Pod stromečkem celý „HP svět“

| Vydáno:
Svět Harryho Pottera nás provází již dvacet let. Vždycky, když kolem nějakého filmu či knihy nastane velký boom, chopí se majitelé práv a obchodníci šance nabídnout fanouškům co nejvíc možností, jak se obklopit vším, co jim připomíná jejich hrdiny a svět, který si zamilovali. Fanouškovských předmětů, které jsou spjaty s Harry Potterem a přidruženými světy, se za dvacet let nakupilo několikanásobně. Pojďme se podívat na to, čím můžete sobě či svým blízkým udělat na Vánoce radost!

Jedny z prvních věcí, které si domů fanoušek čehokoliv pořídí, jsou bezesporu knihy a filmy. V samém počátku blázince kolem Harry Pottera byly v nabídce české a zahraniční verze základní série. Jako doplňkové knihy k nim přibyly tři další tituly, které se objevovaly i v příběhu: Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků a Bajky Barda Beedleho. Jako poslední se objevil osmý doplňkový díl v podobě divadelní hry Prokleté dítě.

V průběhu let se ale na knižních pultech objevila spousta knih, které mapovaly svět Harryho Pottera počínaje různými lexikony přes bestiáře až po jiné tematické tituly. Na obrázku můžete vidět náhodný výběr.

Po dopsání knižní série o Harry Potterovi se J. K. Rowlingová rozhodla dobýt svět v jiných vodách a pustila se do psaní detektivek – pod pseudonymem i bez něj. Knižně vyšel také její projev k absolventům Harvardovy univerzity pod názvem Skvělý život.

Během let se mnohé z výše zmíněného dočkalo dalších vydání, zpracování v podobě scénářů, atd. Mohlo by se zdát, že co se knih týká, už není kam se posunout. Přesto se na trhu objevila další novinka v podobě krásných velkých ilustrovaných vydání Harryho Pottera.

Zmiňovala jsem hned na začátku kromě knih i filmy. Dnes lze koupit na DVD kolekce za zvýhodněnou cenu. To nejlákavější na těchto DVD jsou bonusové doplňky, které vás provedou světem natáčení, dopřejí vám vynechané scény, rozhovory s tvůrci i herci či pohled do zákulisí.

Abychom neopouštěli knižní svět příliš razantně, zůstala bych ještě ráda u pergamenu. Skvělým tahem na trhu byly omalovánky s Harry Potter tématikou, které potěší každého, kdo má rád relaxační malování či jakoukoliv práci s pastelkami.

Za zmínku ale stojí ještě různé zápisníky, bloky, kalendáře, nálepky, plakáty či dopisní papíry

Nyní se přesuneme k další velké oblasti oblíbené u fanoušků. To jsou počítačové a playstation hry. Zde musím odkázat na úžasné články Edmunda Heusingera, které zpracoval pro Denní věštec:
1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl, 5. díl, 6. díl, 7. díl, 8. díl a 9. díl

Jste-li hračička a rádi si namáháte hlavu a oči, nicméně o koukání do obrazovky nestojíte, rozhodně stojí za pořízení některé z puzzlů, které jsou v nabídce. Můžete vybírat od 3D puzzlů různých velikostí a cen až po klasická puzzle s HP tematikou. K zakoupení je také několik 3D dřevěných modelů.

Pokud jsou mezi vámi fanoušci různých deskovek či jiných společenských her, třeba si vyberete z následujících možností. Mezi ty nejlevnější hry patří rozhodně ty karetní. Existují různě graficky zpracované klasické karty. Na trhu se objevuje několik deskovek. Mezi ty propracovanější patří třeba Bitva o Bradavice, kterou můžete vidět na obrázku níže. Pro milovníky šachu jsou v nabídce potterovské šachy, za ty už si ale připlatíte.

Chce-li film v dětském světě zaujmout vysoké místo, je třeba se objevit v Simpsonech a mít své lego. I toho se značka Harry Potter dočkala. Samozřejmě jako spousta stavebnic Lego jsou i ty potterovské pro nadité peněženky, nicméně i tak – každé hravé srdce plesá. K zakoupení je například Bradavický hrad, Bradavický expres, Velká síň či různé drobnější předměty jako postavičky, magičtí tvorové či famfrpál.

Mezi velmi zábavné dárky a výbornou součást společenských událostí patří určitě Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak, se kterými si jistě užijete hodně legrace – nesmíte se ovšem nechat zmást krabičkou. Existují totiž fazolky vyloženě ovocné, ta pravá zábava ovšem přichází s krabičkou, která obsahuje i fazolky nechutné – ušní maz, špínu, smrduté vajíčko či zvratky. Dobrou chuť!

Zůstaňme chvíli u jídla a sladkostí. Milovníky žabiček jistě potěší možnost koupit si čokoládovou žabku – délka doskoku však není doložena! Ty, co rádi mlsají, můžete obdarovat ovocnými slimáky.

Máte-li rádi svůj HP svět u sebe a dáváte-li přednost praktickým věcem, oceníte možnost koupit si něco z pestré nabídky tašek, kabelek a batohů. Na obrázku se můžete podívat na malou ochutnávku!

Ještě bohatší v rozmanitosti výběru je kategorie oblečení. Dneska se totiž můžete potterovsky obléct téměř od hlavy až k patě. Můžete dát přednost obecným Harry Potter motivům či dát najevo příslušnost k některým kolejím. Kromě tradičních doplňků, jakými jsou hábity či šály, můžete vybírat mezi tričky, mikinami, ponožkami, pyžámky, atd.

Za trochu méně horentní sumy si můžete pořídit nejrůznější možné doplňky. Šperky v podobě náhrdelníků, náušnic či náramků, můžete si pořídit čelenky, opasky nebo dokonce hodinky. Opět můžete vyjádřit příslušnost ke koleji. Můžete ukázat, že fandíte relikviím smrti, smrtijedům či svobodnému domácímu skřítkovi Dobbymu. Objevují se ale i další motivy, jako jsou fénix, kámen mudrců či obraceč času, který se v dnešní uspěchané době může jistě hodit!

Zbývají nám už jen poslední dvě kategorie, které jsou ale v obchodech hojně zastoupené a nabízí množství krásných věcí. Tou první kategorií jsou rekvizity z Harryho Pottera. Za tyto repliky si samozřejmě řádně připlatíte, ale jistě ozdobí každé místo, kde se ocitnou. Asi nejraději sáhnete po replikách hůlek. Navíc nejde o ledajaké hůlky, ale o přesné kopie hůlek vašich oblíbených hrdinů. Vybírat ale můžete také ze sportovních potřeb, kouzelnických peněz a magických předmětů, které se během série objevovaly…

Do poslední kategorie jsem zařadila… všechno ostatní! Najdete zde vše od hrníčků přes záložky, rohožky před dveře, peněženky, plyšáky až po papuče. Harry Potter je výnosná značka, takže pokud byste chtěli žít ve stoprocentním potterovském světě, nic vám nebrání! Posuďte sami na obrázku níže… A to jsem zde ještě nezařadila povlečení, různé figurky, kotlíky, cedulky na zeď a tak dále a tak dále…


Zajímalo mě, zda lidé této možnosti – vlastnit něco s motivem Harry Potter – využívají a čím se nejčastěji obklopují. Zeptala jsem se tedy v redakci Denního věštce, jaké poklady jednotliví redaktoři ve svých komnatách ukrývají.

Položila jsem všem dvě otázky:
 1. OTÁZKA
Máte doma nějaké rekvizity či předměty, které se vztahují k Harry Potterovi? (Tzn. tematické oblečení, knihy, hry, PC hry, šperky, předměty typu hůlky atd.)
2. OTÁZKA
Je něco z toho, co nabízí fanouškovský trh HP, co nemáte, ale moc byste to chtěli?

A takto odpověděli:

AMANDA WRIGHT
1. „Ačkoliv jsem velký fanda Potterovského světa, tak toho u mne doma nenajdete mnoho. Mám dva moc pěkné hrníčky, jeden dokonce ručně malovaný s věnováním, poté samozřejmě všechny možné (snad i nemožné) knihy, a to i v angličtině, pyžamo, tričko, mikinu a přívěsek.“
2. „Jé! A kolik toho je. Vždycky, když se procházím v různých obchodech a zahlédnu něco s touto tématikou, jsem schopná si ty věci prohlížet celou věčnost. A o mudlovských internetových obchodech nemluvě,“ zasměje se. „Každopádně kdybych se měla rozhodnout, co bych chtěla úplně nejvíc, bude to asi obal na mobil a takový ten zimní set – tedy šála, rukavice a čepice.“

NARCISSE CINEREA
1. „Doma toho mám přehršel! Knihy jsou naprostou samozřejmostí, o tom vůbec nemluvě, mám však také například tričko, hřejivé papuče, několik párů ponožek, podložky pod hrnky, polštář, svou vlastní hůlku, Pobertův plánek, spoustu samolepek, obrázků, dokonce i hrnek, záložku do knížky, obal na knihu se Severusem, dva zmijozelské přívěsky,“ sama je mimořádně zděšená tím, co ze sebe vysypala. „Upřímně doufám, že mě teď nikdo nevykrade! Je toho moc, ale je to určitý druh sběratelské vášně.“
2. „Já mám zálusk na všechno!“ zasměje se.

BLAKE TOWERELL
1. „Ano pár jich mám – třeba kartičku z čokoládových žabek, ale jinak jich moc nemám.“
2. „Nejsem zas tak obrovský fanoušek HP, abych si musel kupovat každou blbost, takže momentálně asi žádnou věc s tematikou HP nechci.“

ALF WOLFMOON
1. „Mám všechny knihy plus Famfrpál v průběhu věků, Bajky, Fantastická zvířata a kde je najít, výroční knihu Britského muzea, hůlky, pečeť Hog, část šachu, peníze od Gringottů…“
2. „Chtěl bych určitě obraceč času, svítící hůlku a šálu Nebelvír.“

THERESA BRENDI
1. „Jo, lhala bych, kdybych tvrdila, že doma nic nemám, nicméně faktem je, že jsem většinu věcí dostala až poté, co se všichni dozvěděli o Hogu a mysleli si, že jsem tím naprosto posedlá. Většinu věcí nenosím, nemám vystavenou nebo zapírám, že o nich vůbec vím,“ zasměje se.
2.  „Není nic takového. Líbí se mi sem tam nějaké triko nebo mikina, ale to je tak všechno. Nakonec je to pořád jenom nějaký krám nebo kus hadru, který prostě nepotřebuju,“ zazubí se.

NEBELBRACH MECHACHA
1. „Ano, mám doma hůlku Nevilla Longbottoma, zlatonku a hogwartský hábit.“
2. „Asi ani ne. Myslím, že mám všechno důležité. Hlavně své kouzelnické schopnosti, zbytek je jen taková dekorace.“

CERRIDWEN LOWRA ANTARES
1. „Když jsem byla největší fanoušek, tak jsem naštěstí neměla dost peněz na rozhazování a smířila jsem se s tím, že nic sbírat nemůžu,“ zasměje se. „Pár věcí se ke mně nakonec dostalo, ale nestojí to moc ani za zmínku. Hrála jsem první tři díly jak na PC, tak na Playstationu (na tom druhém jmenovaném byly ty hry daleko lepší), takže jsem je v nějakou určitou chvíli vlastnila. Podařilo se domů sehnat nějaké menší lego. A pamatuji se, že jsem před mnoha a mnoha lety měla jakousi sadu na kouzlení s kartami s motivem HP. Jo a ochutnala jsem tehdejší pradávné Bertíkovy fazolky! Tím to tak nějak asi končí. Knihy nezmiňuju, to se rozumí samo sebou (1–7 v AJ, 1–6 v ČJ, nějaké doprovodné v jejich prvních českých edicích…).“
2. „Mám v plánu si koupit ty ilustrované verze knih! Jednou!“ zazáří úsměvem. „Jinak by to bylo spíše o náhodě, co by mi zrovna padlo do oka, vím, že na většinu věcí (hůlky apod.) by se jen prášilo… Ale pokud mi někdo chce koupit Lego Bradavice, tak se nebráním! To bych i oprašovala!“ zakření se.

NIANE Z LIBELUSIE
1. „Mám doma samozřejmě všechny možné i nemožné knihy s tematikou HP, hůlku a peníze Gringottů. Také obraceč. V poslední době se ke mně dostalo i oblečení – ponožky, trička či pyžámko. Hojně využívám v mudlovské práci Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak při besedách o světě Harryho Pottera. A určitě by se za ty roky našla spousta drobností ve formě nálepek, plechovek, dopisních papírů…“
2. „Určitě bych brala nějaký pěkný hrneček, případně mikinu či tričko,“ usměje se.

EDMUND HEUSINGER
1. „Ano, mám hry, PC hry, knihy, Snapeovu hůlku (díky letňákové tombole), Růžovou hůlku a pár dalších drobností.“
2. „Jé, já bych nakupoval všechno, co by šlo! Určitě bych bral do skříně také něco v havraspárských barvách, ale znáte to: jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná a třetí plná pavouků…“ směje se.

Jak lze usoudit z odpovědí, minimálně redaktoři Denního věštce jsou z větší části sběratelé.
A co vy? Najdou se sběratelé i mezi vámi? Jste doma obklopeni světem Harryho Pottera? Pochlubte se nám v komentářích!

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie


Odkazy na stránky, ze kterých byly zapůjčeny obrázky:
https://www.fantasyobchod.cz
https://prodimage.images-bn.com
https://www.databazeknih.cz
https://www.dvd-premiery.cz
https://www.herni-svet.cz
https://images-na.ssl-images-amazon.com

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. Já mám doma Nebelvírský batůžek, mikinu, Bajky, První díl HP. Vyrobila jsem si hulku a přetřela jsem si obal na telefon do Nebelvírských barev.

  2. Aaawwww… Souhlasím s Cerri, taky mám zálusk na ilustrované knihy… jednou 🙂
    Jinak je toho u nás doma poměrně dost, ale nejnovější úlovek je lego Velká síň o:-)
    Díky za článek!

  3. Ahoj. Jsem tu pro radu – sháním knihu pro dceru obsahující nákresy různých postav z Harryho Pottera – pravděpodovně skicy k natáčení filmů. Viděl jsem ji v Praze v Hamleys. Velikost cca A4, cca 3 cm tlustá. Poradíte?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *