Jak šel čas s hogwartskými Vánocemi? II.

| Vydáno:

Vánoce má alespoň ve skrytu duše rád každý. Kohopak by snad nebavilo dostávat dárky? Nás, hradní obyvatele, víla Fleutýna každý rok rozmazluje krásnými dary. Pamatujete si je všechny? Nebo patříte k mladším obyvatelům? Pojďme si představit další část článku Jak šel čas s hogwartskými Vánocemi?.

První článek mapoval dárky od Fleutýny až do roku 2016: Jak šel čas s hogwartskými Vánocemi?

Vánoce 2017

V roce 2017 zřejmě Fleutýna využila zbylé soví kusy na skladě, neboť obyvatelé hradu obdrželi znovu soví doručovatele pošty z roku 2012. Poskakující dárečky tak obsahovaly sovy Výřík koledník, Výr Fleutýn, Sovička skřítčí, Kulíšek cukrovný a Kalous zvonilka.

O Vánocích v roce 2017 vyšel samostatný článek, který si můžete přečíst zde: Co přinesla Fleutýna?

Vánoce 2018

Rok 2018 byl výjimečným rokem, co se dárků týče. Obyvatelé hradu totiž ve svých balíčcích našli dárky rovnou dva. V prvním případě to byli opět houkající opeřenci. Tentokrát kolejní sovy. Avšak kromě jedné sovy z výběru Orlí sova, Lví sova, Jezevčí sova a Hadí sova také na každého v dárku čekal malý praktický pomocník – Pamatováček. Jedinečný předmět, který vám může připomenout, že jste na hradě na něco zapomněli. Jistě to všichni znáte. Pokud je vše v pořádku, pamatováček je čirý. Avšak pokud zčervená, znamená to, že jste na něco zapomněli.

Vánoce z roku 2018 však také mapuje samostatný článek, ve kterém se dozvíte více podrobností: Co nám nadělila Fleutýnka?

Vánoce 2019

Rok 2019 přinesl malou změnu po dlouhé éře poštovních doručovatelů, a tak se mohli členové našeho světa kouzel těšit z dárečků zkrášlujících postavičky. Vánoční dárky se tentokrát nijak nehýbaly, neboť každý ukrýval jeden dar ze série Stojím… Tyto kousky živé přírody vznikly z jehly madam Wenai Lafayette a hradníci se díky nim mohli alespoň pomyslně přesunout na louku, do lesa, na cestu a někdy i do jiné denní doby. Třeba pod měsíc!

Vánoce 2020

Následující Vánoce v roce 2020 znamenaly opět návrat k sovám. Tedy vlastně ne k sovám. Opeřené poštovní doručovatele totiž vystřídali ti se šupinkami. Nebojte se, hady nemyslím. Nově totiž umí doručovat poštu také ryby! Jak moc je za tuto novinku rád jezerní lid, to nemohu posoudit, nicméně pevně věřím, že z rybích doručovatelů měli radost naprosto všichni kouzelníci. A které rybičky že to mám konkrétně na mysli? Nově naše „sovince“ obohatily Pterophyllum scalare, Danio rerio, Betta splendens, Apistogramma iniridae a Ancistrus cirrhosus:

Pterophyllum scalare
Skalára je jedna z nejoblíbenějších akvarijních ryb z čeledi vrubozubcovitých. Tyto, chované kouzelníky, se stávají rychlými doručovateli i středně velkých zásilek.

Danio rerio
Danio je sladkovodní kaprovitá paprskoploutvá ryba pocházející z Indie. Jedná se drobnou rybku, která sice neunese velké zásilky, ale je velmi rychlá. Díky své spolehlivosti se stala jistě oblíbeným přírůstkem nejednoho majitele.

Betta splendens
Pochází z povodí řeky Mekong v jihovýchodní Asii. Podobně jako ostatní labyrintky je vybavena nadžaberním orgánem, tzv. labyrintem, který umožňuje bojovnicím najít cestu i k tomu nejukrytějšímu adresátovi.

Apistogramma iniridae
Zakrslá cichlidka, rozeznatelná podle ocasní ploutve ve tvaru listu. Poněkud náročná na chov – doporučujeme pro zkušenější chovatele. Odnese každou zásilku spolehlivě na místo určení.

Ancistrus cirrhosus
Jedná se o druh klidných ryb žijících u dna. Jejich zbarvení je hnědé až tmavohnědé se světlými nepravidelnými skvrnami. Samcům se v dospělosti na hlavě objeví výrůstky, starší jedinci je mohou mít i rozvětvené. O potěr se starají jen samci. Pomalá ryba, která ovšem unese i těžké zásilky.

Vánoce 2021

V roce 2021 se Fleutýna rozhodla potěšit nás opět nějakým předmětem k postavičce. A rozhodně se nedržela při zemi. Na čekající dárkůchtivé obyvatele Bradavic tak čekaly velké balíky. Co ukrývaly? Byly to kolejní závěsy! Nádherné, velké a těžké kusy látek, které studentům krásně vyzdobí jejich koutek v kolejní ložnici. Součástí balení byl také velký kolejní erb. Ohlídat, kdo do jaké koleje patří, však bylo nad Fleutýnčiny síly, a tak jste velmi pravděpodobně ve svém balíčku nenašli závěs právě vaší koleje, ale nějaké jiné. V tomto roce jsem ještě byla malé pískle a naši školu nenavštěvovala. Dovedu si však živě představit ty bujaré výměny závěsů, které pak následovaly. Jistě to stálo za to.

Kolejní závěsy nakreslila opět talentovaná madam Wenai Lafayette.

Vánoce 2022

Po kolejních závěsech následoval rok 2022 a ten nám opět přinesl novou várku poštovních doručovatelů. Už se začíná jevit jako tradice, že rok věcných darů střídají ty živé. Bude to tak už napořád? To se necháme překvapit. Nyní ale nepředbíhejme a podívejme se na doručovatele od protinožců! Nově nám totiž dopisy a balíčky nosí i nelétaví ptáci. Aby to však měli ještě složitější, musí chodit po hlavě. Jsou přece z opačné strany zeměkoule, takže to dá rozum! Dovolte mi představit vám tyto protinožce podrobněji. Tučňák Humboldtův, Pštros dvouprstý, Kivi jižní, Kakapo soví a Dronte mauricijský:

Tučňák Humboldtův
Tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti) je nelétavý pták z čeledi tučňákovitých (Spheniscidae), pojmenovaný po přírodovědci Alexandru von Humboldtovi. Vyskytuje se v Jižní Americe na pobřežích Peru a Chile. Je to středně velký tučňák, dosahuje výšky 56–73 cm, a váhy 3,6–5,9 kg. Nad očima a kolem zobáku má holou, narůžovělou kůži, což jsou žlázy obklopené cévami plnící termoregulační funkci.

Pštros dvouprstý
Je spolu se pštrosem somálským (S. molypdophanes) jediným žijícím představitelem čeledi pštrosovitých (Struthionidae) a rodu Struthio. Pštrosi jsou největšími žijícími ptáky dnešního světa. Pštrosi jsou zvláštní svým vzhledem, dlouhým krkem a nohama a schopností dosáhnout při běhu průměrné rychlosti asi 15,4 m/s (55,4 km/h) a maximální rychlosti přes 72 km/h.

Kivi jižní
Kivi jižní (Apteryx australis) je jeden ze zástupců čeledi kiviovití (Apterygidae). Obývá jihozápad Jižního ostrova a Stewartův ostrov Nového Zélandu. Kivi jižní je asi 45 cm vysoký nelétající pták.

Kakapo soví
Kakapo soví (Strigops habroptila), jinak též papoušek soví, je jeden z nejvzácnějších papoušků na světě, který přežívá na několika ostrovech Nového Zélandu, zbavených introdukovaných savčích predátorů. Dosahuje výšky kolem 60 centimetrů, váhy až 4 kg, takže je největším a nejtěžším papouškem na světě, a neumí létat.

Dronte mauricijský
Dronte mauricijský (Raphus cucullatus), také známý jako blboun nejapný nebo dodo, pro kouzelníky známý jako Tlustobřich, je pro mudly vyhynulý druh nelétavého ptáka, který jako endemit obýval ostrov Mauricius v Indickém oceánu.

Vánoce 2023

Zatím poslední Vánoce opět rozzářily očka všem, kteří pod stromečkem ve Velké síni našli svůj balíček. Ten tentokrát opět obsahoval speciální vánočně pohádkové itemy k postavičce. Konkrétně šlo o pokličky, pod kterými je zachyceno kouzlo některé z oblíbených vánočních i nevánočních pohádek. Dětskou dušičku v každém z nás tak podpořily Příběhy pod pokličkou: Tři oříšky, Pyšná růže, Perla ze dna moří, Otrávené jablko a Čajový dýchánek z dílny nadané návrhářky Nessy Naiadés.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem pamětníkům a jedincům ochotným sdílet své vzpomínky nebo odkazy na obrázky. Jmenovitě Wenai Lafayette, Veronice Narcisse Williamsové, Maye Prinz a Nesse Naiadés. Informace o sovách čerpány též z knihy Atlas hradních sov od Čuuči Taygety. A jaké budou Vánoce roku 2024? To zatím ví jen víla Fleutýna. Jistě ale nejsem jediná, kdo se na ně již teď velmi těší!

Pro Denní věštec
Enola Gatito

Komentáře

  1. Já jsem vůbec netušila, že ten pamatováček takovouhle funkci má! :-O Moc děkuji za přehled všech krásných dárků. 🙂

  2. Těší mě, že v článku o vánočních dárcích někdo pokračoval. Skvělé shrnutí, Enol. Zase máme na pár let „zapsáno“ 😀
    By člověk neřekl, že od toho posledního shrnutí uběhlo tolik Vánoc! 🙂

  3. Tak to se taky moc těším na letošní Vánoce. A budu šetřit galeony, protože budu chtít vše :DD

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *