Udílení novinářských cen opět na hradě Hogwarts

| Vydáno:
Ti z nás, kteří žijí v kouzelném světě při hradě Hogwarts už celé věky, vědí, že přijít s něčím novým a neotřelým není snadné. O to těžší bývá takovou vizi nebo projekt udržet po delší čas při životě, rozvíjet ho. Když se na hradě poprvé začalo šuškat o jakémsi „UNC“, ani v nejoptimističtějších představách jsme nečekali, že se tento projekt stane příjemnou tradicí. A tradá, letos už nás čeká překrásně kulatý 5. ročník! Tradice však mívají také jedno velké úskalí – po delším čase si už mnozí ani nevzpomenou, jak a proč vlastně vše začalo…

Jak se UNC zrodilo?

Psal se leden roku 2015, když se na stránkách Denního věštce objevilo první seznámení s projektem UNC. Do té doby existovala na hradě jediná cena za mimořádný přínos hradní novinařině, Řád ostrého brka. Ocenění je to mimořádně slavnostní a kdo ho získá, může žít s vědomím, že na hradě nechal svou nesmazatelnou stopu. Co ale ti ostatní, jejichž články a tvorba tvoří to zásadní – pravidelný a čtivý obsah hradních periodik? Ti, kteří svou novinařinu berou vážně a snaží se ze sebe dát to, co mohou? Byla to právě madam Niane z Libelusie, novinářka každým coulem a dlouholetá šéfredaktorka Denního věštce, z jejíž hlavy vykvetl nápad na Udílení novinářských cen, při němž by mohli být milým slovem, uznáním hradní veřejnosti a hezkou odměnou oceněni ti, z jejichž per vyrůstá košatý strom hradní novinařiny. Musíme připomenout, že UNC v žádném případě nekonkuruje Řádu ostrého brka, spíše je jeho neoficiálním doplněním.

Jak UNC probíhá?

Při Udílení novinářských cen se nejprve nominují lidé a jejich tvorba, o což se starají šéfredaktoři hradních a kolejních časopisů. Bývá to náročná práce, protože je třeba vybrat to nejlepší za celý rok. Následně nominované hodnotí jednak hradní veřejnost (čtenáři), jednak odborná porota. Tradičními kategoriemi, které UNC provázejí od prvního ročníku, jsou tyto.

  • Redaktor roku (vybírají čtenáři)
  • Článek roku (vybírají čtenáři)
  • Časopis roku (vybírají čtenáři)
  • Projekt roku (vybírá odborná porota)
  • Umělecký počin roku (vybírá odborná porota)
  • Neviditelná tvář časopisu (vybírá odborná porota)
  • Novinářský debut roku (vybírá odborná porota)

Udílení novinářských cen ovšem není strnulým projektem bez vývoje, proto se letos můžete těšit na zcela novou kategorii, která… nu, však uvidíte sami, pokud budete pozorně číst stránky Denního věštce.

Poté, co je uzavřeno hlasování, přichází čas na slavnostní vyhlášení výsledků, předání sošek pro vítěze, diplomů, pečetí a odměn na slavnosti, která se tradičně koná u příležitosti Dne kouzelnického tisku, který slavíme 6. února. Slavnost to bývá příjemná, můžete se přesvědčit sami už letos.

Čím jsou novináři odměněni?

Tím nejcennějším, co může redaktor získat, je uznání vás, čtenářů, milá slova a vědomí, že dělá svou práci dobře, že to mělo smysl. Tomu pocitu se nemůže rovnat žádná z hmotných odměn, i kdyby zářila tak zlatě, jako září soška pro vítěze, kterou si někteří novináři odnesou v ruce s pocitem hrdosti společně s 3 zlatými galeony v kapse. Slavnost UNC bývá také příležitostí, kdy šéfredaktoři kolejních i hradních časopisů promlouvají ke svým redakcím. Byli jsme tak během let svědky předávání odměn, jako je subsalixký Odkaz fantazie nebo například Čapka z výtisku Denního věštce či Soudek niokaa.

Těšte se tedy, již brzo se Udílení novinářských cen naplno rozběhne a třeba vás inspiruje k tomu, abyste i vy přispěli svou troškou novinařiny do našich hradních plátků. Být redaktorem, to je podivuhodná cesta plná překvapení, ať už na ní děláte první krůček, nebo šplháte na piedestal novinářských velikánů.

Pokud si s námi chcete zavzpomínat na slavné okamžiky předchozích čtyř ročníků, přinášíme vám přehled archivních článků.

UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN 2014

UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN 2015

UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN 2016

UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN 2017

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *