Rok 2023 v kostce – část první

| Vydáno:
Máte pocit, že se toho na naší škole moc neděje? Nudíte se? Kupte si medvídka mývala a přečtěte si náš celoroční přehled. Pak uvidíte, že rok 2023 byl událostmi přímo nabitý.

Leden

Pro nejstručnější shrnutí stačí kliknout na mrzimorská memes.

Rozebíhá se akce jezero

Zakázaný les se ocitl pod vodou ze znečištěného jezera a navštívit ho bylo možné jen s potápěčskou přilbou. Mezi obyvateli Bradavic se začala šířit podivná nemoc – Calycocorsus stipitatus – která vedla k hromadnému plešatění. To, jak schovat anténku, se stalo módním tématem č. 1 několika příštích měsíců, a zatímco Kouzelné kadeřnictví krachovalo, výrobci paruk a klobouků si mnuli ruce.

Spojitost mezi nemocí a zaneřáděným jezerem byla jasná. Už 4. ledna profesoři vytáhli další ústřižek pergamenu, ze kterých se posléze skládaly receptury k pěti lektvarům pro vyčištění jezera. Tehdy skončily na ošetřovně zdravotnice madam Oresta McCollin Vianueva a Hekatea Centaurix.

26. ledna se uskutečnila výprava do lesa, kdy se zástupci kolejí i profesorského sboru vydali v potápěčských přilbách do jezera. Setkání s jezerními lidmi dopadlo úspěšně, slíbili ingredience do lektvarů za správně uhodnuté hádanky. A v jezeře se začaly mezi odpadem objevovat i „podivné chumle“. První žaberník si přinesla Envy Reeves, ale první ponor uskutečnila Enola Gatito dne 28. ledna.

Související články:
Bez přilby ani krok od Simelie Mallorny
Záchranná mise od Nicolette Marique Leroy
Calycocorsus stipitatus od Nicolette Marique Leroy
Rozhovor s madam Orestou od Nicolette Marique Leroy

Konkurzy a personální změny

V rámci omlazení profesorského sboru byl vypsán konkurz na 2 nové vyučující. Záhy přibyl i konkurz na nového kolejního ředitele Havraspáru a supervizora kvízů. Konkurz na kolejního ředitele Mrzimoru skončil neúspěchem bez jediného přihlášeného účastníka.

Vypsaná profesorská místa nakonec zůstala rovněž neobsazená, inspektor výuky Filius Orionis zamítl obě přihlášky.

3. ledna oficiálně přebrala vedení havranů Grace Annabeth Reatcher od Zendaera Amattise, ale tím změny v Havraspáru nekončily. Novou prefektkou a zástupkyní famfrpálového kapitána se stala Envy Reeves po odchodu Penelopy Parren. Addie Hazel povýšila na famfrpálovou kapitánku.

Ve Zmijozelu Noah Limbani předala zlatý plíšek Nesse Naiadés, kterou na prefektovi nahradila Rhea De Morgan. Enola Gatito se stala famfrpálovým kapitánem po Maye Prinz a za svého nástupce si zvolila Gregoryho Silvestra Wernera.

O dva dny později se do zaměstnaneckého pláště převlékl havraspárský absolvent George McGloid.

Konec roku Zima 2023 a ŠFM

Na začátku ledna probíhal urputný boj mezi Nebelvírem a Zmijozelem o školní pohár, který byl v jednu chvíli na bod vyrovnaný. 9. ledna přesýpací hodiny ukazovaly shodně 66 757 bodů pro obě koleje. Nicméně 22. ledna pan ředitel vyhlásil vítězem Zmijozel, který zvítězil s rozdílem pouhých 320 kamenů.
Saiph Lacaille vybojovala i titul Snaživce roku s 9 066 body.
Řád Vox Scholaris byl udělen madam Mintace Orionis.

ŠFM ovládl Zmijozel, když 14. ledna chytačka zelených Sarah Thompson ukončila zápas v 33. minutě jediným úspěšným průletem.

7. ledna také hrad opustila havraspárská famfrpálová kapitánka Betria Carson, která by se po přestupu do profiligy již nemohla aktivně účastnit svého oblíbeného sportu.

Související články:
Jediným průletem k výhře v ŠFM od Amandy Wright
Famfrpálová sezóna Zima 2023 od Amandy Wright
Nejvyrovnanější souboj v dějinách od Nebelbracha Mechachy
Detektivní vyšetřování organizovaného zločinu? od Enoly Gatito
Závěrečná slavnost Zima 2023 od Mariely Rosalie Amorfereové

 

Odchod Niam i Tir-na-nog a výprodej v salonu NiT

2. ledna se objevila zpráva, že jedna z hradních módních ikon Niam i Tir-na-nog zažádala o odchod z hradu. Před svým odchodem ovšem zmínila, že naposledy ve velkém naskladní zboží a osazenstvo hradu se jalo rozprodávat majetek ve velkém. Sovy, školní uniformy, stříbrné žabky… Vetešník ještě nikdy neměl tak přecpané regály.

Dva speciální rozlučkové předměty, které se o výprodejovém víkendu 14.–15. ledna objevily na pultech, byly Plyšový holub a Nit z NiTě.

Odchod madam Niam, spolu s dramatickým zabodnutím jehly do profesorského stolu ve Velké síni, zdokumentoval inspektor výuky Filius Orionis v Myslánce.

Související články:
13 otázek nejen pro shopaholiky od Tery Poe

Ostatní události v bodech

  • Rozeběhla se registrace, ve které nováčkové psali esej na téma „Můj kouzelnický vzor“. Vpuštěni byli 24. ledna.
  • Dluh u agentury Žlutá tlapa se snížil na 33 galeonů a oddlužení se tedy značně přiblížilo.

Únor

Akce jezero v plném proudu

Speciální Komnata nejvyšší potřeby denně sloužila udatným potápěčům se žaberníky i nadšeným luštitelům hádanek jezerního lidu. První zdařilý ponor provedla 1. února Nicolette Marique Leroy a povedlo se jí vylovit další útržek pergamenu.

Třetí hádankou se staly dlouho obávané Prasinky, které luštitelům motaly hlavu až do úplného konce a vyžádaly si 12 neúspěšných ponorů a bezpočet teorií.

Zároveň se obyvatelé hradu pustili ve velkém do čištění jezera. Koleje se složily a poskytly madam Orestě stovky kusů rumexu obtusifolius a potentilly palustris na léčení nemocných tahačů.

Související články:
Hradní sounáležitost od Simelie Mallorny
Memes pro každý den V. – jezerní speciál od HK
Modré potápěčky o ponorech a čištění jezera od Eilonwy Ellesméry
Při ponoru vám budeme držet palce od Eilonwy Ellesméry

 

Začátek roku Léto 2023

S novým školním rokem přišly novinky na poli výuky. Aby se zabránilo znudění Moudrého klobouku, byl přesunut do haly se semináři a dobrovolníkům jednou za termín přiřkne náhodný seminář s dvojnásobnou bodovou odměnou. Neobešlo se to bez menších problémů, ale již 14. února byl klobouk plně funkční a k dispozici studentům a jeho radu využilo 38 zapsaných.

Zároveň byl zdražen zápis u opakovaně zapsaných předmětů. Po nedokončení se zápis dvojnásobně zdražuje. To byla pro mnohé po výprodeji v salonu NiT jistě velká finanční ztráta.

Nejrychleji zaplněným předmětem se stala Spánkologie, která byla obsazena již minutu po spuštění zápisu. Následovala ji Kouzelnická němčina, oba předměty z pera inspektora soutěží Tadäuse Trotterticklera.

Týdenní výzvy

Velkou novinkou se 19. února staly týdenní výzvy, ve kterých obyvatelé hradu plní 5 náhodných úkolů (včetně velmi neoblíbené specializace v agentuře Žlutá tlapa) a mají možnost získat peníze, karamely Jazyk jako jelito, Hvězdný prášek, Přenosnou bažinu či žaberník. Reakce na tuto novinku byly jednoznačně pozitivní.

Splacení dluhu v agentuře Žlutá tlapa

Tento běh na velmi dlouhou trať byl zdárně zakončen 24. února. Pan Orionis splacení dluhu ze znovuotevření agentury v roce 2022 přitom odhadoval až na květen 2023! Nebelbrachův odhad z prosince byl přeci jenom blíže pravdě.

Související články:
Jak se splácí dluh od Filiuse Orionise
Uzavření Žluté tlapy od Hannabell Cavanaugh
Zachraňujeme agenturu Žlutá tlapa od Nebelbracha Mechachy
Zachraňujeme agenturu Žlutá tlapa – nabízené brigády od Nebelbracha Mechachy

Den mazlíčků 27. února

Krátce po příchodu kluběnek se na Den mazlíčků objevili v útulku v Godrikově Dole maguáři. Koťata byla vykoupena během hodiny.

Ostatní události v bodech

  • 11. února náhle podražilo oblečení v salonu NiT a o pár dní později návrháři přišli o možnost dostat kus jimi navrženého oblečení zcela zadarmo. Svoje výtvory si nyní mohou zakoupit v krámku Krejčovská dílna otevřeném 23. února.
  • Na Valentýna se po roce objevil krámek U Srdcové královny.
  • U magíků se začala zobrazovat procenta jejich držitelů. Byli tedy odhaleni nejvzácnější i nejběžnější magíci.
  • V Hračkářství Dlouhý nos se 23. února objevily sovy navržené Čuuči Taygetou. Modely kulíška nejmenšího i sovy postarší byly okamžitě pryč.
  • Noah Limbani uspořádala další ročník Městečka Prasinky.

Březen

Personální změny

Havraspár přišel v březnu jak o pokladnici Markétu Maky Modřínkovou, tak o prefektku. Elizabeth Eileen McAlcarnar odstoupila a post převzala Valerie Madeleine Leau. Role pokladnice se nakonec ujala třeťačka Eigrela Alesev.

Supervizorkou kvízů se po panu Oliveru McCollinovi stala modrofialová Angela QuickBow.

I v Mrzimoru proběhly změny. Déessera Embrasse odešla do mrazáku a prefektský post tak po ní obsadila druhačka Ivy Emersonová.

Blátobraní

Ještě nikdy nebylo bláto tak žhavou komoditou! Celý hrad po několik dní hňácal na hrnčířských kruzích masky, koule či golemy. Mnohé koleje začaly rozprodávat zásoby bláta z kumbálů, zdobené masky se prodávaly a vyměňovaly jedna radost. Tato akce se dá označit za jednoznačný úspěch.

Související články:
Novinky poloviny školního roku Léto 2023 od Nicolette Marique Leroy

Změny na Příčné ulici

Z důvodu plešatící nemoci bylo na čas uzavřeno Kouzelné kadeřnictví. Ačkoli ho občas stále někdo využil, aby si na 24 hodin dopřál pocit bujné hřívy, katastrofická ekonomická situace mluvila jasně. Šlus. Ihned poté madam Malkinová otevřela butik, kam doskladnila klobouky, čelenky a pláště.

9. března se pak objevila zpráva, že nově zvolenou zástupkyní vedoucí na PU se stala madam Ginevra de Naga!

Ostatní události v bodech

  • Lektvar štěstí lze od března využít na zvýšení šance na nalezení pokladu v Ďáblově jámě. Jeho účinek trvá dvě minuty, ale jde o levnější variantu očarovaných náramků.
  • Proběhla velká úprava profilů. Portréty fialových dostaly samostatnou sekci, Status se schoval do Infa a objevily se Efekty, kde je vidět, jak moc unavení jste z tahání předmětů z jezera.
  • I v majetku se děly věci. Truhly, skříně a krabičky byly očarovány, aby zářily, když na ně najedete hůlkou. Do měšce se automaticky začaly ukládat lektvary a ingredience.
  • Za magíka „Mlsoun“ se začala dávat odměna „Hromada fazolek“. Stačilo si ji přivolat kouzlem ACCIO na stránce s magíky.
  • Úspěšně proběhl sraz v Praze, který si vzal na starost nebelvírský duch Martin Matýsek.
  • Havraspár se dočkal nového artefaktu. Místo Roweniných brýlí si kolejní ředitelé předávají diadém. Ve Zmijozelu se prsten Salazara Zmijozela vyměnil za medailon.
  • 25. března se objevila možnost přihlásit mazlíčka na první bradavické olympijské hry.
  • 26. března proběhlo každoroční Udílení novinářských cen. Vítězným časopisem se stal Hadí král a o ocenění šéfredaktorka roku se podělily Amanda Wright a Aya Watanabe.
  • Proběhla změna licencí pro mazlíčky, za každých 500 štístek je nyní možné si zvolit licenci bez ztráty štístek.

Duben

Olympiáda a mazlíčci

3. dubna se objevila možnost povýšit vztah s mazlíčkem na novou úroveň, ovšem pouze pro ty plně vytrénované. Mezi prvními, kdo tuto možnost využili, byl pan ředitel. Tím se ale připravil o možnost dobrého umístění v probíhající olympiádě.

Závodilo se ve třech kategoriích – běhu, skoku do dálky a lezení na strom. Proběhla dvě kvalifikační kola, přičemž toho prvního se účastnilo 44 mazlíčků.

Související články:
Olympijský zpravodaj – běh, skok a šplh od Eilonwy Ellesméry

Znovuotevření soubojového klubu

V lednu přicházely první zprávy o tom, že se v soubojáku něco děje. V dubnu se už ale práce rozeběhly naplno, a dokonce došlo k uzavření sklepení.

20. dubna se soubojový klub slavnostně znovuotevřel a i přes zkušební provoz přilákal plno zvědavců. Objevily se nové kartičky s kouzly, na nichž se podílely Barbara Arianne Lecter, Veronica Narcissa Williamsová či Christina Elizabeth Stark.

Související články:
Hog v kocke – Souboják 1 od Amandy Wright

 

Personální změny

Mrzimoru se opět předávala štafeta. Prefektka Arnika Roztodivná přenechala svůj post druhačce Olivii Wines.

I v Havraspáru změny nebraly konce – primuska Melanie Abott složila funkci a odebrala se k tučňákům. Funkci převzala Envy Reeves a stříbrný plíšek získala teprve prvačka Hayley Moon.

Ostatní události v bodech

  • 6. dubna se u příležitosti Velikonoc opět otevřel obchod Ušákovo doupě a na pultech Příčné ulice se objevilo několik jarních kousků.
  • Byly zkompletovány všechny recepty na lektvary potřebné k vyčištění jezera.

Květen

Personální změny

Nebelvírská absolventka Rain Bow Arrow se stala zaměstnancem hradu.

Soubojový klub a Silácký ring

Nejenže se souboje začaly objevovat v týdenních výzvách, soubojový klub se otevřel studentům druhého ročníku! Mohou si zde potrénovat, než se vydají prozkoumávat sklepení a bojovat s příšerami.

Ke konci května se objevil i nový magík „Mistrovství živlu“. K jeho získání stačí posílení živlu na 10.

Oproti tomu v Siláckém ringu se při prohraném zápasu můžete lehce zranit! Famfrpáloví kapitáni museli zas a znovu odemykat apatyku pro podřené studenty.

Zároveň se objevily informace o čtvrté koncentraci. V síni Akademie naleznete ve Statutu kolonku Odkoukání nového kouzla IV. stupně, bude tedy někde na obzoru!

Olympiáda

Skončila první mazlíčkovská olympiáda, již opanovala čtveřice mazlíčků. Noširo Mayi Prinz, Nerys Saiph Lacaille, Číčák Clapse Crapse a Okanagan madam Any Dawson mezi sebe na stupně vítězů v podstatě nikoho nepustili.

Související články:
Olympijský přehled: Známe vítěze! od Eilonwy Ellesméry

Ostatní události v bodech

  • 11. května byla spuštěna tradiční anketa Osobnost Hogwarts. Do finále se jen těsně neprobojoval Filius Orionis.

Červen

Turnaj v soubojovém klubu

Vyhlášení turnaje bylo příjemným překvapení pro všechny obyvatele hradu. Zápisné stálo pouhých 5 srpců a mohli se přihlásit všichni od druhého ročníku výše. K soubojům byla potřebná pouze koncentrace 1, takže podmínky byly velmi vyrovnané i pro novější soubojníky.

Přihlásilo se jich celkem 55 a zejména první den soutěže byla Velká síň zaplavena žádostmi o další souboj. Bojoval totiž každý s každým. Úplně první souboj svedla Faye Sages s Enolou Gatito, z nějž vítězně odešla Enola.

Netrpělivě všichni čekali na účast pana Ernieho Cihličky, protože ten, ač přihlášen, se na hradě příliš často neobjevoval.

Celkem se odehrálo 1 378 soubojů a vítězně z turnaje vzešel inspektor výuky Filius Orionis, který porazil hned 44 svých protivníků.

Související články:
Hog v kocke – Souboják vol. 2 od Marylin Cuthbert

Akce Jezero

Ačkoliv Zmijozel zásluhou Saiph Lacaille uvařil vodní lektvar již v květnu, až v červnu se dalo vaření a sběr ingrediencí do pohybu ve velkém. Havraspárský vzdušný lektvar uvařila Aya Watanabe, zemní lektvar po problémech se škrknami Luna Sparrow a Theodor Mudd. 20. června umíchala astrální lektvar madam Hekatea Centaurix.

Související články:
Výprava do lesojezera od Nicolette Marique Leroy

ŠFM a školní pohár

Školní famfrpálové mistrovství bylo sice zahájeno již 27. května zápasem mezi Nebelvírem a Zmijozelem, hlavní část soutěže ovšem proběhla v červnu. Nebelvír i Zmijozel porazil Havraspár. Zápas NebelvíruMrzimorem ukončila Skylar Blair Anderson jediným úspěšným průletem.

Mrzimor následně utrpěl porážku i od Zmijozelu a Havraspáru. Ze zisku poháru se radoval Nebelvír se třemi výhrami.

I bodování opanoval Nebelvír a těšil se tedy ze dvou trofejí v jednom školním roce! Pouze Snaživce roku uzmula mrzimorská studentka rozšiřujícího ročníku Amanda Wright se 6 867 body. Amanda zároveň obdržela i Řád ostrého brku za přínos hradní novinařině.

Další řády byly uděleny panu Tadäusi Trotterticklerovi za výuku, madam Grace Annabeth Reatcher za vypisování kvalitních soutěží a panu Filiusi Orionisovi za dlouholetou práci coby inspektora výuky.

Související články:
ŠFM: Nebelvír vs. Zmijozel od Hayley Moon
ŠFM: Havraspár vs. Zmijozel od Amandy Wright
ŠFM: Zmijozel vs. Mrzimor od Amandy Wright
ŠFM: Havraspár vs. Mrzimor od Princess Star
ŠFM: Havraspár vs. Nebelvír od Ayi Watanabe
ŠFM: Nebelvír vs. Mrzimor od Hayley Moon

 

Čaropřehlídka

Tradiční soutěž na PU vyhlášená v květnu se tentokrát držela jezerního motivu a téma se tedy jmenovalo „Výlovní“. Své modely mohli účastníci fotit v Kočovné čarokreslírně až do 8. června. A o co se hrálo? Předmět, který byl z jezera vytažen speciálně pro toto kolo.

První místo obsadil pan Filius Orionis (26 hlasů), druhé Faye Sages (24 hlasů) a třetí se umístila Nessa Naiadés (21 hlasů). Cenu poroty si odnesly Enola Gatito a Annya Liddle.

1. místo – Filius Orionis

2. místo – Faye Sages

3. místo – Nessa Naiadés


OVCE a KOZA

Získali jsme hned čtyři úspěšné absolventky zkoušky OVCE. Newika Shelley Lovecraft obhájila svou práci „Hygge se zaměřením na čtyřnohé mazlíčky“ v předmětu Kouzla všedních dnů. Maya Prinz moderně převyprávěla Popelku v Literárním semináři, Noah Limbani vytvořila „Háčkovaný bestiář nejznámějších okřídlených tvorů“ pro Péči o kouzelné tvory a Monika Fireová úspěšně obhájila svou práci „Právní zákony a předpisy týkající se zacházení s předměty očarovanými temnou magií“ v předmětu Právní minimum kouzelníka.

Amanda Wright složila zkoušku KOZA z Šéfredaktorského minima a pan Tadäus Trottertickler si rozšířil specializaci v Kouzelných formulích.

Personální změny

První změny přišly z Havraspáru. Envy Reeves uvolnila post zástupce kapitána famfrpálového týmu, aby se mohla soustředit na primusování, a nahradila ji Eilonwy Ellesméry. Další druhačka Arizona Fox dostala stříbrný plíšek po odcházející Valerie Madeleine Leau.

Následoval Zmijozel, kde prefektku Ruby Élise Day nahradila Faye Sages.

Noah Limbani zamířila po svém absolvování zkoušky OVCE do fialového hábitu, následována nebelvírskou Trixie Deliah Sinclair.

Madam Esperanza Milagrosa skončila jako kolejní ředitelka Nebelvíru a odebrala se k tučňákům.

Ostatní události v bodech

  • Osobností Hogwarts se stal pan ředitel Nimrandir Elénére. Získal celkem 29 hlasů.
  • Registrace byla spuštěna 19. června a esej se tentokrát psala na téma „Moje jméno a jeho vztah ke kouzelnickému světu“.

Tolik k první polovině kalendářního roku. Pokud jste dočetli až sem, máte můj vděk a obdiv.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Wow! Velice propracovaný a krásně přehledný článek. 🙂 Jsem moc ráda, že to takhle budeme mít někde uchované i na další roky a budeme se na to moct kdykoli podívat zpětně. Díky moc, Eil! 🙂

    1. Díky moc, Ayuš 🙂 Přiznávám, to byla jedna z hlavních motivací. Moc mě bavila Historie Hogwarts a je strašná škoda, jak málo pramenů k naší historii máme…

  2. Nádherný, čtivý a podrobný souhrn reflektující ty nejzásadnější události roku, díky za pečlivou práci slečno 🙂 A moc se těším na další část 🙂

    1. Wow! To je skvělý přehled. To muselo dat šílene práce, Eil! Děkuji za možnost si připomenout události uplynulého roku a moc se těším na pokračování! 🙂

      1. Díky, Nic.
        Upřímně mě velmi inspiroval tvůj přehled novinek v Létě, také na něj odkazuji. Vzhledem ke zdrojům, které mám v redakci k dispozici, by byla škoda toho nevyužít.

  3. Cením si toho, co jste udělala. Právě tento typ článků je pro Hog, myslím, stěžejní. Je to jak list z kroniky. Až jednou někdo bude chtít vědět, jaký byl letní rok 2023, podívá se a bude vědět. Udělala jste kus poctivé práce. Děkujeme!

  4. Perfektní článek! Klobouk dolů a velký dík za možnost zavzpomínat, kolik se toho v první půlce roku 2023 stalo. Už se těším na pokračování!

  5. Oh wow, tak tohle je neuvěřitelná práce a ohromný přínos pro celý hrad! Eiloníno, moc doufám, že budeš pokračovat v tomhle kronikování i v dalších letech! Je to fantastický! ^^

  6. Eil, až tě přestane bavit studium, můžeš aspirovat na post hradního kronikáře! Skvělý článek, díky za něj.

  7. Tak to je teda něco! :O Takhle časosběrně a do detailu propracovaný článek doplněný důležitými obrázky a odkazy na související články jsem tedy ještě neviděla. Smekám a s chutí si jej budu nejednou číst! 🙂

  8. Skvělá práce Eil a opravdu nikdo nemůže říct, že se tu nic neděje. Člověk se rád podívá zpětně, co vše jsme zažili. Smekám před super článkem a těším se na další.

  9. Oo, hodně dobrá práce! Takhle přehledně shrnuto dění za prvního půlroku snad ještě nikdy nebylo! :0 <3

  10. Chtěla bych jen všem poděkovat za krásné reakce, opravdu si jich vážím a moc mě to potěšilo! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *