Famfrpál v Denním věštci

| Vydáno:
V Létě 2011 jsem ukončil své působení ve funkci kapitána nebelvírského kolejního týmu. Získal jsem tím čas všímat si věcí, které dříve unikaly mé pozornosti. Uvědomil jsem si například, že Školní famfrpálové mistrovství probíhá téměř bez zájmu hradních novinářů.

14. listopadu 2011 otiskla Darkness deStination v Denním věštci příspěvek Sezóna začala. Povzdechla si v něm: „Zvláštní, že se tu už dávno neobjevil článek o prvním letošním famfrpálovém zápase.“ Bohužel to příliš zvláštní nebylo. Famfrpálových článků bylo jako šafránu, tak jeden za sezónu, nebo třeba ani to ne. V Zimě 2012 pouze tento zmíněný, rok předtím také jeden, v Létě 2012 pak ani tolik. A tak mě napadlo začít se nejpopulárnějšímu kouzelnickému sportu věnovat jako novinář.

Před začátkem sezóny Zima 2013 jsem nejprve vyzpovídal kapitány. Následně jsem vždy před zápasem vydal článek se statistikami vzájemných utkání obou soupeřů a po něm reportáž. To doplňovala má kolegyně Sophia Glis Glisová různými zajímavostmi. První série vypadala takto: Blíží se první zápas famfrpálové sezóny, Zmijozel v napínavém zápase udolal Mrzimor, Pár žlutozelených famfrperliček. (Dnes je asi největší perličkou délka zápasu z 9. června 2007 zmíněná v prvním z těchto článků.)

Od toho času se famfrpálové reportáže objevují na stránkách Denního věštce pravidelně. Sophia bohužel v následujícím školním roce hrad opustila, svými články na sportovní témata však začali přispívat další autoři. Nejvíce jsem jich však napsal já. Statistické předzápasové údaje po prvním roce ztratily kouzlo, proto jsem začal tisknout jen jeden článek před sezónou a jeden shrnující po ní. Samozřejmě pokračovaly reportáže a sem tam se objevilo něco dalšího.

Snaha vytvořit stabilní tým famfrpálových novinářů se nesetkala s úspěchem. Lidé přicházeli a odcházeli. Do práce sportovní redakce se v Zimě 2014 zapojil John Charless Bartowski, ale dlouho nevydržel a později už psal jen zřídka. Občas přispěla Vicky Charmant, dokonce i šéfredaktorka Niane z Libelusie. V dalších sezónách se objevily příspěvky Wayny Wayry Tlaloca, Cerridwen Lowry Antares, Lilien Emity Meissed, Trevora Ztřeštěného, Edmunda Heusingera, Zpytlehněva Zďáblíkova, Narcisse Cinerey, naposledy letos Arietty Lielly Minette a externího pracovníka Odboru kouzelnických her a sportů Ministerstva kouzel Johna Werewolfa. Možná snad i někoho dalšího, na něhož jsem zapomněl (doufám, že nikoli, pokud ano, omlouvám se). Od sezóny Zima 2016 se se mnou v psaní reportáží začala pravidelně střídat Esperanza Milagrosa, posléze ji nahradila její dcera Esmeralda.

Míval jsem vize, co všechno by se dalo v Denním věštci o famfrpálu publikovat. Velké plány se sportovní redakcí Denního věštce však troskotaly na malém počtu spolupracovníků a na mé vytíženosti v Bradavicích i v mudlsvětě, kvůli níž jsem se nemohl věnovat organizačním záležitostem. Přesto jsem hrdý aspoň na to, že se mi podařilo založit tradici pravidelných reportáží ze zápasů.

V příští sezóně se jich dočkáte nejen ode mne a Esmeraldy, ale také z pera Arietty. Hodily by se nám i další redakční posily, které by se soustředily na ostatní kouzelnické sportovní události, ať již se týkají naší školy, či nikoliv. Přivítáme také autory statistických rozborů, reportáží z tréninků a podobně. Přidáte se? Pokud ano, kontaktujte nás v našem kouzelnickém sovinci.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. Nebíku, díky za článek. Je skvělé, že jsi se svou nadšeností pro famfrpál v DV vydržel tak dlouho. Tvé články o statistikách (a nejen jich) jsou vždy zajímavé a čtivé. Jsem ráda, že jsem se k tobě mohla se psaním článků ze zápasů připojit. A ano, je to tak jak říkáš, sportovních redaktorů by mohlo či mělo být určitě více.
    Třeba se najde někdo, kdo si místo tebe vezme organizaci celé sportovní sekce DV a pořádně tady dokáže rozproudit sportovního ducha 🙂 Tvé sny by se tak třeba mohly uskutečnit 🙂
    Psát o zápasech jen ve dvou je náročné. A tak jsem ráda, že se k nám Arietta také připojí, bude tady zase další pohled na věc 🙂

  2. Tve reportaze ze zapasu mam nejradsi a je skvele, ze je to tradici. Je vsak pravda, ze sportovnich redaktoru je treba vice a uz se tesim, co predvede Arietty 🙂

  3. Hezké shrnutí, ale malý počet spolupracovníků? Já bych naopak řekla, že článků o famfrpálu je dost, občas to i vypadalo, že není nic jiného než famfrpál. A famfrpálové statistiky mám ráda jako redaktorka i čtenářka, současná verze famfrpálu jich anbízí nespočet, ale ruku na srdce, nejsou některé statistky, co vychází, až moc podrobné popř. nezaměřují se na tak zanedbatelnou část hry, až jsou jen pro fajnšmerky? Já si z předchozí i současné verze famfrpálu nasbírala nespočet statistik, ale některé mi přišly tak úzce zaměřené, že jsem je spíš než novinám poskytla někomu v koleji, kdo je mohl využít. Navíc i s tím, jak přibývá zápasů, které jsou skončeny během pár minut (a že takových bohužel není málo), účelnost těch statistik klesá. Já se každopádně těším na každou další statistiku, jen si říkám, jestli v dnešní podobě mají ještě smysl a mohou vůbec něco odrážet.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *