Famfrpálová sezóna Léta 2019

| Vydáno:
Jarní famfrpálová sezóna odezněla, fanoušci vyklidili tribuny, hráči se na léto rozloučili se svými šatnami a vrhli se vstříc individuálnímu trénování a mezním úrovním. Léto 2019 nám umožnilo vidět šest napínavých zápasů. Pojďme se na uplynulý rok plný famfrpálu podívat v tradičním závěrečném přehledu.

Vedení jednotlivých týmů zůstala víceméně stejná jako minulý rok. Došlo celkově pouze ke třem změnám z osmi možných. Mezi koleje, u nichž jsme se novinek nedočkali, patřil Havraspár, kterému ve své páté sezóně kapitánovala brankářka Aya Watanabe. V Mrzimoru také zůstalo kapitánské céčko na hrudi stále se zlepšující chytačce Jenny Layle Gilesové, pro kterou šlo o třetí sezónu.  Ani Nebelvír změny na postu nejvyšším nehlásil, druhou sezónu si tak mohla odlétat obávaná odrážečka Theresa Veilin Brendi. To se Zmijozelem se po třech letech rozloučila střelkyně Andra Tigers, která svůj post se vší slávou přenechala bývalé zmijozelské prefektce Loralei Silwerin.

Post zástupce zažil o dvě změny více, z toho jedna byla skutečně překvapivá. Nikoho však nepřekvapilo, že pravou rukou v Havraspáru byla i nadále odrážečka Angela QuickBow, stejně jako to, že pro nebelvírskou kapitánku zůstala zástupkyní střelkyně a odrážečka Beteramis Athenodoros. Zmijozelská kapitánka si jako svou novou spolupracovnici vybrala brankářku Astorii von Pens, dívku, která byla účastnicí posledního Sedmiboje a ve vedení koleje byla zcela novou tváří; vystřídala legendární chytačku Magdarlene di Facittru. Co se Mrzimoru týče, ten byl celý rok bez zástupce. Jenny Layla Gilesová na tento post dosadila sebe samu, a tak žluté letce velela sama.

Famfrpálová vedení do Léta 2019 tedy vypadala následovně:
Aya Watanabe, Angela QuickBow
Jenny Layla Gilesová, Jenny Layla Gilesová
Theresa Veilin Brendi, Beteramis Athenodoros
Loralei Silwerin, Astoria von Pens

Letošní famfrpálové sezóně nepředcházely žádné neohlášené novinky, dokonce nebyl nikde oficiálně ohlášený ani její začátek. Faktem však je, že 20. února odtrénoval svůj první trénink Nebelvír, který si toto prvenství neurval poprvé. Na rozdíl od loňska si však odbyl i poslední trénink sezóny, a to přesně o čtyři měsíce později, 20. června. O jediný den dříve, 19. června, proběhl mimořádný a takřka celodenní celohradní trénink v rámci oslav Dne založení. Termíny zápasů byly vyvěšeny 4. května.

I letošní sezónu otevíral zápas Zmijozelu, tentokrát ovšem s Nebelvírem. Termín prvního utkání byl stanoven na 11. května od 9.30 hodin. Fanoušci se mohli potěšit téměř hodinu trvající hrou, ve níž se vyznamenali především zmijozelští střelci, kterým kralovala Hannabell Cavanaugh se třemi góly, pro niž šlo o poslední sezónu. Spoustu zmatku se pak podařilo vyvolat i prvotřídní odrážečce Therese Veilin Brendi. Ta si připsala tři sražené hráče; nebelvírští odrážeči díky ní na hřišti v sundávání protihráčů z košťat dominovali. To však červeným nepomohlo, protože ke zlatonce se s překvapivou razancí rozletěla slabší chytačka Zmijozelu Narcisse Cinerea, které se podařilo ji polapit a ukončit zápas. Skončil 30:230 pro zelené, což pro ně byl první krok k tomu, aby znovu obhájili famfrpálový pohár.

Ve druhém utkání, které se hrálo přesně o týden později, 18. května od 9.30 hodin, se proti sobě postavily týmu Mrzimoru a Nebelvíru. Fanoušky čekal zhruba o deset minut kratší zápas, zato si však mohli vychutnat třeba vyrovnanější hru na střelcích, která však byla smolná pro Nebelvír. V úspěšnosti střel vynikli žlutí v čele s Dariou Renawalti a Aaronem Livingstonem, oba shodně vstřelili čtyři góly. Nebelvír si však i nadále držel lepší statistiky na odrážeči. Tentokrát si nejvíce sestřelených hráčů (3) připsala Esmeralda Milagrosa, což je o to zajímavější, že po půl hodině přeskočila na post chytače. Na ten si však štěstí nepřenesla. Zlatonku do své dlaně po pár průletech lapila Jenny Layla Gilesová, přinesla Mrzimoru první výhru v sezóně, zatímco Nebelvír měl na kontě už dvě prohry, a zastavila skóre na číslech 240:40.

Ve třetím zápase sezóny se famfrpálovým nadšencům konečně představil tým Havraspáru, který se postavil proti letce ze Zmijozelu. Tyto dva týmy se střetly 2. června od 9.00 a jejich zápas přinesl mnoho podívané. Hrálo se více než hodinu a půl, Andra Tigers i přes svou smůlu vstřelila 6 gólů a stala se nejúspěšnější střelkyní zápasu, naopak Aya Watanabe si může gratulovat kvůli svému brankářskému umu. Elaine Robillard si vychutnala pocit tří sražených hráčů a stala se nejvraždenější odrážečkou. Výsledek byl až do poslední chvíle nejasný, dokud zničehonic prsty kolem zlatonky nesevřela Magdarlene di Facittra. Zmijozel díky tomu vyhrál druhý zápas, tabule hlásala konečný výsledek 20:280.

Čtvrtý zápas sezóny byl nejspíše nejočekávanější vůbec. Poslední utkání hadí letky mohlo na místě rozhodnout o tom, zda obhájí famfrpálový pohár. 8. června tak na tribunách napjatě nestepovali jen fanoušci Zmijozelu a Mrzimoru, nýbrž všichni, které výsledek zajímal. Pro zelené se utkání vyvíjelo více než dobře; Andra Tigers tentokrát nastřílela gólů 10, zatímco Bibi Anne, která v sezóně absolvovala jen tento jediný zápas, srazila za hodinu a půl šest hráčů. Zmijozel měl také převahu na chytači, přesto zlatonku zkrotila Jenny Layla Gilesová, která výsledek utkání otočila na 140:200 a zajistila druhou výhru Mrzimoru. Ten se tak ocitl v pozici, že kdyby porazil Havraspár, vyhrál by poprvé v historii famfrpálový pohár.

To se mu však nepovedlo. Hned druhý den ráno, 9. června od deváté ranní, se týmy Mrzimoru a Havraspáru pokusily o další výhru pro svou kolej, tentokrát však se šťastným koncem právě pro modré. Nepředznamenával to však průběh zápasu, v němž sice pět gólů nastřílela Aimée Leavittová, ale protože za Havraspár nikdo jiný neskóroval, čtyři góly Amandy Wright a tři Darii Renawalti zajistily Mrzimoru náskok. Rozhodnuto bylo v padesáté první minutě. Poslední zlatonku v kariéře si do své výkladní skříně chytil k vystavení Edmund Heusinger, který pomohl Havraspáru k vítězství a zastavil výsledek na 70:200, díky čemuž také v tabulce ŠFM Mrzimor definitivně zůstal pod Zmijozelem.

Havraspár se svou pozicí mohl ještě teoreticky něco udělat, prakticky by to však znamenalo nemalý počet gólů, který by musel vstřelit v posledním zápase proti Nebelvíru. Ten se odehrál 16. června. Závěr famfrpálové sezóny se tak nesl v poklidném duchu, přesto se však podařilo vyniknout a ukázat své kvality střelkyni Betrii Carson se čtyřmi góly, spokojená mohla být také kapitánka Theresa Veilin Brendi se dvěma sraženými hráči, kterou v ten den už nikdo nepřekonal. A radost mohla mít také z výhry, protože zlatonku chytila Esmeralda Milagrosa, skóre upravila na 90:160 a nejenže Nebelvíru pomohla k jediné výhře, uzavřela také letní sezónu roku 2019.

Ani letošní rok nebyla o reportáže z proběhlých zápasů v Denním věštci nouze. Pakliže si je chcete podrobně přečíst, můžete tak učinit přes odkazy níže:
První zápas pro Zmijozel
Mrzimor porazil Nebelvír poprvé od Zimy 2006
Zápas skvělých brankářek a zmijozelské převahy
Mrzimorská chytačka vyhrála zápas
Mrzimor si pohár nezajistil
Nebelvír zakončil mistrovství vítězstvím nad Havraspárem

Konečné pořadí jednotlivých týmů bylo překvapivé jen minimálně. Počtvrté v řadě putoval famfrpálový pohár do Zmijozelu, který v nové sezóně může zkusit na svou sérii výher navázat. Druhé místo stejně jako v roce Léto 2018 patřilo Mrzimoru, což z jeho kapitánky udělalo jednu z nejlepších, pokud ne rovnou nejlepší v historii mrzimorské koleje. Třetí místo připadlo Havraspáru, to poslední pak Nebelvíru. V tabulce níže se můžete podívat na podrobnější čísla.

Tým Z V P VG OG R ChZ
1. Zmijozel 3 2 1 35 10 25 2
2. Mrzimor 3 2 1 21 23 -2 2
3. Havraspár 3 1 2 16 21 -5 1
4. Nebelvír 3 1 2 8 26 -18 1

Tímto je letní famfrpálová sezóna definitivně u konce. Znamenala konec pro nemálo hráčů, školní famfrpálové týmy opustili například chytači Edmund Heusinger či Narcisse Cinerea, ale také odrážečka Theresa Brendi nebo střelkyně Wronka Zabloudilová. Se svými kapitánskými posty se navíc rozloučily tři dívky, do Zimy 2020 se tedy můžeme těšit na nová famfrpálová vedení, změny v týmech i na hřišti a také na svěží vítr, který se změnami většinou přichází. Nezbývá než doufat, že létání na koštěti neztratí své kouzlo a i nadále bude táhnout hráče i diváky, protože jsou to oni, kdo příběhy, které se na hřišti píšou, tvoří.

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *