Další monumentální katastrofa v Číně

| Vydáno:

Další obrovská ekonomická katastrofa v mudlovské (socialistické) Číně. Co se děje? Co hrozí? A co čínské úřady? Všechno se dozvíte v následujícím článku.
(A. J. Loyd)


Ještě dnes stále zůstávají miliony Číňanů bez vody kvůli ekologické havárii, kterou čínské úřady tajily rekordních deset dní. Řeka Sung-Chua je kontaminována kvůli výbuchu čínské chemičky v oblasti a toxická skvrna dosahuje délky 80 km a stále se šíří. Ve čtvrtek dosáhla předměstí mudlovské metropole Charbin, kde žije okolo čtyř milionů lidí, většinou ve strašlivých podmínkách. Místní úřady uzavřely všechny veřejné budovy včetně škol a vypnuly vodovody. Ve městě propukla nákupní horečka a všude se vykoupila pitná voda.
Celá katastrofa započala již 13. 11., kdy došlo k explozi výrobní linky, která zabila pět lidí a donutila evakuovat dalších deset tisíc pracovníků. V Číně to není nic neobvyklého, jedovaté látky zde unikají každou chvilku. Jenže tentokrát to bylo jiné… Prudce jedovatý benzen totiž unikl do nedaleké řeky a začal se šířit rychle po proudu. Řeka je hlavním zdrojem pitné vody pro zmiňovaný Charbin a teče také k mnoha ruským městům v pohraničí.
Teprve v pondělí 21. 11. o tom informovaly ledabyle čínské úřady a náhle zavřely vodovody. To vyvolalo obrovskou paniku a všechna pitná voda z města ještě během dne rychle zmizela. Kdo může utíká z města pryč, kdo nemůže, nevychází z domu. Ovšem nehrozí jenom nedostatek vody. Celé město je totiž vytápěno párou a pokud voda dojde, dojde i teplo. A pak teprve něco začne. Charbin je totiž kvůli své poloze jedno z nejstudenějších míst v Číně a není nadarmo přezdíván „ledovým městem“. Už teď tam zuří prudké mrazy.
Jak dlouho ještě bude trvat, než konečně někdo donutí Čínu, aby zavedla dostatečnou ochranu pracovníků? Kolik mudlů musí ještě zemřít? Kolik měst se musí vylidnit? Jenže Číňanů je dost. Vláda si z toho nic nedělá. Kolik jsou čtyři miliony lidí pro stát, který má jeden a půl miliardy obyvatel? I Čínské Ministerstvo kouzel mlčí. Radši. Mohlo by mít totiž velké problémy.
Jenže civilizovaný svět by tomu neměl jen tak přihlížet a měl by začít něco dělat.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *