Úspěchy Denního věštce v UNC

| Vydáno:
Den kouzelnického tisku a s ním již tradiční Udílení novinářských cen je za námi. Během slavnostního večera yla již popáté předána ocenění jednotlivým redaktorům i hradním tiskovinám. Podívejme se, jak si za uplynulé čtyři ročníky vedl Denní věštec.

Udílení novinářských cen 2015

Denní věštec, coby oficiální hradní noviny, má svoji specifickou roli a nikoho jistě nepřekvapí, že má každý rok svá želízka v ohni. Hned při prvním ročníku, v roce 2015, tak proměnil hned několik svých nominací.

V kategorii Redaktor roku byly za Denní věštec nominovány Bilkis Blight a Vicky Charmant. Bilkis pak obsadila druhé místo a vítězem se stal Nebelbrach Mechacha, rovněž redaktor Denního věštce, který byl však nominován časopisem Lví tlapou. Protože je novinářský rybníček na Hogwarts poměrně malý a část redaktorů působí jak ve Věštci, tak i v kolejních časopisech, mohou se k úspěchu hlásit oba časopisy.

V nominaci na Článek roku vsadil Denní věštec na článek Cerridwen Lowry AntaresGodrikův Důl – město duchů? a na Nerys Heliabel Ghostfieldovou s článkem Letem světem s C.A. PARTem I., který pak obsadil třetí místo. Článek z Godrikova Dolu dostal o jeden hlas více a umístil se na druhém místě. Jak druhé, tak i třetí místo bylo obsazeno dvěma články, a tak se z deseti nominovaných v první trojce objevilo pět článků, z toho dva byly otištěny v Denním věštci.

V kategorii Projekt roku padla volba na Grinchoviny, tedy měsíční blokařské glosy, na kterých se podílela velká část redakce přesně v duchu Grinche, avšak volba odborné poroty nakonec nepadla na tento projekt.

Zato při vyhlášení Neviditelné tváře časopisu se mohl Denní věštec opět radovat. Do boje o tento titul poslal Nerys Heliabel Ghostfieldovou, totéž učinila čítárna Sub Salix. Nerys pak obsadila druhé i první místo. Pro úplnost dodejme, že ono první místo získala právě za působení v Denním věštci, druhé za čítárnu, pokud odborná porota brala v potaz působení v redakci.

Obdobná situace nastala i v kategorii Novinářský debut roku, tam ze svých řad nominoval Denní věštec Edmunda Heusingera. Druhá nominace přišla z kolejního časopisu Corvinus Declaratio a porota opět postavila teoreticky výše nominaci Denního věštce.

Poslední kategorií je Časopis roku, do které jsou hradní časopisy nominovány v podstatě automaticky. Denní věštec naprosto ovládl tuto kategorii, když mu čtenáři dali náskok dvaceti hlasů nad druhým časopisem s devíti hlasy.

Udílení novinářských cen 2016

O rok později Denní věštec opět slavil nemálo úspěchů. Jak ve čtenářských kategoriích, tak i v odborných. V boji o titul Redaktor roku se za Denní věštec šli o přízeň čtenářů ucházet Edmund Heusinger a Nerys Heliabel Ghostfieldová. Boj to byl těsný, druhé místo připadlo Nerys, když Edmund získal o jediný hlas víc a obsadil první místo.

Článkem roku se za Denní věštec měl stát Nový kvidyč – minulost a perspektiva ostříleného redaktora Nebelbracha Mechachy a Posmrtný rozhovor Lilien Emity Meissed. I zde o konečném pořadí rozhodl jediný hlas. Na prvním místě se sice neumístil článek z Denního věštce, ale druhé místo patřilo právě Posmrtnému rozhovoru. O jeden hlas zůstal pozadu článek od Nebelbracha, ovšem vydaný v časopisu Lví tlapou.

Nominaci na Projekt roku si vysloužil v Denním věštci opět předvánoční maratón. Tentokrát šlo o 32 článků v rámci Potterovského prosince. Druhým projektem pak byl Komik(s) DV, který obohacuje hradní noviny dodnes. V těžké konkurenci pak obsadil Potterovský prosinec třetí místo.

Coby Neviditelnou tvář časopisu nominoval Denní věštec opět Nerys Heliabel Ghostfieldovou a Alfa Wolfmoona, autora zmiňovaného komiksu. A jak je při UNC dobrým zvykem, rozhodl opět jeden hlas. Druhé místo získal Alf, první pak opět po roce Nerys, která byla opět nominovaná i za Sub Salix.

Novinářským debutem roku se za Denní věštec měl stát opět havraspárský student, tentokrát Martin Lerelin. I o jeho umístění na prvním místě rozhodl jeden hlas.

Denní věštec po obhajobách několika titulů individuálních ocenění získal první místo opět i v kategorii Časopis roku. Jeho vítězství už nebylo s takovým náskokem, ale i náskok v podobě sedmi hlasů je úctyhodný.

Udílení novinářských cen 2017

Třetí ročník se přihlásil o slovo v únoru 2017 a ani tehdy Denní věštec nevyšel naprázdno. Redaktorem roku z jeho řad měla být opět Nerys Heliabel Ghostfieldová, která byla nominována zatím každý rok. Oproti tomu Gita Hrdličková se v nominacích objevila poprvé a dokonce šlo o vůbec první zelenou nominaci Věštce. Ani jedna však nedosáhla na první místo, ale čtenáři jim přisoudili místo třetí a druhé, na které může být jejich redakce taktéž pyšná.

Články pro Článek roku, které byly vybrány šéfredaktorkou Denního věštce, pocházely z per nebelvírských studentů. Hekatea Centaurix se představila svým článkem S Denním věštcem na cestách: Renesanční perla Moravy, Nebelbrach Mechacha pak vytáhl do boje s článkem Některé dítě je asi prokleté, se kterým slavil u čtenářů úspěch a získal první místo.

Co se týče Projektu roku, tak tam opět vsadil Denní věštec na komiks, konkrétně na sérii Ve víru času aneb Hledá se Golem a na Turnaj Shnilé dýně. Umístění bylo opět velmi těsné a na prvních třech příčkách se sešlo pět projektů. Ty, které byly nominované Denním věštcem, obsadily třetí a druhé místo.

Nerys Heliabel Ghostfieldová byla opět nominovaná v kategorii Neviditelná tvář časopisu. Možná by se mohlo zdát, že bychom si bez ní ani tuto kategorii nemohli představit, ale spíše bychom si bez ní nemohli představit redakci. Spolu s ní se o přízeň odborné poroty vydala bojovat i Lilien Emity Meissed coby správce bloků Věštce. Lilien byla navíc nominovaná také redakcí časopisu Corvinus Declaratio a nakonec obsadila druhé místo. Tuto kategorii opět ovládla Nerys.

Novinářský debut roku opět patřil Havraspáru, ale tentokrát redaktor nepocházel z redakce Věštce. Ten se rozhodl nominovat Esmeraldu Milagrosa a ta obsadila třetí místo.

Titul Časopisu roku tentokrát neputoval do Denního věštce, nicméně druhé místo není nic, za co by se měl stydět.

Udílení novinářských cen 2018

Ve čtvrtém a zatím posledním ročníku nominoval Denní věštec na Redaktora roku Edmunda Heusingera a Narcisse Cinereu, která pak s přesvědčivým náskokem jednadvaceti hlasů opět navrátila tento titul do redakce Věštce.

Nominaci na Článek roku si vysloužilo retrospektivní dílo Lilien Emity Meissed Vzpomínáme: Halloween na Hogwarts v průběhu let a statistika Theresy Brendi OVCE – oblíbenost předmětů v historii. Tyto články se sice neumístily na stupni vítězů, ovšem redakci Věštce mohlo těšit i umístění autorů, kteří sice byli nominováni kolejními časopisy, ale působí také v Denním věštci.

Mezi Projekty roku se přihlásil Denní věštec opět s halloweenským tématem, tentokrát se speciálem k tomuto svátku, a prázdninovou Stezkou čarodějů, ta si nakonec vysloužila první místo a Halloweenský speciál Denního věštce se umístil na místě třetím.

Na Neviditelnou tvář časopisu byla nominovaná Narcisse Cinerea a nikoho snad nepřekvapí, že i Nerys Heliabel Ghostfieldová, jež tento titul získala již počtvrté. Narcisse zůstala jen jednu příčku za ní.

Mezi nováčky v redakci vybrala šéfredaktorka Blakea Towerella a Olivii Henrietu Větroplachou, která nakonec titul Novinářský debut roku získala, vrátila jej opět do Denního věštce a později se stala šéfredaktorkou kolejního časopisu.

Časopisem roku se stal nakonec Denní věštec, kterému se po roce vrátil tento titul s drtivým náskokem 28 hlasů, tedy největším, jaký kdy v UNC byl dosažen.

Jak si stál Denní věštec při letošním Udílení novinářských cen, se můžete dozvědět z článku Narcisse Cinerey UNC 2018 – reportáž ze slavnosti.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *