi bavily dva měsíce o prázdninách a ke konci roku. (redaktorčiny články)

Žlutý Trimeles
Amanda Wright – Jediná výhoda toho, že madam Mandy už není šéfredaktorkou, je to, že ji teď můžu nominovat a nemůže s tím nic dělat. Ono by totiž dřív peklo zamrzlo, než by tahle zbytečně skromná osoba nominovala samu sebe – a myslím si, že zrovna tady opravdu nemusím zdlouhavě vysvětlovat proč. To je samostatná jednotka jak hrom – když píšu námět na článek, zpravidla dostanu jednu z těchto tří odpovědí:

  1. Počítám s tím, ale tenhle čas na to bude lepší, bude to lépe sedět k takové a makové události.
  2. Mám ho rozepsaný.
  3. Tys ještě nekoukala do adminu, že, drahoušku?

Takže asi tak k tomu. (redaktorčiny články)

Felicitas Frobisherová – Jedna taková Feliska vydá alespoň za tucet lidí, každý den děkuju za její návrat z mrazákolandu. Kromě toho, že je schopna psát snad o čemkoliv, a ještě si u toho zachovat svůj super dinosauří styl, tak je schopna třeba takové Vánoce obepsat skoro sama, a ještě pomáhat u kvanta dalších věcí. Navíc nebýt jí, tak máme v Pavučince pavučiny, takže třikrát sláva naší největší blokařce. (redaktorčiny články)

ČLÁNEK ROKU

Sošku za tuto kategorii si odnese ten redaktor či redaktorka, kterým se povedlo v uplynulém roce napsat článek, který ve světě novinařiny něčím vyčníval. Nejvíce vás pobavil? Je originálně pojatý? Redaktor v něm krásně předvádí svůj talent pro psaní a píše neotřelým stylem? Článek má nápad a nějaké to kouzlo? Je to na vás. Vy určujete kritéria, vy volíte článek, který se v loňském roce něčím vyznamenal. Bude to každopádně jeden z následujících.

Corvinus Declaratio
Vánoční exkurze do redakce Corvina Declaratio (Aya Watanabe)
Ačkoliv už mě na hradních chodbách nejde tak často potkat, na redakci Corvina Declaratio mi záleží stále, dokonce si mě jeho šéfredaktorka stále ponechává jako svou zástupkyni. Této pozice bych nyní i tento rok ráda využila a za havraspárský kolejní plátek také někoho nominovala – a to přímo naši šéfredaktorku Ayu Watanabe s jejím článkem Vánoční exkurze do Corvina Declaratio. Jedná se o článek poměrně netypický, který krásně oživil náš vánoční speciál a dovolil nahlédnout do fungování naší redakce. Ayuš v něm dokázala čtenáře skvěle vtáhnout do děje a zároveň představila naši redakci milou formou, představila tak svoje kvality, které ukazovala po celý rok v mnoha jiných počinech. Tento článek by ovšem nemohl vzniknout bez celé naší redakce, proto bych nominací ráda vzdala hold nejen umu Ayuš, ale rovněž i všem, kteří se na chodu Corvina podílí. (článek)
(nominovala zástupkyně šéfredaktorky Aimée Leavittová)

Vztahy na hradě I: Sourozenci (Ginevra Eleanor Zauberinová)
Tento článek od Gin mě velice bavilo číst. Nejenže je psaný krásně čtivě a dozvěděla jsem se z něj spoustu zajímavých informací, ale zároveň jde o velice originální nápad na článek a potažmo i sérii, která, doufám, Gin vyjde. Článek dokazuje, že je Gin pečlivá redaktorka, dává si na své práci záležet a hlavně jí věnuje spoustu času; takový výzkum a sehnání všech v článku zmíněných osob jistě nemohlo být hotové hned a já Gin děkuji, že do toho šla, protože to stálo za to a článek je opravdu výjimečný. Vyčnívá nad ostatními, které jsme v roce 2023 vydali, a to je přesně to, proč si nominaci zaslouží. (článek)

Denní věštec
Za bodovacími hodinami – o bodování trochu jinak (Eilonwy Ellesméry)
Statistické články se zdají na první pohled plné akorát nudy, nicméně tento článek vás rychle vyvede z omylu, protože díky němu může čtenář nahlédnout do tajů, kterých si předtím nevšiml. Eil si dala práci a prošmejdila bodování takovým způsobem, že bude každému hned jasné, proč byl bodový stav právě takový, jaký byl. Někoho spousta faktů a čísel možná nezajímá, ale sepsat takový článek chce přípravu a jistou šikovnost a nominaci si rozhodně zaslouží. (článek)

Hadí král
To nejlepší z divnostních otázek II (Veronica Narcissa Williamsová)
Veronica Narcissa Williamsová svými divnostními otázkami rozvířila debaty po celém hradě a vydáním článků přiměla nejednoho hradního obyvatele k úsměvu. Ačkoliv je článek složený ze soutěžních vypracování, madam Veronica ho dokázala ucelit, vše na sebe krásně navazuje a humornou grafikou a vtipným komentářem vše vynesla do nebeských výšek pravého zmijohumoru! (článek)
(nominovala Christina Meadows)

Zmijozelská sbírka pokémonů (Enola Gatito)
Famfrpálové tréninky přináší nejen zkušenosti, ale také spoustu inspirace. Té využila Enola Gatito při sepsání svého článku Zmijozelská sbírka pokémonů, když na jednom z tréninků propukla smršť přezdívek pro všechny hráče. Někteří dopadli vcelku dobře, ale někteří do dneška litují, že vůbec dorazili. Článek je od autorky doplněn nejen vtipnými komentáři, ale hlavně trefnými ilustracemi. (článek)
(nominovala Faye Sages)

Lví tlapou
Famfrpálová týmovka – soutěž (Freya Reeves)
Soutěž od Freyi pořádně protáhla soutěžící. S kapitány ostatních týmů domluvila zpřístupnění tréninků. Zúčastnili se všichni bez ohledu na ročník nebo kolejní příslušnost a v mnohdy i mezikolejních týmech svědomitě plnili úkoly zaměřené na famfrpál. (článek)

4000 knih a dva křečci k tomu (Ema Talia)
Knihy naprosto všude. I tak to může dopadnout u knihomila. Ema se podívala na to, co je pan Elat ochoten udělat, aby sesbíral takto hojný počet. Může být však domácí knihovna tak veliká, aby se tam všechny vešly? (článek)

Žlutý Trimeles
Mrzimor napříč jazyky (Ludovic Astier)
Bez dlouhého přemýšlení je toto mrzimorsky laděné jazykové okénko naše topka za poslední rok. Zajímavé téma, dobře podané, krásné autorské ilustrace – a teda ten čas strávený zkoumáním problematiky si nechci ani představit, fujtajxl. Doporučuje deset puchoňů z deseti. (článek)

Mrzimor získal magíka s názvem „Veselá kopa“ (Amanda Wright)
Malý vhled do chaotického, lehce ujetého, ale veselého dne běžného jezevce – navíc podaný organizovaně a tak, že to má nejen hlavu a patu, ale především duši. A přitom šlo jenom o pár netradičních magíků (v čele s „Učůrkou“ a „Kaděnkou“). Instantní vylepšení nálady zaručeno. (článek)

ČASOPIS ROKU

Poslední čtenářskou kategorií je ta nejsledovanější, ta, která šéfredaktory zajímá snad nejvíce. Každý rok je oceněn jeden z časopisů soškou, která potvrzuje, že byl ten rok mezi čtenáři nejoblíbenějším, nejčtenějším a něčím výjimečným. Anebo jen obdržel nejvíce hlasů v hlasování, ať už je to z jakéhokoli důvodu. Zkrátka uměl zaujmout a přimět vás, čtenáře, abyste mu hlas hodili. Do této kategorie jsou automaticky nominovány všechny časopisy, tak se na ně pojďme podívat.

Corvinus Declaratio (šéfredaktorka Aya Watanabe)
Denní věštec (šéfredaktorka Theresa Veilin Brendi)
Hadí král (šéfredaktorka Christina Meadows, od druhé poloviny roku Faye Sages)
Lví tlapou (šéfredaktorka Simelie Mallorny)
Sub Salix (šéfredaktorka Eillen McFir Elat)
Žlutý Trimeles (šéfredaktorka Amanda Wright, od září Olivia Wines)

To je z nominací ve čtenářských kategoriích vše. Nyní je to ve vašich rukou, čtenáři, tak pečlivě rozmýšlejte, vybírejte a hlavně hlasujte. Ať už se rozhodnete jakkoli, svým hlasem uděláte radost nominovaným a podpoříte hradní novinařinu i novináře.

Hlasovací lístky každý z vás obdrží sovou 10. února a favority na nich budete moct zaškrtnout až do 17. února 2024 včetně.

Pro Denní věštec
Aya Watanabe

Published by

Aya Watanabe

Redaktorské činnosti se začala věnovat až v 7. ročníku na konci Zimy 2019 (na prvotinu v podobě reportáže z celohradní aukce, kterou napsala pro někdejší spolek Pra-se-kou-mág ve svém 1. ročníku, raději často zapomíná), kdy napsala první článek pro Corvina Declaratio, do kterého od té doby aktivně přispívá. V Zimě 2021 se dokonce stala jeho šéfredaktorkou a v šéfredaktorském křesle seděla dlouhých sedm školních let až do konce Zimy 2024. Její stůl v corvinovské redakci zdobí dvě UNC sošky za Šéfredaktorku roku 2021 a 2022. Pro Denního věštce začala psát až na konci Léta 2020 a věnuje se výhradně reportážím z famfrpálových zápasů a tématu famfrpálu obecně, neboť s ním má dlouholeté zkušenosti z vedení havraspárského týmu a hraní na zápasech. Vedle toho ještě do Denního věštce přispívá články z celohradních srazů.

Komentáře

  1. Ještě jednou děkuji Aimée za nominaci, potěšila mě. 🙂 Ten článek mě velmi bavilo psát, jsem ráda, že se líbí 🙂

  2. Mnohokrát děkuji za krásnou nominaci, Ayuš! ❤️ Jsem moc ráda, že jsem se svou nečekanou aktivitou v redakci, začala ještě za doby tvého působení na šéfredaktorce. Každá zpětná vazba od tebe mě vždy potěšila a motivovala k dalšímu psaní a tvoření. 😊 Ještě jednou moc děkuji za tvá slova, vážím si jich a dojímám se! A radost bych měla obrovskou také, jen bych tomu asi nevěřila. 🤭😁 Děkuji!

  3. Díky, madam Ther, za nominaci! Vážím si toho a moc mě to potěšilo! Jsem moc zvědavá, kdo si ceny odnese, je skvělé mít kolem sebe takovou skvělou novinářskou společnost.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *