Famfrpálová sezóna Zimy 2019

| Vydáno:
Famfrpálová sezóna roku Zima 2019 je za námi a všichni ji úspěšně a ve zdraví přežili. Jako vždy přinesla nové zápasy, hráče, příběhy a nečekaná vítězství, stejně jako prohry. Pojďme se na ni společně podívat, shrnout ji a uzavřít, než přivítáme novou se školním rokem Léto 2019.

Již tradičně je začátek tohoto shrnutí věnován kapitánům a jejich zástupcům. Letošek však, stejně jako loňský rok, žádné výrazné změny nepřinesl. Za orlí letku se s céčkem na hrudi už čtvrtou sezónu na hřišti proháněla brankářka Aya Watanabe, v Mrzimoru si céčko do své druhé sezóny ponechala také chytačka Jenny Layla Gilesová, která v loňském roce mrzimorský tým dostala na 2. místo ve školním famfrpálovém mistrovství. Třetí sezóna čekala na střelkyni Andru Tigers, která svůj zmijozelský tým vedla nejen k poháru, nýbrž i ke smrti hladem. Nebelvír byl jedinou kolejí, která kapitánství předávala nové tváři – po chytačce Esmeraldě Milagrosa se červeného týmu ujala nebezpečná odrážečka Theresa Brendi.

Na postu zástupců to bylo v podstatě stejně. V Havraspáru byla druhou rukou kapitánky i nadále odrážečka Angela QuickBow, ač v průběhu roku navštívila mrazivé krajiny. Mrzimorské kapitánce také další sezónu sekundovala odrážečka Eivli SSelene, té zmijozelské zase s ukočírováním hadí letky pomáhala legendární chytačka Magdarlene di Facittra. Jediný Nebelvír musel najít novou famfrpálovou tvář, aby kapitánka nezůstala na obou postech sama – a volba padla na Beteramis Athenodoros, nadějnou střelkyni i odrážečku.

Famfrpálová vedení do Zimy 2019 tedy vypadala následovně:
Aya Watanabe, Angela QuickBow
Jenny Layla Gilesová, Eivli SSelene
Theresa Brendi, Beteramis Athenodoros
Andra Tigers, Magdarlene di Facittra

Tato sezóna přineslo mnoho novinek s nástupem staronového ředitele Nimrandira Elénére. Patřilo mezi ně například znovuzavedení poplatku za trénování na hřišti, který činí za hodinu 3 srpce v případě veřejného a 4 srpce v případě neveřejného tréninku. Žádná kolej přes rok veřejný trénink nevypsala. Také se kapitáni poprvé mohli domluvit na libovolných termínech zápasů a časů, ve které bude hra začínat. Snad poprvé za existenci hradu se také ve chvíli, kdy jakýkoliv famfrpálový tým trénoval, znemožnil přístup na individuální hřiště pro všechny ostatní. Kapitáni se navíc po zkušenostech se zlatonkou z let minulých shodli na tom, že by chytači měli nastupovat do zápasu až po první půlhodině, jejich dřívější naskočení na post tak bylo znemožněno.

Začátek letošní sezóny byl datován na 23. září, tento rok si pro sebe prvenství urval Nebelvír, který svůj první trénink absolvoval o tři dny později. Poslední trénink si naopak zřejmě odtrénuje Mrzimor, který si jej naplánoval na večer závěrečné slavnosti. Do tréninku se však od samotného začátku všechny koleje pustily s vervou jim vlastní. 26. listopadu pak byly vyvěšeny termíny zápasů.

Ten první se odehrál mezi dvěma týmy, které měly největší šance získat pohár. 8. prosince se proti sobě postavily týmy Havraspáru a Zmijozelu. Vítězství kteréhokoliv týmu by znamenalo, stejně jako v předešlých letech, velkou pravděpodobnost na zisk poháru.  Vyrovnanost šancí těchto týmů značí třeba to, že střelci vstřelili na obou stranách shodně po osmi gólech, z toho za Zmijozel rovných pět Andra Tigers a za Havraspár čtyři Eleanor Blackfoot. Na vývoj zápasu měla velký vliv ještě Loralei Silwerin se svou smrtící střelou, která byla osudná hned pěti sestřeleným hráčům. Největší hvězdou je však právem Magdarlene di Facittra, chytačka, která polapila zlatonku v šedesáté minutě a ukončila zápas s výsledkem 230:80 pro Zmijozel, který si tak připsal první výhru v sezóně.

Druhý zápas, který vyhnal diváky do mrazivé zimy 15. prosince, se odehrál mezi Nebelvírem a znovu Zmijozelem. Síla zelených hráčů se opět ukázala v plné parádě; Andra Tigers tentokrát vstřelila rovných 12 gólů, Loralei Silwerin shodila hráčů pět jako v předchozím zápase, její kolegyně Elaine Robillard čtyři. Nebelvír se vyznamenal překvapivou přesností střel, nebylo mu to však nic platné, neboť zápas ukončila druhá zmijozelská chytačka Narcisse Cinerea. Skóre se zastavilo na číslech 30:330 a Zmijozel si připsal druhou výhru. Fanoušci si užili zápas trvající téměř hodinu a půl.

Po svátcích, 29. prosince, proti sobě stanuly týmy Havraspáru a Mrzimoru, aby změřily své síly. Mrzimor si v tomto zápase téměř ani neškrtl, Havraspár jej převálcoval na všech frontách. Na střeleckých postech zazářily Eleanor Blackfoot s Arietty Liellou Minette a zápas ukončil po jedné hodině hry legendární chytač Edmund Heusinger, díky kterému tabule hlásala konečné skóre 260:0. V této sezóně je to jediná nula, ačkoliv Mrzimoru se nepodařilo vstřelit žádný gól ani proti Zmijozelu.

Velmi podobně dopadl zápas z 5. ledna mezi Havraspárem a Nebelvírem. Zatímco Nebelvír bojoval o svou první výhru, Havraspár chtěl na konto druhou. Nejspíš i to udělalo hru napínavou až do samotného konce. Každá kolej měla tentokrát své výrazné hráče; za Havraspár to opět byla střelkyně Eleanor Blackfoot tentokrát s šesti góly, za Nebelvír kapitánka a odrážečka Theresa Brendi se čtyřmi sraženými hráči. Zlatonka je ovšem jen jedna, a tu polapil havraspárský Edmund Heusinger, čímž stvrdil obávanou pozici Havraspáru a pomohl mu ke druhé výhře, tentokrát 230:40.

Předposlední zápas mohl rozhodnout o vítězi mistrovství, ovšem nestalo se tak. Ačkoliv se hned druhý den, 6. ledna, tým Zmijozelu snažil, chybělo mu pověstné štěstí, které na svou stranu tentokrát získal Mrzimor. Ačkoliv měli tedy zelení stoprocentní držení camrálu a celkem čtyři sražené hráče, zatímco Mrzimor neměl ani jednoho, navíc byly šance na zlatonku vyrovnané, polapila ji do svých dlaní Jenny Layla Gilesová ve 38. minutě. Zápas skončil 80:150 a teprve ten další měl rozhodnout o konečné podobě tabulky.

13. ledna, Nebelvír a Mrzimor, poslední zápas sezóny Zima 2019. Oba týmy do zápasu vstupovaly zhruba se stejnými šancemi, nikdo z hráčů ani fanoušků netušil, jaký scénář bude toto utkání mít. Nakonec to však byl Nebelvír, který ovládl hřiště; Melisa Pestrá se vyznamenala střelecky svými čtyřmi góly, Theresa Brendi zase pěti sraženými hráči. Hodí se však vyzdvihnout také střelkyni Selinu Garciu, která v letošní sezóně dala jediný gól Mrzimoru. To však jezevcům nestačilo; zlatonku si do sbírky ve 38. minutě zápasu přidalo chytačské eso Esmeralda Milagrosa a zakončila tím nejen zápas, nýbrž celou sezónu. Mrzimor prohrál 10:200.

I v letošním roce Denní věštec dbal na sepisování sportovních reportáží, vy se tedy na průběh jednotlivých zápasů můžete podívat po rozkliknutí nadpisů níže:
První krůček k obhajobě famfrpálového poháru?
Zmijozel potvrdil svou sílu
Příjemná podívaná pod taktovkou Havraspáru a Mrzimoru
Odrážeči ukázali svou sílu
Zmijozel hrál, Mrzimor vyhrál
Zasloužené vítězství Nebelvíru

Poslední zápas skutečně rozhodl definitivní pořadí týmů ve Školním famfrpálovém mistrovství. Zmijozel třetí sezónu za sebou vyhrál famfrpálový pohár a obhájil svůj titul mistra, zatímco Mrzimor se nešťastnou prohrou proti Nebelvíru dostal na poslední místo v tabulce. Navíc se hadí letka stala historicky nejúspěšnější na hradě, na svůj krb přidala už dvanáctý pohár. Nebelvír jich má za famfrpál o jeden méně, Havraspár tři a Mrzimor vůbec žádný. Níže se můžete podívat podrobně na výsledky letošní sezóny.

Tým Z V P VG OG R ChZ
1. Zmijozel 3 2 1 34 11 23 2
2. Havraspár 3 2 1 27 12 15 2
3. Nebelvír 3 1 2 12 27 -15 1
4. Mrzimor 3 1 2 1 24 -23 1

Co říct na závěr? Doufejme, že za sezónou Zima 2019 zůstanou jen příjemné vzpomínky a že hráči svou vzornou účast na individuálních i kolejních trénincích budou i nadále předvádět ve školním roce Léto 2019. Famfrpál je totiž věčný a táhne k sobě rok co rok jak nové nadějné hráče, tak fanoušky, kteří tvoří příběhy, které nebudou nikdy zapomenuty.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *