Debutanti, kde dnes jsou? II.

| Vydáno:
Druhý díl debutantů v průběhu let je tady! Minule jsme se podívali do vzdálenější historie, dneska se zaměříme na novější. Spousta jmen vám tak snad bude známější a bližší. Kdo obsazoval stupně vítězů od roku 2019 dál?

2019

1. místo: Helen Miltonová (Denní věštec)
rozhovor s Helen 

Helen je výherkyně nejen Debutu, ale o rok později se jí podařilo ukořistit i titul Redaktora roku. Přestože psala i pro Trimela, odtud nominace nebrala. Zabývala se primárně rozhovory, hradními a kolejními tématy, pořádala soutěže a psala reporty. Helen byla nadprůměrně aktivní redaktorka, o čemž svědčí třeba její magík Novinářské eso. Možná i právě ten ji vynesl až na pozici šéfredaktorky Žlutého Trimela, kterému se věnovala od Léta 2021 do Zimy 2022. Následně si ještě střihla OVCE, a to tematicky z Literárního semináře.

Této slečně však šlo, na co sáhla. Na famfrpálovém hřišti má pověst postrachu, neboť umí bravurně krotit potlouky. Od roku Zima 2020 do roku Zima 2021 se zhostila úlohy mrzimorské prefektky. Cenu Helgy z Mrzimoru však obdržela ještě dřív, než na post vůbec nastoupila, a to v roce Léto 2020. Rok 2020 se Helen nenudila a skončila dokonce třetí v bodování. Od Léta 2023 však pobývala relativně dlouho u tučňáků. Vrátila se teprve před nedávnem (Zima 2024) a jsme moc zvědaví, zda se opět pustí do psaní.

2. místo: Newika Shelley Lovecraft (Lví tlapou)
rozhovor s Newikou

Newika je další z výrazných hradních tváří. Nejenže je nositelkou dvou Snaživců (ze Zimy 2021 a Zimy 2020), ale drží dokonce rekord v nejvyšším počtu bodů vůbec. V rocích Léto 2020 až Zima 2022 si vyzkoušela roli prefekta, kterého pak vyměnila za famfrpálového kapitána. To však překazil náhlý odchod do mrazáku. Tahle všestranně nadaná chytačka a nejspíš i odrážečka v Létě 2021 i v Zimě 2021 k tomu všemu kapitána zastupovala. Mezi tímto nabitým programem si taky stihla střihnout B4.

K tomu všemu se může pyšnit právě druhým místem v kategorii Debut roku. Ale ani na poli novinařiny to není vše. Především její škrkní články zaujaly natolik, že vyhrála za rok 2019 také Brk sympatie. Za rok 2019 si vysloužila i nominaci na Redaktora roku a povedlo se jí s článkem Škrkní zpravodajství – O kolEjníM veČírku anEb jak se Lev popral sE Smrtí vyhrát kategorii Článek roku. V současné době není Newika uvedena v působnosti časopisu a není ani součástí spolku. Třeba se ale k novinařině někdy zase vrátí.

3. místo: Leila Dusk (Hadí král)
článek, jehož součástí je rozhovor s Leilou

Leila toho za svůj krátký pobyt na hradě stihla mnohé. Na hrad nastoupila v lednu roku 2019, v Zimě 2020 už byla velmi vysoko bodově a úřadovala zmijozelské pokladně. V Létě 2020 post vyměnila a ozkoušela si ten kapitánský. Za svůj pobyt na hradě však napsala pouze 4 články a zaměřovala se výhradně na rozhovory. Naposledy jsme ji na hradě mohli zachytit v říjnu roku 2020.

2020

1. místo: Maraike Auri Nordahl (Hadí král)
článek, jehož součástí je rozhovor s Maraike

Slyším jméno Maraike a vidím porážku v soubojovém klubu, Maraike však válela i v kolejním časopise. Přestože na hradě je stále aktivní, momentálně nepíše, poslední článek jí vyšel v lednu 2022. I ona si okusila vedení, a to rovnou v prvním ročníku. Post prefekta zastávala od Zimy 2021 do Zimy 2022.

Tato střelkyně se věnovala příhodně především famfrpálovým reportům. Mimo titulu Debut roku byla v téže ročníku UNC nominována taktéž na Neviditelnou tvář roku, a dokonce i na Redaktora roku, kdy obsadila nádherné třetí místo. Můžeme doufat, že se k psaní vrátí. Momentálně je uvedena v časopise jako korektorka, ale ve spolku její jméno nemáme možnost zahlédnout.

2. místo: Petromila Nivalis (Žlutý Trimeles, Denní věštec)
článek, jehož součástí je rozhovor s Petromilou

Petromila byla jednu dobu asi jedinou výraznější tváří Žlutého Trimela. Zároveň však měla své místo i v Denním věštci. Ve Žlutém Trimelovi psala rozhovory, měla svůj Žlutý koutek, psala pohledem nováčka a reportovala večírky a zajímavé události v koleji. V Denním věštci se věnovala Deníku jezevčice a pravidelně informovala o hradním dění. Na Debut roku nebyla nominována jedním, ale oběma periodiky. Nadaná nebyla jen po stránce psaní, v koleji působila v Létě 2021 jako pokladnice.

Nominace na Redaktora roku má za Žlutého Trimela z let 2020 a 2021. Ještě hojněji však byla nominována v rámci Článku roku, a to za článek Švihnout a mávnout za rok 2021 a za články Krutých 48 hodin bez kávy a Netradiční rozhovor s profesory za rok 2020. Článek Krutých 48 hodin bez kávy dokonce obsadil druhé místo. Z pisatelských úspěchů můžeme vyzdvihnout zisk magíka za 30 článků do Denního věštce. Naposledy jsme mohli Petromilu zahlédnout na chodbách hradu v červenci roku 2021. Zajímavé je, že poslední dva články ve Žlutém Trimelovi vyšly v době, kdy Petromila sama už na hradě nebyla.

3. místo: Skylar Blair Anderson (Lví tlapou)
rozhovor se Skylar

Skylar má za sebou taky rozhodně dlouhou historii. Ať už novinářskou, nebo obecně hradní. Je to skvělá střelkyně a chytačka, která dodnes působí v Denním věštci, i když možná pro běžného člověka spíš na první pohled neviditelně. Ve Lví tlapě není na seznamu působitelů, ale minimálně je členem spolku. Mimo Debut byla slečna nominována i na Článek roku za rok 2020, článek Věštkyně Eržika: Najdete v roce 2020 svou pravou lásku, nebo zůstanete na ocet? se však na stupně výherců nevyšplhal.

Co se týče toho mimonovinového působení, může se Skylar pyšnit Cenou Godrika Nebelvíra, kterou získala v Zimě 2022. Tu dostala určitě mimojiné za dlouhodobé působení ve vedení koleje, ať už na postu zástupce kapitána z let Zima 2022 a Zima 2023, nebo za prefektování (Zima 2021 – Zima 2022) a primusování (Zima 2022 – Zima 2023). Kariéru primuse zakončila zkouškou OVCE.

2021

1. místo: Veronica Narcissa Williamsová (Hadí král)
rozhovor s Veronicou

Veronica je ze všech debutantů debutantem skoro nejstarším. Debutovala po tom, co měla už notnou dávku let na hradě za sebou. Přesto je na poli novinařiny její tvář víceméně nová. Dříve se Veronica věnovala koleji. Ať už šlo o nominaci na Sedmiboj (2018), bodohrocení, prefektování (Zima 2017 – Zima 2018), nebo účast v prestižní B4, kterou se svou kolejí vyhrála (Léto 2020). Po přechodu do fialové (a rovnou na post KŘ) ve školním roce Zima 2021 však nezahálela a odnesla si několik zajímavých titulů – k Ceně Salazara Zmijozela z dob studentských (2018) přidala Osobnost Hogwarts (Léto 2022), Řád kouzelného pera (Zima 2021) a Vox Scholaris (Zima 2022).

Co se však týče novinařiny, vymetá kolejní ředitelka Zmijozelu UNC od svého debutu každoročně a proměňuje všechny své nominace. V Hadím králi je momentálně Veronica uvedena jako grafik, občas však dodnes píše. Tematicky se zaměřuje na humorné, módní články, často také zveřejňuje perličky ze soutěží. Z UNC si odnesla tři první místa za rok 2021. Krom Debutu zvládla ještě v témže roce vyhrát Redaktora roku a Brk sympatie. V roce minulém si potom odnesla stříbro za Neviditelnou tvář roku a bronz z kategorie Redaktor roku.

2. místo: Princess Star (Lví tlapou)
a Addie Hazel (Corvinus Declaratio)
rozhovor s Addie
článek z pera Princess

Kouzelně laskavá Princezna působí ve dvou periodikách (i když její díla v Sub Salix by také neměla uniknout ničí pozornosti) – v Denním věštci se věnuje reportům, rozhovorům, statistikám a v kolejním Lví tlapou především dotazníkům a rozhovorům. Tato účastnice KouzlOskara nastoupila na hrad v roce 2019, ale psát začala až o pár let později. Můžete ji znát z famfrpálového hřiště jako střelkyni, letos bohužel odcházející do profiligy, ale především z nebelvírského vedení. Začínala jako prefektka (Léto 2020 – Zima 2020, Zima 2022), ale v současné době krotí lvy jakožto primuska (již od školního roku Léto 2022).

Tato nejnovější držitelka Ceny Godrika Nebelvíra posbírala za roky v UNC spoustu nominací. Jednak se v užší nominaci na Brk sympatie objevila jak za rok 2022, tak za rok 2021, ale Lví tlapou byla nominována dokonce na Redaktora roku za rok 2022. Druhé místo si potom šikovná redaktorka odnesla za rok 2021 s dílem Ze života Betty z Bradavic v rámci Uměleckého počinu roku. Princess stále dodnes aktivně píše a přispívá svými díly do obou časopisů.

Addie, novopečená OVCE, která nahání strach nejen na famfrpálových zápasech, kde má v týmu čestné místo odrážečky. S famfrpálem je spojená od prvních kroků na hradě, od Zimy 2021 do Zimy 2023 působila jako zástupkyně kapitána, kde jistě nabrala spoustu zkušeností, které teď má možnost zúročit na postu kapitána, který převzala v roce Zima 2023. Za svou práci pro kolej je držitelkou Ceny Roweny z Havraspáru z roku Zima 2022.

Addie nezáří jako jasná hvězda jenom na famfrpálovém hřišti, přičichla si také k novinařině, a to v rámci kolejního Corvina. O tom svědčí nejen druhé místo v Debutu roku. V posledních dvou letech si od šéfredaktorky vysloužila nominaci na Redaktora roku. V minulém roce jí uteklo vítězství jen o vlásek a umístila se druhá. Addie působí v Corvinovi velmi aktivně dodnes.

3. místo: Rogerina Retta Maylor (Corvinus Declaratio)
korektorské okénko od Rogeriny

Rogerina občas na hradě taky pobývá, i když to ráda střídá s pauzou u tučňáků. Přestože Rogerina dostala ocenění za Corvina Declaratio, v časopiseckém spolku modrých ji nenajdeme. Na druhou stranu je ve spolku Hogpadu. Mimo redaktorské činnosti se věnuje především té korektorské. Proto jí také neunikla nominace na Neviditelnou tvář roku 2022, která však proměněna nebyla.

2022

1. místo: Tery Poe (Žlutý Trimeles)
rozhovor s Tery

Tery se novinařině se věnuje dodnes. Rok 2022 jí přinesl do cesty nejen Žlutého Trimela, ale taky famfrpálový tým, který přebírala po svém prvním ročníku, s tím se rozloučila teprve na začátku podzimu 2023 a stále v něm aktivně působí jako chytačka. V Létě 2023 si za své aktivní působení ve více směrech na hruď připnula Cenu Helgy z Mrzimoru.

Nominaci dostala v minulém roce nejen jako Debut roku, ale taktéž jako Redaktor roku a za Projekt roku, kdy obnovila Hog v kocke. Probojovala se taktéž do užší nominace na Brk sympatie za rok 2022. Tery se věnuje rozhovorům v rámci 13 otázek pro a zapojuje se do organizace každého projektu v rámci Trimela.

2. místo: Daisy Carterová (Lví tlapou)
článek, jehož součástí je rozhovor s Daisy

Daisy. Kouzelná milounká dívenka, která může působit nevýrazným dojmem. Co však mám zkušenost, je plná skvělých nápadů. Píše velmi různorodé články, kterými obohacuje nebelvírský časopis. Daisy je na hradě teprve krátce, a to od roku 2022, a tak uvidíme, co všechno na ni ještě v rámci novinařiny čeká.

3. místo: Enselis Ismenia (Hadí král)
a Mimosa Confiante (Hadí král)
článek, jehož součástí je rozhovor s Enselis

Enselis je občasný pisatel. Na kontě má pět článků pro Hadího krále. Informuje o dění ve Zmijozelu a komentuje ho, uspořádala menší soutěž. Mimosa debutovala s jedním jediným článkem. V roce Zima 2023 navíc odešla do mrazáku. Obě dívky, především ta druhá zmíněná, jsou tedy zatím spíš méně výrazné novinářské tváře. Ale kdo ví, co bude za pár let?

 

Když si to shrneme, většina debutantů na hradě byla buď dost krátce, nebo působila opravdu dlouhodobě. Většinu však spojuje to, že to byly výrazné tváře hradu aktivní nejen na poli novinářském a že tito lidé často zastávali nejrůznější funkce. Paradoxně mám dojem, že tu šéfredaktorskou snad nejméně. Jak vidíte, dost debutantů ani nezačalo psát v rok, co na hrad nastoupili. Pokud už byly osoby nominovány v Debutu, často je najdeme i v nominacích na jiný titul. Některé debutanty možná potkáváme do dnešních dnů na hradě pod jiným jménem, ale to už je úplně jiný příběh.

Začít psát možná není úplně jednoduché, chce to trochu odvahy a důvěry v sebe samého. Nikdo na začátku nedokáže říct, co vám novinařina přinese, jestli vás bude bavit a kam vás zanese, ale když to nevyzkoušíte, nikdy to nezjistíte.

Pro Denního věštce
Amanda Wright

Komentáře

  1. Mandy, je vidět, že ti tyhle články daly spoustu práce – díky, žes je vytvořila, jsou parádní! ♥

  2. Parádní články! Zajímavé vidět to takhle všechno najednou 🙂 A krásně se to čte! Děkuju, zase jsem o něco chytřejší ♥

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *