A je to!

| Vydáno:

Stejně jako v pohádce o Patovi a Matovi jsme dnes na zápase zažili docela nečekaný konec. Nechybělo ani klasické potřesení rukou – nejvíce jich dostal zajisté snad skoro hrdina zápasu Theodor Mudd, který dokázal zvrátit převahu Nebelvírských. Jediný rozdíl v porovnání s pohádkou byl, že červená a žlutá si navzájem nepomáhala, ale postavila se v zápase proti sobě. Pro tentokrát si vítězství přivlastnila zářivě žlutá 150:70.

Stejně jako Pat se žlutí do zápasu vrhli velmi energicky a s pozitivní náladou. Ani při nezdaru neztráceli naději a vše brali opravdu velmi optimisticky. Mat, tedy vlastně červení, dělal, co mohl, a vypadalo to po sobotním nezdaru na šťastný konec a radost. Malý detail však rozhodl o opaku. Tyto dvě barvy na hřišti prozářil i houf fialových, kteří si přivstali a své bývalé domovské koleje přišli podpořit.

Devátá hodina – hromadný náskok na košťata a Rosmertě začíná šichta. To ale ještě netuší, že se dneska moc nenadře. Jako první je v plné polní na značkách Mrzimor, ale Nebelvír ho jako lusknutím prstu následuje.

Již v druhé minutě přichází první možnost vystřelit. Tuto šanci dostává Trixie, ale míjí. Hned vzápětí se však ve stejné situaci ocitá i Calla a ta už je bezchybná. V šesté minutě vidíme další gólovou šanci a opravdu, za Nebelvír skóruje kapitánka Mira. Další střela Miry je sice povedená, ale Ben ukazuje, že na trénincích jen nelelkuje, natahuje se a chytá nechytatelné. K camrálu se znovu probojovala Mira a opět, Ben má výborný postřeh a střelu projít nenechá. Třetí vstřelenou obruč si na konto připisuje jediná zatím neskórující červená střelkyně Trixie. Už není ani překvapením, že camrál jde zase k červeným, žlutí – Theodor, Tery i Cassiopea – se snaží, seč to jen jde, ale ono nic. Calla zcela promarní svou šanci, když její střela letí někam úplně mimo obruče, Ben se ani nemusí namáhat. Další střela již končí tam, kde má, za zády Bena, a je to 40:0 pro Nebelvír zásluhou Trixie. Mrzimor se nevzdává, střelci působí vytrvale. Calla si vynahrazuje zpackanou střelu a ukazuje všem, jak se to hraje, dalších deset bodů pro Nebelvír. Pak tu máme opět Miru a její lstivý hod, ale Ben je připraven a tato střela nemá šanci na úspěch. Vypadá to, že camrál se ke žlutým za celou hru ani nedostane. Calla posílá neskutečnou střelu na obruče, Ben se ale prohne a velmi elegantně chytá další téměř jistý gól. Mrzimor mění stráže a hýbe s obsazením na střelcích. Posílá do hry Ludovica a nejmladší členku týmu vůbec, Lunu. Zanedlouho poté musí nedobrovolně dolů i Cassiopea. Mezitím chytá Ben další povedenou střelu Trixie. Už to snad nikoho ani nepřekvapí, ale camrál si zase našel cestu k červeným, konkrétně jej zpracovává Calla a i zakončení je přesné a úspěšné. I další střela je povedená, její autorkou je Mira. Ve dvacáté osmé minutě to je tedy 70:0 pro Nebelvír a začíná to pro žluté vypadat velmi bledě. Náhradnici Arniku střídá Cassiopea a mezitím stíhá Trixie zamířit na brány. Ben je ale neomylný a docela prudkou ránu chytá. Pokud se zamýšlíte a do hlavy vám přichází otázka, kdo sedí v bráně na druhé straně, i já jsem tak trochu zapomněla otočit během zápasu hlavu. Ptáčci na stromě cvrlikali, že tam lehce podřimoval Pitrys, který byl unavený ze sobotního zápasu – a tak mu nedělní zápas nadělil klid, mír a odpočinek, který si tolik zasloužil. Snad si na takové zápasy nenavykne, to by se chlapec asi brzy divil! Každopádně zpět k dění na pozici střelce. Poslední vystřelenou střelou byla ta ve dvaatřicáté minutě. Byla nepřesná a její autorkou byla opět kapitánka Mira.

Zápas den předtím, tedy ten sobotní Nebelvíru proti Havraspáru sledovala zmijozelská kapitánka Maya Prinz. Zápas pozorovala s velkým zájmem, nahlas však řekla to, co jsme všichni viděli: „Ale ta převaha na camrálu je celkem nechutná.“ Červení tak byli určitě v dobré náladě, protože to, co v sobotu zažili sami, teď vraceli plnými doušky Mrzimoru. A převaha na camrálu opět byla, dovolím si citovat Mayu, nechutná. Jenomže netrvala tak dlouho a žlutým se povedlo stav zápasu zvrátit. Střelecké statistiky však mluví jasně. 100% držení camrálu na straně Nebelvíru a krásných 16 střel, ze kterých si našlo cestu za Bena sedm, a tak se může Nebelvír pyšnit i docela hezkou úspěšností střel mírně pod 50 procent (44 %). Ben se za svůj výkon rozhodně stydět nemůže, ten vychytal logicky střel 9, a tak má úspěšnost naopak zase mírně nad 50 procent, konkrétně 56 %.

Ještě si více rozebereme výkony červených střelkyň. Sobotní zápas patřil rozhodně Trixie, ale v neděli se v lepším světle ukázala Calla. Z pěti pokusů si tři našly cestu do obruče, tudíž jako jediná z dívek se přehoupla přes pomyslnou hranici úspěšnosti 50 %. Trixie měla taktéž pokusů pět, ale povedly se jenom dva. Kapitánka Mira měla pokusů nejvíce, tedy 6, bohužel správný konec měla jen třetina jejích střel. I tak ty dva góly, které vstřelily, byly na podívanou pro diváka hodně pěkné.

Hra začíná odpalem Katie na Josefínu hned v první minutě. Josefína se však dostává k potlouku vzápětí a trefuje mrzimorskou střelkyni Cassiopeu. Vypadá to, že terčem pro dnešní den bude asi Cassiopea, neboť i další rána, tentokrát ta od Skylar, míří na tuto dívku, bohužel je však nepovedená. Potlouku se znovu ujímá Katie a opět uštědřuje Josefíně tvrdý zásah. Josefína si to však nenechá líbit a vrací tvrdý úder Mrzimoru zpět, potlouk opět zasahuje Cassiopeu. Poprvé ve hře se dostává k potlouku i Helen, která ubírá zdraví dobře mířenou ranou Skylar. Dlouho nebyl potlouk zase u Josefíny, a přestože je zase úspěšná, Cassiopea se drží zuby nehty a na ošetřovnu prostě a jednoduše nechce. Helen míří opět na odrážečku Skylar. Nejspíš Skylar způsobila i nějaké modřiny, ale statečná lvice se na koštěti ani nepohla. Už to začíná být kritické pro Cassiopeu, další rána Josefíny je totiž opět mířená na ni. Katie to ale všechno vidí a už se jí to přestává líbit, napřahuje se, dává do své rány vše, co jen může, a Josefína je dole. Ve dvanácté minutě tak musí zaskakovat Newika. Nyní se dostává k potlouku Skylar, bohužel se jí odpal nepovedl, Helen poté dokonce trefuje potlouk do ruky. Jakmile je Josefína připravená, mění se s Newikou. Helen s bolavou rukou míří opět na Skylar a připisuje si další zásah. To, co začala Helen, dokončuje Katie. Přestože Skylar působila stabilně, nedobrovolně se ve dvacáté minutě řítí z koštěte dolů. Tentokrát již nezaskakuje Newika, nýbrž Simelie. Zatímco žluté odrážečky se s červenými nepáraly, na druhé straně visí se zdravím na vlásku Cassiopea. Josefína se pokouší ji dorazit, ale je z toho nepovedený odpal. Helen se zase kouká na mraky, a tak si připisuje i modřinu na noze. Do hry se dostává mladá krev zápasu, že by byla Simelie tou, která Cassiopeu dorazí? Na první dobrou se jí to nepovedlo. A je to, přesně pětadvacet minut trvalo červeným, než sesadily Cassiopeu z jejího pomyslného trůnu. Josefína se může radovat a premiéru v Mrzimoru díky tomuto sražení zažívá další mládě, Arnika. Ačkoliv tak nepůsobí, Katie je hodně drsná a oplácí Josefíně tvrdý zásah. Simelie zkouší, co vydrží Katie, a Katie pinká potlouk jako horký brambor zase na druhou stranu na Josefínu. První zásah, když pominu to sebepoškozování předtím, dostává Helen, a to od Josefíny. Helen se však jen posilní dovoleným dopingem a vrací Josefíně stejnou mincí. Po nástupu chytačů musí Josefína na střídačku znovu, Katie se s ní opravdu nepáře. Šanci tak dostává Mackenzie. Člověk ani nemrkne a u potlouku je zase Katie, ale rána mířená na Newiku není vydařená. Helen ještě stíhá namířit potlouk na Newiku a ubírá jí zdraví.

Nejúspěšnější odrážečkou rána se stala asi bezpochyby Katie, která zvládla srazit k zemi za poměrně krátkou dobu dvě protihráčky (1x Josefína a 1x Skylar) a nepovedla se jí z celkových 8 ran pouze jedna (6x zásah Josefíny a 1x Skylar). Když se zrovna Helen nekoukala do oblak, tak pálila taktéž přesně. K potlouku se dostala jen o jednou méně než Katie – tedy 7x. Nepozornost se objevila 2x, ale 5 ran bylo přesně mířených (3x Skylar, 1x Josefína, 1x Newika). Žluté odrážečky jsou tedy velmi úspěšné a se svými 12 přesnými odpaly z 15 možných měly nad červenými mírně navrch. U červených se prostřídalo na postech více jmen. To nejdůležitější jméno bylo asi Josefína – nejenom, že byla terčem pro žluté odrážečky, ale i ona sama měla mnoho vydařených odpalů. Krom jednoho (zásah Helen) letěly všechny na Cassiopeu (5). I ona se ale nevyhnula neomylnosti a jedna se objevila. I tak je to ale ze sedmi odpalů téměř zanedbatelné. K tomu všemu se jí taky podařilo Cassiopeu jednou srazit. Trochu horší den měla Skylar, která se k potlouku dostala jen 2x a obě rány byly nepovedené. Nepovedenou ránou začínala svůj výkon na hřišti i Simelie, ale druhý potlouk už krásně letěl na Katie. Mackenzie se za krátkou dobu k potlouku ani nestihla probojovat. Dohromady červené tedy manipulovaly s potloukem 11x, což je srovnatelné číslo s žlutou dvanáctkou, nepřesností bylo potom o jednu více (4). Můžeme tedy říct, že žluté odrážečky s 58 % mírně dominovaly nad těmi červenými (42 %).

Chytačský post se dneska ani kloudně okomentovat nedá. První na post nastoupila Newika. No jenomže pak nastoupil na post Theodor, měl první šanci proletět a natáhnout se pro zlatonku a tuto šanci zkrátka nepromarnil, ba naopak ji využil. Celý tento proces Theodorovi zabral dvě minuty a dvacet čtyři vteřiny. Tento zápas se jednoznačně zapíše do historie. Od dob, kdy chytači nastupují na své posty až po půl hodině, je to nejrychleji ukončený zápas vůbec. Theodor předběhl tak i legendární mistryni světa v rychlochytání Magdarlene di Facittru. Zápas, o kterém je řeč a který svou rychlostí byl jen o pár sekund delší než ten, který jsme zhlédli v neděli, se odehrál ve školním roce Léto 2020. Tehdy proti sobě nastoupil Zmijozel a právě Mrzimor – pokud si o něm chcete přečíst více, naleznete ho zde: odkaz. Jelikož tyto rychle ukončené zápasy nejsou ojedinělé, tak jsem se snažila také dohledat, zda-li Theodor nepřekonal i absolutní rekord nejrychleji chycené zlatonky. To však těžko posoudit, protože dříve zápasy nezačínaly v celou a čas se počítal dosti pofidérně. Rozhodně se však zařadí mezi TOP3 nejrychleji chycené zlatonky v historii novodobého famfrpálu na hradě, to je jasné. Gratulujeme! Po důkladném prostudování všech článků a zápisů ze zápasů jsem se dopočítala, že by mělo Theodorovi nejspíše příslušet třetí místo – respektive druhé, protože obě zmíněné s největší pravděpodobností rychleji chycené zlatonky chytila ta stejná osoba, ta, kterou jsme tu již dneska jednou zmiňovali, postrach všech zlatonek Magdarlene di Facittra. O těchto zápasech si můžete přečíst zde: odkaz a zde: odkaz

Benjamínci jezevčího týmu Ben, Luna a Arnika si odnesli ze zápasu nejen výhru, ale i magíka Veni, vidi, vici, který se uděluje hráčům vítězného týmu, když je ukončen zápas do 40 minut od počátku hry.

Ohlasy hráčů:
Mira Jay Michaels (nebelvírská kapitánka):  „Do zápasu s Mrzimorem jsme se dávali s trochu větší nadějí na výhru – náš tým měl, co se úrovní týče, přeci jen trochu převahu.
Morálka v týmu byla, jak to tak o víkendu ráno bývá, taková ospalá, ale přesto natěšená na utkání před námi.
Do náskoku chytačů jsme si udržovali hezký náskok s góly, odrážečky si potlouky držely blízko u sebe a krásnými ranami je posílaly soupeři a my byli nadšení stále světleji vypadajícími vyhlídkami na výhru.
No, jak to jen říct, ani ne pět minut po náskoku chytačů byl zápas u konce a Theodor v ruce svíral zlatonku.
Svůj tým jako vždy moc chválím a děkuji mu za příjemný víkend.
A mrzimorskému týmu gratuluji k výhře a zároveň k magíkovi!“
Calla Torová (nebelvírská střelkyně): „Byl to docela dost rychlý zápas, ani jsem si pořádně naposledy nestihla zahrát! Každopádně jinak dobrá hra, moc děkuju soupeřům a gratuluji jim k výhře.
A děkuju hlavně všem lvíčkům, co mě v týmu takovou dobu snášeli. Věřím, že v dalších letech se k vám pohár dostane.“

Tery Poe (mrzimorská kapitánka): „Nejprve bych chtěla poděkovat Nebelvíru za báječný zápas, věřím, že jsme si ho všichni užili.
Dále chci touto cestou znovu poděkovat svému týmu: Díky nejlepšímu chytači všech dob, Theovi. Děkuji našim namakaným odrážečkám Helen, Katie a Ciel za přesnou palbu, děkuji střelcům Ludovi, Cassi, Luně a Arnice za neochabující vytrvalost a děkuji našemu hbitému brankáři Benovi za všechny vychytané střely!
No a nakonec už k samotnému zápasu. Pořád tomu nemůžu uvěřit. Theo prostě vyskočil na koště a rovnou se pustil za zlatonkou – jeho postřeh bych chtěla mít!
Jsem kapitán čerstvě, ale myslím, že taková věc se často nestává. K premiérovému zápasu jsem si nemohla nic lepšího přát.
Uvidíme, jak si povedeme na dalších zápasech, přeji Mrzimoru mnoho vytrvalých hráčů a spoustu výher do budoucna!“
Theodor Mudd (mrzimorský rychlochytač): „Co jen k zápasu říci. Rozkaz od kapitánky zněl jasně: ‚Chytit zlatonku.‘ Tak jsem poslechl. Ne, teď vážně. Nebelvírští hráli úžasně. Při zápase bylo mnoho momentů, kdy jsem si říkal, že tím potloukem dostanu příště já. Byla skvělá atmosféra. Zápas jsem si rozhodně užil. Jen jsem si asi vybral všechna kouzla na sto let dopředu.“

Sestavy týmů:
První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Nebelvír:
1. střelec: Trixie Deliah Sinclair
2. střelec: Calla Torová
3. střelec: Mira Jay Michaels
brankář: Pitrys Monty
1. odrážeč: Skylar Blair Anderson, Simelie Mallorny
2. odrážeč: Josefína Koumálková, Newika Shelley Lovecraft, Mackenzie Barker
chytač: Newika Shelley Lovecraft

Mrzimor:
1. střelec: Theodor Mudd, Ludovic Astier
2. střelec: Cassiopea Zmlklá, Arnika Roztodivná
3. střelec: Tery Poe, Luna Sparrow
brankář: Ben Gobha
1. odrážeč: Helen Miltonová
2. odrážeč: Katie Ackerman
chytač: Theodor Mudd

V pohádce je taky hezkou pointou, že se na sebe červený a žlutý nikdy nezlobí, a tak doufejme, že červení neodcházeli z nedělního zápasu moc nazlobení. A tak zazvonil zvonec a pohádky o zápasu červených a žlutých je konec. Můžeme se těšit, co příští rok tyto koleje spolu zase vymyslí. Minulý rok remíza, letos téměř hradní rekord v chycení zlatonky, na co se můžeme těšit příště? Nezapomeňte přijít podpořit tyto týmy i další víkendy a zjistit, kdo si letos vlastně odnese famfrpálový pohár.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *